Cuketovník s kyslou smotanou fotorecept
Jednoduché rýchle pečenie. Vynikajúca sladká „prešpega“, ktorú sa oplatí upiecť.
na 175 °C
Suroviny
Cuketové cesto: | |
200 g ošúpaná nastrúhaná najemno |
|
2 ks (veľkosť M) |
|
150 g |
|
1 KL |
|
štipka |
|
1 PL |
|
180 g |
|
1/2 bal. |
|
Okrem toho: | |
domáci |
|
200 g (14-16 %) |
|
1/2 bal. |
|
1 PL |
|
Na posypanie: | |
(hobliny) |
|
Postup
-
1
Ošúpanú a jadierok zbavenú cuketu nastrúham na malých očkách a jemne zbavím prebytočnej šťavy, nie celkom.
- 2
Na cesto vyšľahám celé vajcia s cukrami, štipkou soli a olejom do svetlej masy. Do vaječnej masy primiešam po častiach nastrúhanú cuketu a múku zmiešanú s práškom do pečiva.
- 3
Cesto vylejem na hlboký plech 24x24 cm vopred vystlaný papierom na pečenie. Pečiem 20 minút vo vyhriatej rúre na 175 stupňov do suchej špajle.
- 4
Vychladnutý upečený koláč natriem domácim ríbezľovým džemom a na džem rozotriem vrstvu kyslej smotany, ktorú som vymiešala s cukrami. Ja som dala smotany viac, lebo naši nechceli „dušačij“ koláčik... Povrch štedro posypem horkočokoládovými hoblinami. Spravila som ich pomocou škrabky. Dobrú chuť prajem.
- 5
Po niekoľkohodinovom pobyte v chlade smotana zatuhne. Koláč potom vyzerá aj chutí perfektne.
Tiež cuketový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu