Sedmohradské kukuričné guľky plnené bryndzou s kyslou smotanou a s údenou slaninkou fotorecept
Foto: pusta
Dnes som zase vybrala typický tradičný recept zo sedmohradskej kuchyne, ide o guľky z kukuričnej kaše, naplnené bryndzou, zapečené v trúbe, bohato poliate Zobraziť celý popisDnes som zase vybrala typický tradičný recept zo sedmohradskej kuchyne, ide o guľky z kukuričnej kaše, naplnené bryndzou, zapečené v trúbe, bohato poliate kyslou smotanou a posypané vyškvarenou domácou údenou slaninkou. Podáva sa ako hlavné jedlo, ktoré je veľmi jednoduché, rýchle, sýte a mimoriadne chutné, vhodné pre tých, čo nesmú pšeničnú múku.
porcie
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Do misky som si pripravila odmerané množstvo kukuričnej múky.
-
2
Do hrnca som naliala odmerané množstvo studenej vody a soľ.
-
3
Vodu som priviedla do varu, vsypala som postupne kukuričnú múku a za sústavného usilovného miešania...
-
4
...som uvarila hustú hladkú kukuričnú kašu bez hrudiek - asi 5 minút a nechala som ju úplne vychladnúť.
-
5
Kým kaša vychladla, vlhkkými rukami namočenými v studenej vode som vytvarovala guľôčky z bryndze asi veľkosti vlašského orecha.
-
6
Z vychladnutej kaše som odobrala kúsok veľkosti mojej dlane, na plocho som ho roztlačila a do stredu som jemne vtlačila bryndzovú guľôčku.
-
7
Navlhčenými dlaňami v studenej vode som vytvarovala plnené kukuričné guľky o priemere asi 3 - 4 cm a...
-
8
...vložila som ich do maslom vymazaného pekáčika / bezlaktozoví chorí môžu vymazať olejom/.
-
9
Pekáčik s kukuričnými guľkami som vložila piecť do trúby vyhriatej na 200 stupňov C na 5 minút, len sa prehriali a chytili na povrchu peknú zlatú farbu, viac netreba,lebo kukuričná kaša je už uvarená a vytiekla by zbytočne bryndza.
-
10
Horúce guľky som ihned dala na tanier, hojne som ich poliala hustou kyslou smotanou a posypala čerstvo vypraženou domácou údenou slaninkou. Bezlaktózoví pacienti s ťažkou poruchou intolerancie laktózy a alergiou na mlieko samozrejme kyslú smotanu, aj bryndzu vynechajú, vegetariáni vynechajú zase údenú slaninku. Diabetici tiež vynechajú kyslú smotanu a aj údenú slaninku, ale môžu poliať hustým jogurtom.
-
11
záber z blízka: Ide o relatívne zdravé jedlo, ktoré s malými úpravami môžu pacienti s diabetom, intoleranciou laktozy, alergiou na kravskú bielkovinu. Bezlepkové diéty toto jedlo môžu bez obmedzenia, kým vegetariáni zase po vynechaní údenej slaninky tiež. Je to tradičné veľmi chutné a obľúbené jedlo sedmohradskej kuchyne, ale aj iných kuchýň, recept posúvam pre jeho jednoduchosť, rýchlosť, takmer bez práce je celá príprava, pritom veľmi chutné a výdatne a sýte.
Toto si určite urobím. A ja si to predstavujem obložené plátkami údenej krkovičky. Už zase fantazírujem. Pekný rcp. A prečo diabetici by mali vynechať smotanu? V Rajo smotane 14% je iba 4,1g sacharidov a 14g tukov. Štíhli by mohli, či?
je potrebné zapekať..??mohlo by sa zjednodušiť-bez zapekania..??potom by to bol bomba recept pre nás..
prosím-napíš svoj názor-či to -zapekanie-zmení chuť..lebo uvarené vlastne to je i bez..
dakujem
želám dobrý večer..
aj ty si u nás doma vítaná vždy pri našom stole :-)
dakujem za uznanie a 5****
poznám tú historku o hrade Dracula a vampíroch, pokiaľ mi je známe, teraz v ňom žije pani grófka už v rokoch a je priamym potomkom
grófa von Dracula.:-)
dakujem za pripomenutie tej povesti.
tá údená krkovička je príma nápad.
či by štíhli mohli? Hamletovská otázka :D nechám to na nich :DDD
som rada, že sa ti recept páči a spravíš.
dakujem za uznanie a uloženie do kk.
ale nepreháňaj, no. :DDD také jednoduché jedlo, celkom obyčajné, ale výborné.
nuž, vieš, aj kašu je umenie uvariť, preto ten podrobný postup, čo pre teba je iste len malina :-)
v každom prípade ti dakujem za pochvalu i 5****.
dakujem ti.
máš unikátne otázky aj unikátnu pochvalu :DDD
dík.
zapečená kaša má oveľa chutnejší, výraznejší, chuťovo oveľa vyšší level.
okrem toho uvarená kaša je už vychladnutá, ked z nej robíš guľky, teplé chutí lepšie.
to si musíš rozhodnúť ty sama, akú chuť chceš a či radej studené alebo teplé máš radšej. okrem toho maslo pri zapekaní má tiež svoju úlohu a zapeká sa len 5 minút, to nemôže nikoho zaťažiť, má svoj význam v recepte.
dúfam, že som ti zodpovedala tvoju otázku bezo zbytku.
som rada, že toto jedlo považuješ za bomba recept.
dakujem ti a pekný deň prajem.
neuveríš, ale ja som mala problém v ba kúpiť kukuričnú múku :-)
dakujem za pochvalu.
ak je to porcia pre teba, sprav radšej viac :-) som rada, že sa ti recept páči a spravíš.
dakujem za ocenenie a 5****
Milá Pusta. Ďakujem za vysvetlenie. Tebe ani pánovi Krebsovi si nedovolím odporovať. Bude jogurt. Ale tú krkovičku si dám aj keby z neba spoluobčania padali.
mala som zmiešané pocity z pochvaly od človeka, ktorý bol ku mne dosiaľ veľmi uštipačný a ironický a protivný.
za seba: je pravdou, že som veľmi svojrázna osoba, ale aj veľmi otvorená, priamočiara, vnímavá, citlivá a srdečná,hlboko empatická, určite nikdy zákerná.
tvoj predčasný dôchodok, aj ked za veľmi výhodných podmienok je stále len dôchodok. nepochybujem, že budeš aktívny pracovne dalej. keby aj nie, vždy je to čas., ktorý sa dá veľmi užitočne využiť, správne naplniť a konečne sa môže človek venovať svojim koníčkom - aspoň u mňa je to tak. :-)
je to pre mňa veľká pocta, že budeš skúšať aj moje rp, ktoré radíš medzi TOP a tým aj mňa medzi TOP varecháčky.
čo mám povedať na tvojho pipíka? :D nech sa tebe aj jemu úžasne darí v dobrom zdraví :-) a veeeeelmi dlho... :D
želám si, aby sme sa na vareche často spolu stretávali pri výborných receptoch v najlepšej pohode.
dakujem za všetko.
Veľmi pekne ďakujem za inšpiráciu. Robila som v pomere: 1l vody, 250g kukuričnej múky, 1PL kryš.cukru, štipka soli a postupovala som ako je uvedené v recepte, len teda na sladko. Namiesto bryndze som vložila 1 jahodu. K tomu flambované miešané ovocie a kopček smotany. Výborné! Nabudúce skúsim aj slanú verziu podľa receptu, len tento týždeň sme už mali bryndzové pirohy so slaninou, tak som nechcela opakovať podobné jedlo. Ukladám si do KK a ešte raz ďakujem za inšpiráciu.
pánovi Krebsovi som si nikdy nedovolila oponovať ani ja sama :-))) poctivo som sa ho naučila ešte počas štúdií na VŠ.
aleak by si skúsil kyslú smotanu len raz za čas, ked už dáš údenú domácu slaninku, myslím, že sa zase až toľko toho nestane :-)
pardoooon - údenú krkovičku :DDD
nech ti chutí!!!
krásny recept si spravila, veľmi chutný a variabilný.
dúfam, že si navnadila aj mnohých iných na takúto dobrotu z osvedčenej potraviny, navyše rýchla, jednoduchá príprava a úžasne chutné jedlo.
dakujem za fantastickú správu a nádherné foto.
teším sa s tebou :-)
potom poprosím, keby si dala vedieť, ako si bola spokojná.
dakujem.
nevygooglila som nikde, je to tradičný recept klasickej sedmohradskej kuchyne a patrí tam medzi bežné a vynikajúce jedlá :-)
myslím, že to vôbec nič nového nie je, len skôr opomenuté, zabudnuté a nedocenené - preto sa zdá ako nové :-)
hej,súhlasím, že @katka78 , tiež provokuje, ale krásne provokuje a veľmi pozitívne :D patrí jej môj obdiv.(y)
dnes sa znovu chystám na niečo z kukuričnej múky, tiež jednoduché, rýchle a veľmi chutné a na slano.ak sa vydarí, pridám.
dakujem ti za uznanie a uloženie do kk, poteší ma ak vyskúšaš.
zlatíčko moje malé milé - po brušku sa hladkalo :-) tak mu chutila táto dobrota :-)
dakujem ti za úžasnú správu.
som rada, že opäť bodujem u teba!!!
dakujem za poklonu a a uznanie.