Sedmohradské kukuričné guľky plnené bryndzou s kyslou smotanou a s údenou slaninkou fotorecept

pusta - fotkapusta, 19. februára 2014
Sedmohradské kukuričné guľky plnené bryndzou s kyslou smotanou a s údenou slaninkou (fotorecept)
Foto: pusta

Dnes som zase vybrala typický tradičný recept zo sedmohradskej kuchyne, ide o guľky z kukuričnej kaše, naplnené bryndzou, zapečené v trúbe, bohato poliate Zobraziť celý popisDnes som zase vybrala typický tradičný recept zo sedmohradskej kuchyne, ide o guľky z kukuričnej kaše, naplnené bryndzou, zapečené v trúbe, bohato poliate kyslou smotanou a posypané vyškvarenou domácou údenou slaninkou. Podáva sa ako hlavné jedlo, ktoré je veľmi jednoduché, rýchle, sýte a mimoriadne chutné, vhodné pre tých, čo nesmú pšeničnú múku.

2
porcie
5 minút
príprava
5 minút
na 200 °C

Suroviny

125 g
500 ml
1/2 ČL
40 g
150 ml
50 g
100 g




Postup

  1. 1

    Do misky som si pripravila odmerané množstvo kukuričnej múky.

    Sedmohradské kukuričné guľky plnené bryndzou s kyslou smotanou a s údenou slaninkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do hrnca som naliala odmerané množstvo studenej vody a soľ.

    Sedmohradské kukuričné guľky plnené bryndzou s kyslou smotanou a s údenou slaninkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vodu som priviedla do varu, vsypala som postupne kukuričnú múku a za sústavného usilovného miešania...

    Sedmohradské kukuričné guľky plnené bryndzou s kyslou smotanou a s údenou slaninkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...som uvarila hustú hladkú kukuričnú kašu bez hrudiek - asi 5 minút a nechala som ju úplne vychladnúť.

    Sedmohradské kukuričné guľky plnené bryndzou s kyslou smotanou a s údenou slaninkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Kým kaša vychladla, vlhkkými rukami namočenými v studenej vode som vytvarovala guľôčky z bryndze asi veľkosti vlašského orecha.

    Sedmohradské kukuričné guľky plnené bryndzou s kyslou smotanou a s údenou slaninkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Z vychladnutej kaše som odobrala kúsok veľkosti mojej dlane, na plocho som ho roztlačila a do stredu som jemne vtlačila bryndzovú guľôčku.

    Sedmohradské kukuričné guľky plnené bryndzou s kyslou smotanou a s údenou slaninkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Navlhčenými dlaňami v studenej vode som vytvarovala plnené kukuričné guľky o priemere asi 3 - 4 cm a...

    Sedmohradské kukuričné guľky plnené bryndzou s kyslou smotanou a s údenou slaninkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...vložila som ich do maslom vymazaného pekáčika / bezlaktozoví chorí môžu vymazať olejom/.

    Sedmohradské kukuričné guľky plnené bryndzou s kyslou smotanou a s údenou slaninkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pekáčik s kukuričnými guľkami som vložila piecť do trúby vyhriatej na 200 stupňov C na 5 minút, len sa prehriali a chytili na povrchu peknú zlatú farbu, viac netreba,lebo kukuričná kaša je už uvarená a vytiekla by zbytočne bryndza.

    Sedmohradské kukuričné guľky plnené bryndzou s kyslou smotanou a s údenou slaninkou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Horúce guľky som ihned dala na tanier, hojne som ich poliala hustou kyslou smotanou a posypala čerstvo vypraženou domácou údenou slaninkou. Bezlaktózoví pacienti s ťažkou poruchou intolerancie laktózy a alergiou na mlieko samozrejme kyslú smotanu, aj bryndzu vynechajú, vegetariáni vynechajú zase údenú slaninku. Diabetici tiež vynechajú kyslú smotanu a aj údenú slaninku, ale môžu poliať hustým jogurtom.

    Sedmohradské kukuričné guľky plnené bryndzou s kyslou smotanou a s údenou slaninkou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    záber z blízka: Ide o relatívne zdravé jedlo, ktoré s malými úpravami môžu pacienti s diabetom, intoleranciou laktozy, alergiou na kravskú bielkovinu. Bezlepkové diéty toto jedlo môžu bez obmedzenia, kým vegetariáni zase po vynechaní údenej slaninky tiež. Je to tradičné veľmi chutné a obľúbené jedlo sedmohradskej kuchyne, ale aj iných kuchýň, recept posúvam pre jeho jednoduchosť, rýchlosť, takmer bez práce je celá príprava, pritom veľmi chutné a výdatne a sýte.

    Sedmohradské kukuričné guľky plnené bryndzou s kyslou smotanou a s údenou slaninkou (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

eviana
No hneď som ťukla na 5* ako som dočítala recept, paráda... veľmi sa mi páči, pošlem aj kamoške celiatičke link, isto bude z neho nadšená ako ja... krásne si navarila @pusticka , dala by som sa veru pozvať na večeru... ako klasicky na všetko vychádzajúce z Tvojej kuchyne, mňam :)
megdesign
Ja zas ked zbadam najdlhsi nazov receptu, viem, ze @pusta varila ;) A inac.... v Sedmohracku mal hrad znamy vampire :D ..... Grof Draculla....
yogicek
@pusta
Toto si určite urobím. A ja si to predstavujem obložené plátkami údenej krkovičky. Už zase fantazírujem. Pekný rcp. A prečo diabetici by mali vynechať smotanu? V Rajo smotane 14% je iba 4,1g sacharidov a 14g tukov. Štíhli by mohli, či?
radost
@pusta
je potrebné zapekať..??mohlo by sa zjednodušiť-bez zapekania..??potom by to bol bomba recept pre nás..
prosím-napíš svoj názor-či to -zapekanie-zmení chuť..lebo uvarené vlastne to je i bez..
dakujem
želám dobrý večer..
hanak
@pusta milá, pridala si náááádherný recept, náááádherne rozpísaný aj pre nás amatérov. Veľmi pekne Ti ďakujem za tu krásu krásnu a sľubujem, že akonáhle zoženiem bryndzu,múku kukuričnú, maslo a slaninu domácu, /soľ a vodu studenu mám/ ihneď sa pustím do tohoto unikátneho diela. Ináč, mohla by byť aj slanina kupovaná? Ale asi nie, čiii? Ešte raz vrúcna vďaka, ukladám do KK a 5***** zaslúžených klikám k Tvojmu unikátnemu dielu.
anina6
páči sa mi tvoj recept @pusta , a využijem kukuričnú múku čo mi zostala.

pusta
@eviana milá moja, veľmi ma teší, ťa sa ti tento receptík páči, je to vynikajúce jedlo, také sedliacke a domácke, ale veľmi dobré, úžasne nám chutilo, určite som nevarila naposledy :-)
aj ty si u nás doma vítaná vždy pri našom stole :-)
dakujem za uznanie a 5****
pusta
@megdesign - Marcel, mohla som dať aj krátky názov, ktorý by ale nič nevravel, ten dlhý opisný však povie ihned, o čom to je :-)
poznám tú historku o hrade Dracula a vampíroch, pokiaľ mi je známe, teraz v ňom žije pani grófka už v rokoch a je priamym potomkom
grófa von Dracula.:-)
dakujem za pripomenutie tej povesti.
pusta
milý@yogicek , vieme, že aj tuky sa menia v Krebsovom cykle na cukry a v pochúťkovej smotane je ich vysoký podiel, tieto guľky sa hojne polievajú kvalitnou hustou smotanou, preto diabetici radšej bez tej smotany alebo môžu mať miesto nej jogurt.
tá údená krkovička je príma nápad.
či by štíhli mohli? Hamletovská otázka :D nechám to na nich :DDD
som rada, že sa ti recept páči a spravíš.
dakujem za uznanie a uloženie do kk.
pusta
@hanak , a čo sa stalo, že ty chváliš môj recept??? dúfam, že sa cítiš dobre :-)
ale nepreháňaj, no. :DDD také jednoduché jedlo, celkom obyčajné, ale výborné.
nuž, vieš, aj kašu je umenie uvariť, preto ten podrobný postup, čo pre teba je iste len malina :-)
v každom prípade ti dakujem za pochvalu i 5****.
pusta
@mesiar50 - lacikám drágám, som rada, že jedlo považuješ za dobré a chutné.
dakujem ti.
pusta
@hanak , zabudla som ti napísať, že môžeš použiť údenú slaninu akú len chceš a je po tvojej chuti.
máš unikátne otázky aj unikátnu pochvalu :DDD
dík.
pusta
@workbitch , z kukuričnej krupice som ešte nerobila, ale kašu z nej určite uvaríš.
luss44
Tak toto by som rada ochutnala, neostáva iné, len urobiť. Presne tak, ako si to naservírovala, akoby pre mňa. Vďaka za dobrý tip. 5*****
pusta
@radost , mohlo by sa zjednodušiť, kukuričnbíá kaša je už uvarená, avšak ubralo by sa podstatne na chuti.
zapečená kaša má oveľa chutnejší, výraznejší, chuťovo oveľa vyšší level.
okrem toho uvarená kaša je už vychladnutá, ked z nej robíš guľky, teplé chutí lepšie.
to si musíš rozhodnúť ty sama, akú chuť chceš a či radej studené alebo teplé máš radšej. okrem toho maslo pri zapekaní má tiež svoju úlohu a zapeká sa len 5 minút, to nemôže nikoho zaťažiť, má svoj význam v recepte.
dúfam, že som ti zodpovedala tvoju otázku bezo zbytku.
som rada, že toto jedlo považuješ za bomba recept.
dakujem ti a pekný deň prajem.
pusta
@anina6 ,veľmi ma teší, že využiješ môj recept a zvyšok kukuričnej múky ti výborne poslúži.:-)
neuveríš, ale ja som mala problém v ba kúpiť kukuričnú múku :-)
dakujem za pochvalu.
pusta
@luss44 ,joooj, to je tak neuveriteľne žravé, že ja som musela urobiť u nás doma znovu:-)
ak je to porcia pre teba, sprav radšej viac :-) som rada, že sa ti recept páči a spravíš.
dakujem za ocenenie a 5****
yogicek
@pusta
Milá Pusta. Ďakujem za vysvetlenie. Tebe ani pánovi Krebsovi si nedovolím odporovať. Bude jogurt. Ale tú krkovičku si dám aj keby z neba spoluobčania padali.
katka78
Veľmi ma láka spraviť toto dnes na sladko, s jahodami :-)
hanak
Ďakujem za odpoveď, milá @pusta . Pochvalu si určite zaslúžiš, nie len za tento RP, ale aj za veľa iných, napr. írsky chlieb pod ľa Tvojho RP som už robil s veľkým úspechom Xkrát. Cítim sa dobre, veď sa pripravujem na predčasný dôchodok za veľmi výhodných podmienok. Tvoje RP budem určite v dôchodku využívať, lebo sa mi veľmi páčia, ale takisto sa mi páčia aj RP napr. od @izabelky , @tiginka , @evu šik, @spustuin ýchvarecháčov. Akurát pri Tvojich niektorých RP som veľmi prekvapený z Tvojich divných reakcii na niektoré komentáre. A to je veľká škoda. Bezpochyby patríš medzi TOP varecháčky......len tie komenty (niektore) :-(. A uisťujem Ťa, že v nohaviciach nosím pipika( Ty dobre vieš na čo narážam). Želám Ti milá @pusta , aby si nás mohla ešte veľa krát obšťastniť Tvojimi skvelými receptami!
pusta
milý@hanak , úprimne si ma prekvapil aj krásne od srdca rozosmial, odpoviem veľmi úprimne ihned :-)
mala som zmiešané pocity z pochvaly od človeka, ktorý bol ku mne dosiaľ veľmi uštipačný a ironický a protivný.
za seba: je pravdou, že som veľmi svojrázna osoba, ale aj veľmi otvorená, priamočiara, vnímavá, citlivá a srdečná,hlboko empatická, určite nikdy zákerná.
tvoj predčasný dôchodok, aj ked za veľmi výhodných podmienok je stále len dôchodok. nepochybujem, že budeš aktívny pracovne dalej. keby aj nie, vždy je to čas., ktorý sa dá veľmi užitočne využiť, správne naplniť a konečne sa môže človek venovať svojim koníčkom - aspoň u mňa je to tak. :-)
je to pre mňa veľká pocta, že budeš skúšať aj moje rp, ktoré radíš medzi TOP a tým aj mňa medzi TOP varecháčky.
čo mám povedať na tvojho pipíka? :D nech sa tebe aj jemu úžasne darí v dobrom zdraví :-) a veeeeelmi dlho... :D
želám si, aby sme sa na vareche často spolu stretávali pri výborných receptoch v najlepšej pohode.
dakujem za všetko.
katka78
@pusta tak som predsa len neodolala :-)



Veľmi pekne ďakujem za inšpiráciu. Robila som v pomere: 1l vody, 250g kukuričnej múky, 1PL kryš.cukru, štipka soli a postupovala som ako je uvedené v recepte, len teda na sladko. Namiesto bryndze som vložila 1 jahodu. K tomu flambované miešané ovocie a kopček smotany. Výborné! Nabudúce skúsim aj slanú verziu podľa receptu, len tento týždeň sme už mali bryndzové pirohy so slaninou, tak som nechcela opakovať podobné jedlo. Ukladám si do KK a ešte raz ďakujem za inšpiráciu.
alex37
bryndza kúpená, kukuričná múka tiež takže hor sa na to, sobota čaká. Podám info, ak sa vydaria bude aj foto :-)
pusta
@yogicek , tu vôbec neide o mňa :D
pánovi Krebsovi som si nikdy nedovolila oponovať ani ja sama :-))) poctivo som sa ho naučila ešte počas štúdií na VŠ.
aleak by si skúsil kyslú smotanu len raz za čas, ked už dáš údenú domácu slaninku, myslím, že sa zase až toľko toho nestane :-)
pardoooon - údenú krkovičku :DDD
nech ti chutí!!!
pusta
@katka78 , som rada, že si skúsila na sladko, ved kukuričná múka je neprávom opomenutá, ak nie zabudnutá a pritom taká úžasne zdravá a mimoriadne chutná.
krásny recept si spravila, veľmi chutný a variabilný.
dúfam, že si navnadila aj mnohých iných na takúto dobrotu z osvedčenej potraviny, navyše rýchla, jednoduchá príprava a úžasne chutné jedlo.
dakujem za fantastickú správu a nádherné foto.
teším sa s tebou :-)
pusta
@alex37 milá, máš sa na čo tešiť na sobotu teeeda, som rada, že spravíš :-)
potom poprosím, keby si dala vedieť, ako si bola spokojná.
dakujem.
mariamka
mam rada taketo vyzvy p. @pusta :) neviem skade ste to vyguglili ale kazdopadne je to nieco nove, kukuricnu muku mam, bryndza jaka taka bude, urcite vyskusam a @katka78 tiez pekne provokuje :) vdaka za inspiraciu,, KK
pusta
@mariamka moja milá, som rada, že máš rada, takéto výzvy :-)
nevygooglila som nikde, je to tradičný recept klasickej sedmohradskej kuchyne a patrí tam medzi bežné a vynikajúce jedlá :-)
myslím, že to vôbec nič nového nie je, len skôr opomenuté, zabudnuté a nedocenené - preto sa zdá ako nové :-)
hej,súhlasím, že @katka78 , tiež provokuje, ale krásne provokuje a veľmi pozitívne :D patrí jej môj obdiv.(y)
dnes sa znovu chystám na niečo z kukuričnej múky, tiež jednoduché, rýchle a veľmi chutné a na slano.ak sa vydarí, pridám.
dakujem ti za uznanie a uloženie do kk, poteší ma ak vyskúšaš.
tonya
Mila pusta dakujem za vyborny recept dnes som ho vyskusala len som to robila nie z muky ale z polenty to je asi nieco ako kukuricna krupica ,vsak?Chutilo aj tak vyborne ! Mojmu malemu synovi som urobila pre istotu halusky s bryndzou ,lebo som myslela ze asi nebude chciet ,ale ked to zbadal ,nechcel nic ine a len sa hladkal po brusku ,ze najlepsi obed aky sme kedy mali ,hmm :-)
pusta
milá@tonya , dá sa aj z kukuričnej polenty spraviť, na tvári mám široký dobrosrdečný úsmev od ucha po ucho, toto je najväčšia pochvala, akej sa mi kedy dostalo, a to od tvojho malého syna, pretože deti sú veľmi prostoreké /nie sprosto... :D/, úprimné a nemajú žiadne zábrany povedať pravdu :-)))))
zlatíčko moje malé milé - po brušku sa hladkalo :-) tak mu chutila táto dobrota :-)
dakujem ti za úžasnú správu.
sracz
... ták teda!!! Opäť boduješ milá @pusta a určite nielen u mňa!!! Bryndzu mám "našporenú" v mrazničke a toto rozhodne vyskúšam! Dokonca Tvoje "guľky" tentoraz dostanú "zelenú" pred spišskými pirohami!!!
pusta
milý@sracz - ferikém drágám, teší ma, tieto guľky dostanú u teba dokonca prednosť:-))))) a vyskúšaš aj ty!
som rada, že opäť bodujem u teba!!!
dakujem za poklonu a a uznanie.