Šašlik (Шашлык)

jolkipalki - fotkajolkipalki, 11. októbra 2009

Šašlik nie je len upražené mäso, šašlik je rituál. V poslednej dobe som zbadal na Slovensku na rôznych púťach, jarmokoch stánky so šašlikom. Kto Zobraziť celý popisŠašlik nie je len upražené mäso, šašlik je rituál. V poslednej dobe som zbadal na Slovensku na rôznych púťach, jarmokoch stánky so šašlikom. Kto bol na Kavkaze, alebo hoc aj niekde v Rusku vie, že šašlik robia principálne Kavkazci.

10
porcií
30 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

3 kg
4  ks
0,3 l
50-100 ml
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Ja by som si od Rusa šašlik asi ani nekúpil. Ak je predsa majiteľom šašličnoj miestny blonďák, pre istotu sa obzrite, či v okolí pobehujú psíky. Ak nie, je to určitým znakom. Pretože tam kde je šašlik, musia zákonite pobehovať psiky miestnej parody. Kavkazec by sa nikdy neznížil k šašliku zo psa. * Najzábavnejšie historky so šašlíkom mám, keď sme celá rodina, alebo priatelia šli niekam za Moskvu cca stovku km, alebo v Tajge aj ďalej dorazili na miesto a: 1. vybrali vodku, 2. - 12. vypili vodku.13. vybalili potraviny, 14.-26. vypili vodku. 27. založili ohnisko, 28.- 39. vypili vodku 40. keď uhlíky "dozreli" vytiahli šampury (šable na opekanie šašlika) 41. zistili že šašlik zostal v meste. 42. atď. vypili vodku...

  2. 2

    Čo je vlastne šašlik: Je to jedlo z mäsa, pripravené principiálne na ohni – presnejšie na uhlíkoch s použitím „šampura“ (šabľa, upravená kovová tyč,...), „mangala“ (kovová obdĺžniková konštrukcia kde sú na bočných stenách dole diery pre vzduch, „verteľa“ (grilu), alebo „rešotky“ (kovovej sieťky). Mäso musí byť kvalitné, najlepšie ak je to „parnoje mjaso“ (mäso mladých zvierat priamo pred prípravou zarezaných).

  3. 3

    Aby dostalo mäso originálnu a neopakovateľnú chuť, mäso sa marinuje rôznymi spôsobmi. Každý má na marinádu svoj recept a počas prípravy mäsa na šašlik sa neodporúča tento recept meniť. Čas na marinádu – od 15 minút do 24 hodín a viac a aj v lete môže marinád s mäsom nechať hoc aj na balkóne, v žiadnom prípade nie v chladničke, ale pri izbovej teplote.

  4. 4

    Mäso na šašlik sa reže na veľké kúsy, aby sa nezasušilo nad uhlíkami, z čoho vyplýva, čím väčšie mäso, tým dlhší čas v marináde. My máme radi aj mäso na kosti. Najlepšia je krkovička bravčová, ale bezkonkurencie je "parnojie miaso z baraška" - svieže mäso, z mladého barančeka. My robíme marinádu takto: do po krájaného mäsa postupne pridávame soľ a súčasne vodu s octom v malých množstvách, pri stálom miešaní rukou. Niektorí dávajú aj olej, ale toto sa neodporúča. Mäso je s marinádou aj tak dosť šťavnaté, aby potrebovalo páliť ešte aj rastlinný olej. Ako mäso púšťa šťavu (pri stlačení mäsa v nádobe, je marinád vyššie mäsa) octu s vodou stačí a vtedy ochutnáme šťavu (na jazyk) a dochutíme podľa potreby. Nakoniec pridávame cibuľu - po krájanú na kolieska, zeleň, koreniny podľa chuti. V každej rodine sú iné chute, preto presná kombinácia môže vzniknúť len skúšaním korenín. Niektorí nakoniec pridávajú do marinády 50 gram vodky, ale ja osobne si myslím, že sa táto dá využiť lepšie. Gruzínci napríklad dajú do marinády víno, ale jedol som aj zaliate "čačou" (silná hroznová samohonka - pije sa inak z baranieho rohu). Nakoniec sa mäso na šašlik s marinádou zaťaží obráteným tanierom, tak aby marináda tanier trošku prekrývala.

  5. 5

    Šašlik sa nepečie v žiadnom prípade nad otvoreným ohňom, ale nad rozpálenými drevnými uhlíkmi. Najlepšie sú uhlíky z brezového dreva. Šašlik na šampure, alebo na mriežke sa kladie na „mangál“ (viď môj domáci mangal na ilustr. foto) s úž horúcimi uhlíkmi bez plameňa. Uhlíky ktoré majú plameň sústredíme na kraj mangala - ohniska. Nesmiete dopustiť otvorený oheň, inak mäso ihneď prihorí. Môj zlepšováčik – obyčajná plastová fľaša s dvoma/troma dierkami vo vrchnáčiku pri ruke. Šašlik môžeme piecť aj bez marinády, no len v prípade ak je mäso z mláďaťa. Zvyčajne sa nemarínuje mäso vtákov a rýb. V tomto prípade, ak pečieme šašlik bez marinády, počas toho ako sa mäso nachádza nad žeravým uhlím, kropíme šašlík vodou, alebo hocičím tekutým. Napríklad marinádou, pivom. Vodkou sa natierajú vnútorností čakajúcich, hlavne ak sa "šašlik" koná na prírode v ruskej zime. Taktiež je možné mäso bez marinády natierať rastlinným olejom (neodporúčam), soľou alebo peprom. No toto tak často neuvidíte, hlavne pri mäse z cicavcov. Skôr pri tom jeseteri, vtákoch. AK robíme na mriežkach, mäso na šašlik je potrebné narezávať hrubými ploskými kúskami. Je dobré, ak sa medzi mäso dáva slaninka, vtedy je mäso šťavnatejšie, no toto Kavkazci nerobia. My dávame na šampúr ešte cibuľku v celku, ale to máme z našej živánskej. Niekoľko krát treba mäso otočiť, aby sme nedopustili zuhoľnatenie mäsa zo spodu. V tejto dobe, je dobré ešte postriekať šašlik marinádom z nádoby, z ktorej vyťahujeme mäso – mäso bude šťavnatejšie. Aby ste zistili, či je mäso dostatočne prepečené, treba skúsiť prepichnúť najväčší kúsok „šampurom“ alebo nožom. Vnútri by nemala byť krv, farba mäsa by mala byť ružová alebo biela, zvonku červenkastá kôrka.

  6. 6

    A čo k hotovému šašliku? Iste okrem vodky :-) Svieža narezaná zelenina a hlavne "travka" (vňate rôznych koreňovyn, no na tržniciach môžete od Kavkazcov kúpiť aj rozne trávy - bazalku, tarchun a pod,) , rôzne slané zaváraniny ("agurčiky malosoľnye" špeciálne zasolené uhorky, "grybočky" - zasolené alebo v oleji huby). Hoci sa dá šašlik jesť aj studený, prihriaty, nič sa nevyrovná šašliku na šampure rovno z mangala. K šašliku patria aj "krepkyje napitky" hlavne vodka, ak ste vyšli z "baňky" (sauny) hodí sa gruziňáčik a na Kaukaze jednoznačne sa šašlik podáva s vínom, či už s bielym tak i s červeným. Dobrú chuť

Diskusia k receptu

fanynka83
tak toto si davam na mojich dovolenkach v bulharsku pravidelne a musim povedat ze tam to pre mna aj so sopskym salatom predstavuje narodne jedlo...proste je to uplne fantasticjke...dakujem za recept...velmi ma potesil...
zemo
až teraz počas choroby mám času ňúrať sa podrobne v receptoch, až teraz som odhalil, ako sa dá nádherne a vtipnui ponúknuť ľuďom baštu. To nie je recept, to je humor, cestopis a poučenie v magikocke, ktorá od tej obchodnej nepokazí chuť jedla! Kuchársku čapicu smekám, Vaše Vareškovstvo!
levinko
Je to výborný recept,len autor zabudol na paradajkovú omáčku,ktorá znásobí chuť šašlika.Ak niekto chce pošlem orginálny recept.
gabo1
celkom zaujimavy gurmansky prototip:_))dal by som si povdat:_))
nataluka
Mám záujem o recept paradajkovej omáčky k šašliku od Levinka. Robievame šašlik dosť často a vždy to skončí s kečupom.
Minule som kúpila nejakú barbecue v Kauflande, ale bola "prudko" sladká a dodnes mi stojí v chladničke. Ľuto mi je vyhodiť ju - kvoli cene, čo som za ňu zaplatila.
michalson
..niet čo dodať. Kto to nejedol,nevie o čo ukrátil svoje chuťové bunky!!! :-)))))

buster
V duchu správnych zásad grilovania odporúčam plamienky v ohnisku zasypávať hrubozrnnou soľou. Polievanie vodou zapríčiňuje rôznu teplotu uhlíkov a nerovnomerné opekanie.
No a počas pečenie potierať ťažkým červeným vínom a la Gruzia.
katarina64
v lete určite spravím,hlavne preto,že veľmi dobre som sa bavila pri čítaní tohto receptu....výborné
semo1
výborne! ked vyskúšam pošlem hodnotenie. dufam že to bude tak ako je to napísane už mi tečú sliny
erika123
naposledny som skutočný šašlik jedla cca 12rokov dozadu,ked nám ho pripravovali naši známy ,ako aj iné ich domáce,miestné jedlá ,ktoré mne velmi chutili a maju od bulharských,gréckych,tureckých ...kebabov a gyrosov podla mna daleko..dakujem ,že tu máš recepty určite vyskušam
safran
petruška = petržlen?
tarchun = estragon
tiež si prosím recept na paradajkovú omáčku od Levinka
marianne
prosiiim pridavaj este,vyborne sa citas...:-)) idem ho spravit,masko je uz namarinovane.......
asottosa
Org neexistuje, org je vzdy len ten vas... mimochodom opekanie na sablach pochadza od Tatarov, ked brazdili a plienili...@zuzka0019 (15.11.2016 11:53)