Sedmohradské kukuričné guľky plnené bryndzou s kyslou smotanou a s údenou slaninkou (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Dnes som zase vybrala typický tradičný recept zo sedmohradskej kuchyne, ide o guľky z kukuričnej kaše, naplnené bryndzou, zapečené v trúbe, bohato poliate kyslou smotanou a posypané vyškvarenou domácou údenou slaninkou. Podáva sa ako hlavné jedlo, ktoré je veľmi jednoduché, rýchle, sýte a mimoriadne chutné, vhodné pre tých, čo nesmú pšeničnú múku.

2
porcie
5 minút
príprava
5 minút
na 200 °C

Postup

  1. Do misky som si pripravila odmerané množstvo kukuričnej múky.
  2. Do hrnca som naliala odmerané množstvo studenej vody a soľ.
  3. Vodu som priviedla do varu, vsypala som postupne kukuričnú múku a za sústavného usilovného miešania...
  4. ...som uvarila hustú hladkú kukuričnú kašu bez hrudiek - asi 5 minút a nechala som ju úplne vychladnúť.
  5. Kým kaša vychladla, vlhkkými rukami namočenými v studenej vode som vytvarovala guľôčky z bryndze asi veľkosti vlašského orecha.
  6. Z vychladnutej kaše som odobrala kúsok veľkosti mojej dlane, na plocho som ho roztlačila a do stredu som jemne vtlačila bryndzovú guľôčku.
  7. Navlhčenými dlaňami v studenej vode som vytvarovala plnené kukuričné guľky o priemere asi 3 - 4 cm a...
  8. ...vložila som ich do maslom vymazaného pekáčika / bezlaktozoví chorí môžu vymazať olejom/.
  9. Pekáčik s kukuričnými guľkami som vložila piecť do trúby vyhriatej na 200 stupňov C na 5 minút, len sa prehriali a chytili na povrchu peknú zlatú farbu, viac netreba,lebo kukuričná kaša je už uvarená a vytiekla by zbytočne bryndza.
  10. Horúce guľky som ihned dala na tanier, hojne som ich poliala hustou kyslou smotanou a posypala čerstvo vypraženou domácou údenou slaninkou. Bezlaktózoví pacienti s ťažkou poruchou intolerancie laktózy a alergiou na mlieko samozrejme kyslú smotanu, aj bryndzu vynechajú, vegetariáni vynechajú zase údenú slaninku. Diabetici tiež vynechajú kyslú smotanu a aj údenú slaninku, ale môžu poliať hustým jogurtom.
  11. záber z blízka: Ide o relatívne zdravé jedlo, ktoré s malými úpravami môžu pacienti s diabetom, intoleranciou laktozy, alergiou na kravskú bielkovinu. Bezlepkové diéty toto jedlo môžu bez obmedzenia, kým vegetariáni zase po vynechaní údenej slaninky tiež. Je to tradičné veľmi chutné a obľúbené jedlo sedmohradskej kuchyne, ale aj iných kuchýň, recept posúvam pre jeho jednoduchosť, rýchlosť, takmer bez práce je celá príprava, pritom veľmi chutné a výdatne a sýte.