Segedínsky guláš
Segedínsky guláš

Segedínsky guláš fotorecept

gordonko - fotkagordonko, 27. septembra 2017
Segedínsky guláš (fotorecept)
Foto: gordonko

... ,,od kapusty chlap je hustý,, ..... niektorá kapusta preháňa , vtedy máte ,,husté behanie,, vy

30-45 minút
príprava
50-60 minút
tepelná úprava

Postup

  1. 1

    potrebné suroviny

    Segedínsky guláš (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    nakrájame si cibuľu nadrobno , mäso na kocky a kapustu na menšie kúsky

    Segedínsky guláš (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    cibuľu si osmahneme na horúcom oleji do sklovita

    Segedínsky guláš (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    pridáme na kocky pokrájané mäso ... premiešame

    Segedínsky guláš (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    osolíme a okoreníme čierným mletým korením a osmahneme, kým nám mäso ,,neobelie,, ...potom zavrieme tlakový hrniec a dusíme asi 20 - 25 minút

    Segedínsky guláš (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    keď je mäso skoro hotové , pridáme pokrájanú kapustu

    Segedínsky guláš (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    premiešame

    Segedínsky guláš (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    podlejeme vodou

    Segedínsky guláš (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    pridáme ostatné korenie , bobkový listy , celé nové korenie a čierne korenie a necháme povariť

    Segedínsky guláš (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    medzitým si na suchej panvici prehrejeme asi dve či tri lyžice múky a ked začne hnednúť, pridáme olej a premiešame spolu

    Segedínsky guláš (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    pridáme červenú mletú papriku, premiešame a za stálého miešania podlievame trochou vody, kým nemáme krémovú konzistenciu ...pozor na hrudky ..... ak sa vám hrudky spravia, preložte zátrepku do vyššej nádoby a použite tyčový mixér

    Segedínsky guláš (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ..... kremovú zátrepku pridáme ku kapuste a premiešame

    Segedínsky guláš (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    smotanu premiešame s vegetou

    Segedínsky guláš (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    a tým chuť zjemníme .... dochutíme octom podľa vlastnej chuti a necháme prejsť varom

    Segedínsky guláš (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    .... DOBRÚ CHUŤ

    Segedínsky guláš (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

11 komentárov k receptu
Idem robiť segedín v nedeľu ( nenedeľné menu), ale bude aj na tri dni. Dávam zvyčajne pliecko, ale teraz som sa rozhodla využiť pliecko teľacie, mám v mrazničke. Smotanu dávam sladkú s kyslou dopredu zmiešanú, nedávam už ocot, nemáme radi veľmi kyslú. Kupujem konzervovanú z Lídla, tá nám najviac chutí.
Takže, dnes som robila hrnčisko segedínu (alebo - szekelyguľáš?), ujde sa aj do mrazničky ako rezerva......len tá kapusta v konzerve bola oproti minulosti trocha tvrdšia a kyselšia, asi iný výrobca?
Vyzerá super ten segedínsky guláš :) a pre ostatných neraz som tu písal že čo máte proti vegete kto chce tak nech ju používa ja ju používam a žijem.
Nuž, my robíme túto záležitosť tak, ako nás to naučili príbuzní v Maďarsku. Mimochodom, viete, že keď si tam budete pýtať "segedín" nedostanete nič a ešte sa na vás budú podozrievavo pozerať? Musíte si totiž pýtať "kolozsvári káposzta". Vtedy vám ho prinesú. :-) Moji príbuzní nepoužívajú vegetu. Majú niečo podobné, ale to si vyrábajú oni sami zo sušenej koreňovej zeleniny. Cibuľu osmahnú do skla, pridajú mäsko a keď sa zatiahne, ide hneď kapusta. Potom sa solí, paprikuje, pridajú bobky korenia a vavrín.Po podliatí sa to premieša a duská. Nakoniec pridajú za pohár kyslej smotany, za miešania uvedú do varu a...hotovo. Verím, že fotosegedín je naozaj chutný, veď sú tam samé dobroty a je robený s láskou. No m sme už zvyknutí na ten náš a som presvedčený, že každému chutí ten jeho. Pravdaže, veď je predsa ten najlepší...
Nuž, hádať sa nebudem. Iba upresním, že príbuzných mám v meste Gyula, na rumunských hraniciach a recept aj to okolo pochádza odtiaľ. Sú to jednoduchí ľudia, roľníci, ktorí nikdy nemali čas na pridlhé a komplikované varenie. No a ten Kolozsvár som si overil v miestnom pohostinstve aj v reštaurácii. Szekely, čiže "sikulský" je v týchto končinách trocha odlišný, ale nie oveľa a nakoniec varenia ho zapekajú v trúbe.
@Hannes1 (3.10.2017 21:38)

Ja som sa zas kdesi dočítala, že guláš bol nazvaný podľa herca Szekelyho, ktorý si dával kyslú kapustu so smotanou v nejakej dobrej reštaurácii vo Viedni. Raz večer už nemali skoro nič, len trochu kapusty a nejaké dusené mäso, tak mu to zmiešali a naservírovali. Jemu to veľmi chutilo, tak ho nazvali podľa neho. Aj mne to veľmi chutí, robím tak ako ty, bez múky, zahusťovania a nešetrím smotanou. Pre mňa je segedín jedno z najlepších jedál.

Pridaj komentár k receptu: