Cuketový koláč
Cuketový koláč

Cuketovník s kyslou smotanou fotorecept

helena10 - bez fotkyhelena10, 13. mája 2025
Cuketovník s kyslou smotanou (fotorecept)
Foto: helena10

Jednoduché rýchle pečenie. Vynikajúca sladká „prešpega“, ktorú sa oplatí upiecť.

20 minút
na 175 °C

Suroviny

Cuketové cesto:
200 g ošúpaná nastrúhaná najemno
2 ks (veľkosť M)
150 g
1 KL
štipka
1 PL
180 g
1/2 bal.
Okrem toho:
 domáci
200 g (14-16 %)
1/2 bal.
1 PL
Na posypanie:
 (hobliny)




Postup

  1. 1

    Ošúpanú a jadierok zbavenú cuketu nastrúham na malých očkách a jemne zbavím prebytočnej šťavy, nie celkom.

  2. 2

    Na cesto vyšľahám celé vajcia s cukrami, štipkou soli a olejom do svetlej masy. Do vaječnej masy primiešam po častiach nastrúhanú cuketu a múku zmiešanú s práškom do pečiva.

  3. 3

    Cesto vylejem na hlboký plech 24x24 cm vopred vystlaný papierom na pečenie. Pečiem 20 minút vo vyhriatej rúre na 175 stupňov do suchej špajle.

    Cuketovník s kyslou smotanou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vychladnutý upečený koláč natriem domácim ríbezľovým džemom a na džem rozotriem vrstvu kyslej smotany, ktorú som vymiešala s cukrami. Ja som dala smotany viac, lebo naši nechceli „dušačij“ koláčik... Povrch štedro posypem horkočokoládovými hoblinami. Spravila som ich pomocou škrabky. Dobrú chuť prajem.

  5. 5

    Po niekoľkohodinovom pobyte v chlade smotana zatuhne. Koláč potom vyzerá aj chutí perfektne.

    Cuketovník s kyslou smotanou (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

helena10
Vďaka. Je vláčny, jemný a veľmi nám chutí. Pekný víkend 🌞