Sedemvrstvová ťahaná štrúdľa s dvojakými plnkami fotorecept
Foto: izabella929
V Maďarsku sa konal ,,štrúdľový festival,,.Štrúdľu, ktorú vám chcem predstaviť dostala veľa ocenení.Recept som dostala len za výmenu môjho originálneho receptu ,,na gemerskú ružu,,Štrúdľa je Zobraziť celý popisV Maďarsku sa konal ,,štrúdľový festival,,.Štrúdľu, ktorú vám chcem predstaviť dostala veľa ocenení.Recept som dostala len za výmenu môjho originálneho receptu ,,na gemerskú ružu,,Štrúdľa je vynikajúca, krásne sa lístkuje a je chrumkavá..
porcií
príprava
na 200+180 °C
Suroviny
1 kg |
|
1 ks |
|
štipka |
|
1 lyžica |
|
6 - 6,5 dl |
|
Na potieranie: | |
200 g |
|
1 lyžica |
|
120 g (na potretie vrchu ) |
|
Plnka: | |
1 kg |
|
100 g |
|
100 g |
|
podľa seba |
|
Postup
-
1
Hneď na začiatku vás chcem upozorniť, že som piekla túto štrúdľu z polovičnej dávky.Takže z 500g. hladkej múky,1 vajca,štipky soli, 1 lyžici cukru a presne som potrebovala 3dl vlažnej vody..Hladkú múku som si preosiala, pridalla všetky suroviny a zmiesila pružné polotuhé cesto..
-
2
Takto asi má vyzerať cesto..
-
3
Vyložila som ho na pracovnú dosku a pol hodine miesenia som mala nelepivé hladké cesto..
-
4
Z cesta som urobila šúľok a naznačila som si približne 7 zárezov do cesta..
-
5
Cesto som potom prerezala na 7 kusov..
-
6
Na stôl som si pripravila biely obrus. Do stredu obrusa som položila čistú útierku, ktorú som pomúčila...z každej hrudky cesta som vyvaľkala koleso veľké, ako plytký tanier.. prvé koles osom uložila na pomúčenú utierku.. ocot a bravčovú masť som spolu vymiešala na kašičku, a prvé kolesom som potrela touto zmesou...
-
7
Ďalšie hrudky som urobila podobne, rozvaľkala na koleso, potrela zmesou masti a octu a poližila na plát cesta, ktorý už bol potretý..takto postupne som urobila všetkých 6 kusov..
-
8
Posledný 7 mi plát sa iba položí na šiesty. ale sa už na vrchu nepotiera.Treba zakryť vhodným tanierom, ktorý pokryje všetko a nechať stáť presne 1 hodinu..ja som zakryla misou na šaláty...
-
9
Kým štrúdľa oddychovala, načistila som si padané letné jablčka, pomlela mak a orechy..Po hodine, som cesto odkryla a od stredu smerom ku kraju stola som začala ťahať cesto...dookola okolo stola..postupne pekne rovnomerne...ťahať treba opakom ruky, čiže chrbtom ruky...pozor na nechty..
-
10
Krásne sa ťahala, bola úplne poddajná, netrhala sa a vytiahla som ju presne na veľkosť stola a pokvapkala som ju po celej ploche roztopeným maslom....vytiahla som ju úplne na tenko ako cigaretový papier...
-
11
Hneď som posypala spodok pod plnku strúhankou, uložila som pokrájané jablčka a posypala polovicu makom a druhú polovicu orechami zmiešanými s cukrom...jablčka som zmiešala so škoricou a cukrom...plnku som ukladala do radu, nerozsypala som ju po celej ploche..
-
12
Potom som opatrne za pomoci obrusa začala rolovať štrúdlu...
-
13
Rozdelila som ju na polovice, aby sa mi zmestila na pekáč..vrch štrúdle som potrela roztopeným maslom...
-
14
Na 200st. som ju piekla 20min a potom som znížila teplotu na 180 st. a piekla ešte 10 min. a takto sa upekla do chrumkava..zo štrúdle mi zostali odkrojky z bokov, bude na jednu štrúdľu ešte..dala som do mrazničky,,,či to bude dobre, to sa ukáže..
-
15
No a takto vyzerá vynikajúca ťahaná štrúdľa v reze..som sa nemohla dočkať, kým vychladne...je výborná a chumkavá zároveň...ak sa dáte na pečenie tejto vynikajúcej štrúdličky a ochutnáte,budete nad mieru spokojné..a k tomu vám prajem dobrú chuť..
@Izabella929 , srdecna vdaka!
trápiť pokiaľ nevyskúšam na to možeš zobrať jed, že to bude čo skoro.
Tvoj postup je vemi zaujimavy a dufam, ze coskoro budem moct vyskusat, pretoze najlepsie strudle su z cerstveho ovocia...
dakujem za napad.
Perfektné receptíky pridávaš:-) KK !!
Cesto našuchorené, krehké, chrumkavé....božsky vylístkované a súhlasím, ak náhodou má čo ostať do druhého dňa, tieto vlastnosti si zachováva. Prvý krát som v živote jedla, čo jedla, zhltla čisto vriacu, čerstvo z trúby vytiahnutú. čo tam po tom, že som ráno zaspala rokovanie. Za ten zážitok to stálo. Recept nemá chybu. Ja som použila bravčovú masť z mangalice s kačacou, pol na pol. Keď už, nech to má poctivo maďarské grády. A špeciálnu múku "štrúdľovú" s vysokým podielom lepku. Ale to sú len detaily dotiahnuté k dokonalosti gurmánskeho zážitku. Vynikajúca i bez toho.
Vďaka za super recept.
Ja viem o čom píšeš, mne to trhá oči...:-(
Opravene :)
Keď už, tak na portáli (nie na portále).
Vďaka Vám, hneď sa to lepšie číta:-))) Len je škoda že autor opraveného komentáru asi (určite) nabudúce urobí tú istú chybu, pretože nevie čo robí zle. Ale aj tak vďaka. :-)))
Nebuď smiešny, porovnávať tieto chyby... Ja napríklad píšem na smartfóne a ten si občas sám zmení slovo. To sa mohlo stať aj u @ Mariamka. Ale takú chybu na akú sme poukázali, môže spraviť iba človek. Ty ju asi robíš tiež, keď to tak silno obhajuješ.
Vedela som, ze si to niekto vsimne :) Altyn v poho
Ja @Jaroslava31 v žiadnom prípade neobhajujem, len mi príde vtipné, ak komentár upozorňujúci na pravopisnú chybu tiež jednu obsahuje. :-)
Chýbajú ti tam dve čiarky. A keď dávaš smajla, netreba bodku.
Jaj, ale si ma pobavil, vraj moralista... Ja ti dám taký príklad. Prídeš sa uchádzať o pracovné miesto. Samozrejme, každému vykáš, ale povieš: "... ako ste to urobila...(myslela, povedala) " A dotyčná osoba si myslí že jej tykáš. A to je predsa neprípustné. Ja by som takého človeka nezamestnal. Moja mama mi to vysvetlila tak, že sa musím rozhodnúť, buď vykám, alebo tykám. Všetko ostatné je urážajúce. A o tomto sme s @Marianka diskutovali.Nebazírovali sme na dĺžňoch alebo bodkách. To robíš iba Ty.
Pousmej sa nad tym a urob si este aspon pekny nedelny vecer.
Jarka, nekaz si sviatky, nestoji to zato.
Uz nie je varecha to, co byvala. Nekazte ju. Ved nejde o zivot.