Sedliacka cuketová baba
Pridávam sem jeden jednoduchý recept, ktorý je dobrý nielen ako ľahký letný obed, ale aj chutná večera. Chutí teplá aj studená. V recepte sa Zobraziť celý popisPridávam sem jeden jednoduchý recept, ktorý je dobrý nielen ako ľahký letný obed, ale aj chutná večera. Chutí teplá aj studená. V recepte sa používa strúhanka. Keďže ja som bezlepkáčka a nie vždy mám doma bezlepkovú strúhanku, nahradila som ju pomletými ovsenými vločkami. Ono to tam slúži ako spojivo. Ale ostatní kľudne použite strúhanku.
príprava
na 180 °C
Suroviny
500-600 g (so šupkou) |
|
150 g (alebo šunka) |
|
150-200 g (mozzarella a čedar) |
|
2 ks väčšie |
|
2 strúčiky |
|
2 PL |
|
1/2 bal. |
|
2/3 hrnčeka |
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Doporučujem si všetky suroviny pripraviť skôr, ako sa začne strúhať cukina. Predíde sa tak veľkému púšťaniu vody.
- 2
Na veľkom strúhadle nastrúhame do misy cuketu aj so šupou. Samozrejme predtým ju dobre umyjeme. Ak je mladá, môže sa strúhať aj s dužinou, ale ja ju radšej vydlabem. Nepustí toľko vody a netreba ju tak zahusťovať.
- 3
Pridáme nastrúhaný syr, smotanu a údeninu (šunka, údené kuracie stehienka, údené mäsko) pokrájanú na malé kúsky.
- 4
Na rad prídu bylinky – čerstvé alebo sušené – kto má ako rád. Nastrúhaný cesnak. Pridáme vajcia, ktoré sme si trošku našľahali. Iba tak trošičku, žiadne šľahanie ako na koláč. Pridáme strúhanku. Radšej postupne, podľa toho ako sa cesto tvári. Ale tie 2/3 šálky to zvyčajne chce. Záleží ako stará je cuketa a koľko vody pustí.
- 5
Cesto vylejeme do vymasteného a zbytkom strúhanky vysypaného pekáčika. Zarovnáme a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 °C Pečieme podľa skúsenosti so svojou rúrou, ale tak cca pol hodinu.
- 6
Ja zvyknem ešte navrch dať zvyšok kyslej smotany a postrúhaný syr. Ale to už nemusí byť.
Tiež cuketový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu