Sekerpare

hyzi81 - fotkahyzi81, 18. mája 2011
Sekerpare
Foto: hyzi81

Tento recept som našla na nete medzi tureckými sladkosťami. Začali ho ponúkať u nás v jednej reštike, tak som ho chcela odskúšať. A výsledok? Zobraziť celý popisTento recept som našla na nete medzi tureckými sladkosťami. Začali ho ponúkať u nás v jednej reštike, tak som ho chcela odskúšať. A výsledok? Všetkým veľmi chutil.

30
porcií
10 minút
príprava
15/25 minút
na 200 °C

Suroviny

Sirup:
9 dcl
6 dcl
z 1/2
Cesto:
250 g (tuk)
2 PL
1 dcl
6 dcl
2
1 bal.
na ozdobu




Postup

  1. 1

    Najskôr si pripravíme sirup, ktorý varíme 15 minút. Pokiaľ nám bude chladnúť, urobíme si cesto. Vymiešame maslo (izbovej teploty) s práškovým cukrom a žĺtkami. Opatrne vmiešame múku s krupicou a kypriacim práškom. Vznikne nám cesto, z ktorého robíme malé guličky (priemer cca 3 cm). Guľky dáme na plech vyložený papierom na pečenie, každú jemne ztlačíme a do stredu zapichneme olúpanú mandľu. Pečieme na 200°C cca 25 minút. Po upečení namočíme do sirupu, necháme máčať pokiaľ nenasiaknu dostatok tekutiny. Potom vyberieme a podávame dobre vychladené.

Diskusia k receptu

lyali
Zaujímavé. Sympatické. Ukladám :-)
celeblith
velmi zaujimave, pacia sa mi take cudzokrajne maskrty, vyskusame :) dakujem
ainy
ja som ešte nič podobné nerobila, takže pre mňa neskúsenú....keď sa varí sirup, ako dlho to trvá? Kedy budem vedieť, že už je hotový? Zhustne?....Poraď mi, ok? :-)
hyzi81
marienka44 podľa mňa nie sú až tak veľmi kalorické, lebo do cesta nejde skoro žiadny cukor....
ainy sirup var 15 minut, nezhustne ti, len sa musí rozpustiť celý cukor....
ssissa
mnaaam, toto sme jedavali v turecku na dovolenke
danila
skúsim z polovičnej dávky,môže to byť dobré
evanaaa
Jeéj, to sa mi páči, len škoda, ja musím vymysleť iný sirup, už viem aký, lebo cukrový nemôžem. Veľmi chutne to vyzerá, sú to také puserle, sladké mám rada a viem, že Turci veľa sladia koláčiky, ale tu do cesta veľa cukru nejde,len ten sirup ho prisladí, mne to nevadí.
janger
Pekne kolaciky. Z tohto mnozstva ti vyslo 30 kuskov?
hubata
Takže keď sa poleje sirupom, je potom taký "mokrý". Uložím si ho, je rýchly, takže vyskúšame a spravíme si Tureko doma.
acelya
ja to robievam velmi casto,detickam aj manzelovi to velmi chuti :-)
alena45
ja by som sa chcela spýtať, či keď sa to namočí do toho sladkého sirupu, nie je to veľmi lepkavé ? Zaschne to ? Nie je lepšie dať do košíčkov ? Zajtra sa to chystám robiť, tak by som prosila upresniť.
hyzi81
nesmiete ich tam nechat dlho... a potom dat stuhnut do chladnicky....
nazarboncuk
@alena ono to vlastne aj lepkave ma byt..vsetky tieto turecke sladkosti sa majú "váľať" v cukrovom sirupe, sladké až za ušami :D /oni dokonca obyčajnú piškotu "rozmočia" v cukrovom sirupe a hľa aka dobrota, no nič proti, ale to už je moc! :) Ja do nich niekedy pridávam aj sušený kokos, a keď sú upečené, tak ich nechám na plechu a tak ich polejem sirupom a nechám takých 15,20 minut aby poriadne nasiakli. Presne ako hovori @hubata , sú potom "mokre". Ale každému ako chutí. Ja sama viac ako dva kusky nezvládnem :D Inak viete co to znamená v preklade? cukrové peniaze :) (seker-cukor, para- peniaze)
@hyzi81 super si šikovná




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia