Sedemvrstvová ťahaná štrúdľa s dvojakými plnkami (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

V Maďarsku sa konal ,,štrúdľový festival,,.Štrúdľu, ktorú vám chcem predstaviť dostala veľa ocenení.Recept som dostala len za výmenu môjho originálneho receptu ,,na gemerskú ružu,,Štrúdľa je vynikajúca, krásne sa lístkuje a je chrumkavá..

10
porcií
120 minút
príprava
20+10 minút
na 200+180 °C

Suroviny

Postup

  1. Hneď na začiatku vás chcem upozorniť, že som piekla túto štrúdľu z polovičnej dávky.Takže z 500g. hladkej múky,1 vajca,štipky soli, 1 lyžici cukru a presne som potrebovala 3dl vlažnej vody..Hladkú múku som si preosiala, pridalla všetky suroviny a zmiesila pružné polotuhé cesto..
  2. Takto asi má vyzerať cesto..
  3. Vyložila som ho na pracovnú dosku a pol hodine miesenia som mala nelepivé hladké cesto..
  4. Z cesta som urobila šúľok a naznačila som si približne 7 zárezov do cesta..
  5. Cesto som potom prerezala na 7 kusov..
  6. Na stôl som si pripravila biely obrus. Do stredu obrusa som položila čistú útierku, ktorú som pomúčila...z každej hrudky cesta som vyvaľkala koleso veľké, ako plytký tanier.. prvé koles osom uložila na pomúčenú utierku.. ocot a bravčovú masť som spolu vymiešala na kašičku, a prvé kolesom som potrela touto zmesou...
  7. Ďalšie hrudky som urobila podobne, rozvaľkala na koleso, potrela zmesou masti a octu a poližila na plát cesta, ktorý už bol potretý..takto postupne som urobila všetkých 6 kusov..
  8. Posledný 7 mi plát sa iba položí na šiesty. ale sa už na vrchu nepotiera.Treba zakryť vhodným tanierom, ktorý pokryje všetko a nechať stáť presne 1 hodinu..ja som zakryla misou na šaláty...
  9. Kým štrúdľa oddychovala, načistila som si padané letné jablčka, pomlela mak a orechy..Po hodine, som cesto odkryla a od stredu smerom ku kraju stola som začala ťahať cesto...dookola okolo stola..postupne pekne rovnomerne...ťahať treba opakom ruky, čiže chrbtom ruky...pozor na nechty..
  10. Krásne sa ťahala, bola úplne poddajná, netrhala sa a vytiahla som ju presne na veľkosť stola a pokvapkala som ju po celej ploche roztopeným maslom....vytiahla som ju úplne na tenko ako cigaretový papier...
  11. Hneď som posypala spodok pod plnku strúhankou, uložila som pokrájané jablčka a posypala polovicu makom a druhú polovicu orechami zmiešanými s cukrom...jablčka som zmiešala so škoricou a cukrom...plnku som ukladala do radu, nerozsypala som ju po celej ploche..
  12. Potom som opatrne za pomoci obrusa začala rolovať štrúdlu...
  13. Rozdelila som ju na polovice, aby sa mi zmestila na pekáč..vrch štrúdle som potrela roztopeným maslom...
  14. Na 200st. som ju piekla 20min a potom som znížila teplotu na 180 st. a piekla ešte 10 min. a takto sa upekla do chrumkava..zo štrúdle mi zostali odkrojky z bokov, bude na jednu štrúdľu ešte..dala som do mrazničky,,,či to bude dobre, to sa ukáže..
  15. No a takto vyzerá vynikajúca ťahaná štrúdľa v reze..som sa nemohla dočkať, kým vychladne...je výborná a chumkavá zároveň...ak sa dáte na pečenie tejto vynikajúcej štrúdličky a ochutnáte,budete nad mieru spokojné..a k tomu vám prajem dobrú chuť..