Sedmohradské kukuričné guľky plnené bryndzou s kyslou smotanou a s údenou slaninkou (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Dnes som zase vybrala typický tradičný recept zo sedmohradskej kuchyne, ide o guľky z
kukuričnej kaše, naplnené bryndzou, zapečené v trúbe, bohato poliate kyslou smotanou
a posypané vyškvarenou domácou údenou slaninkou. Podáva sa ako hlavné jedlo, ktoré
je veľmi jednoduché, rýchle, sýte a mimoriadne chutné, vhodné pre tých, čo nesmú
pšeničnú múku.
2 porcie |
5 minút príprava |
5 minút na 200 °C |
Postup
- Do misky som si pripravila odmerané množstvo kukuričnej múky.
- Do hrnca som naliala odmerané množstvo studenej vody a soľ.
- Vodu som priviedla do varu, vsypala som postupne kukuričnú múku a za sústavného usilovného miešania...
- ...som uvarila hustú hladkú kukuričnú kašu bez hrudiek - asi 5 minút a nechala som ju úplne vychladnúť.
- Kým kaša vychladla, vlhkkými rukami namočenými v studenej vode som vytvarovala guľôčky z bryndze asi veľkosti vlašského orecha.
- Z vychladnutej kaše som odobrala kúsok veľkosti mojej dlane, na plocho som ho roztlačila a do stredu som jemne vtlačila bryndzovú guľôčku.
- Navlhčenými dlaňami v studenej vode som vytvarovala plnené kukuričné guľky o priemere asi 3 - 4 cm a...
- ...vložila som ich do maslom vymazaného pekáčika / bezlaktozoví chorí môžu vymazať olejom/.
- Pekáčik s kukuričnými guľkami som vložila piecť do trúby vyhriatej na 200 stupňov C na 5 minút, len sa prehriali a chytili na povrchu peknú zlatú farbu, viac netreba,lebo kukuričná kaša je už uvarená a vytiekla by zbytočne bryndza.
- Horúce guľky som ihned dala na tanier, hojne som ich poliala hustou kyslou smotanou a posypala čerstvo vypraženou domácou údenou slaninkou.
Bezlaktózoví pacienti s ťažkou poruchou intolerancie laktózy a alergiou na mlieko samozrejme kyslú smotanu, aj bryndzu vynechajú, vegetariáni vynechajú zase údenú slaninku.
Diabetici tiež vynechajú kyslú smotanu a aj údenú slaninku, ale môžu poliať hustým jogurtom.
- záber z blízka: Ide o relatívne zdravé jedlo, ktoré s malými úpravami môžu pacienti s diabetom, intoleranciou laktozy, alergiou na kravskú bielkovinu.
Bezlepkové diéty toto jedlo môžu bez obmedzenia, kým vegetariáni zase po vynechaní údenej slaninky tiež.
Je to tradičné veľmi chutné a obľúbené jedlo sedmohradskej kuchyne, ale aj iných kuchýň, recept posúvam pre jeho jednoduchosť, rýchlosť, takmer bez práce je celá príprava, pritom veľmi chutné a výdatne a sýte.