Slaný cuketový koláč
Slaný cuketový koláč

Sedliacka cuketová baba

jankadomka - bez fotkyjankadomka, 19. januára 2022

Pridávam sem jeden jednoduchý recept, ktorý je dobrý nielen ako ľahký letný obed, ale aj chutná večera. Chutí teplá aj studená. V recepte sa Zobraziť celý popisPridávam sem jeden jednoduchý recept, ktorý je dobrý nielen ako ľahký letný obed, ale aj chutná večera. Chutí teplá aj studená. V recepte sa používa strúhanka. Keďže ja som bezlepkáčka a nie vždy mám doma bezlepkovú strúhanku, nahradila som ju pomletými ovsenými vločkami. Ono to tam slúži ako spojivo. Ale ostatní kľudne použite strúhanku.

30 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

500-600 g (so šupkou)
150 g (alebo šunka)
150-200 g (mozzarella a čedar)
2 ks väčšie
2 strúčiky
2 PL
1/2 bal.
2/3 hrnčeka




Postup

  1. 1

    Doporučujem si všetky suroviny pripraviť skôr, ako sa začne strúhať cukina. Predíde sa tak veľkému púšťaniu vody.

  2. 2

    Na veľkom strúhadle nastrúhame do misy cuketu aj so šupou. Samozrejme predtým ju dobre umyjeme. Ak je mladá, môže sa strúhať aj s dužinou, ale ja ju radšej vydlabem. Nepustí toľko vody a netreba ju tak zahusťovať.

  3. 3

    Pridáme nastrúhaný syr, smotanu a údeninu (šunka, údené kuracie stehienka, údené mäsko) pokrájanú na malé kúsky.

  4. 4

    Na rad prídu bylinky – čerstvé alebo sušené – kto má ako rád. Nastrúhaný cesnak. Pridáme vajcia, ktoré sme si trošku našľahali. Iba tak trošičku, žiadne šľahanie ako na koláč. Pridáme strúhanku. Radšej postupne, podľa toho ako sa cesto tvári. Ale tie 2/3 šálky to zvyčajne chce. Záleží ako stará je cuketa a koľko vody pustí.

  5. 5

    Cesto vylejeme do vymasteného a zbytkom strúhanky vysypaného pekáčika. Zarovnáme a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 °C Pečieme podľa skúsenosti so svojou rúrou, ale tak cca pol hodinu.

  6. 6

    Ja zvyknem ešte navrch dať zvyšok kyslej smotany a postrúhaný syr. Ale to už nemusí byť.

Diskusia k receptu

gastrohobby
Cukety som si namrazila hodne, takže vďaka za ďalší tip na jej spracovanie. Viem, čerstvá je čerstvá, ale uprostred zimy poslúži aj zamrazená verzia. Nechám ju "odtiecť" a hádam to bude fungovať.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia