Šamróny (šamrole) z kupovaného lístkového cesta fotorecept

gordonko - fotkagordonko, 15. marca 2023
Šamróny (šamrole) z kupovaného lístkového cesta (fotorecept)
Foto: gordonko

Jeden z mojich najobľúbenejších zákuskov... No tentokrát som zmenil plnku.

15
porcií
20 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

1 bal. (vyvaľkané)
1 ks
300 ml
1 bal.
120 g
4 PL




Postup

  1. 1

    Studené lístkové cesto rozbalíme a narežeme na pásiky asi 2,5 - 3 cm široké, mne vyšlo 15 pásikov. Nedávno som čítal, že pásik lístkového cesta sa má na trubičku natáčať od spodu, asi na tom niečo je, tie budú krajšie ako tie moje, hlavne natáčať tak, aby sa jedna otočka prekrývala stou druhou aspoň 3 mm cesto sa spojí a nebudú tam diery, cez ktoré nám bude vytekať krém. Položíme na plech s papierom na pečenie - kupované lístkové cesto je balené v papieri na pečenie.

    Šamróny (šamrole) z kupovaného lístkového cesta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Rúru rozohrejeme na 200 °C a po vložení plechu stiahneme teplotu na180 °C, pečieme od 15 do 25 minút, ja som dal 20 a boli super. Ešte teplé som opatrne vzal do utierky a kombinačkami povyťahoval kovové rúrky von... chlapi no... baby vezmú pinzetu, aby sa nepopálili.

    Šamróny (šamrole) z kupovaného lístkového cesta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nie raz sa mi dostali do rúk šamróny staršie a tá bielková pena bola sopľavá, také už nechcem, preto som špekuloval nad rastlinnou šľahačkou alebo pudingom. Poradili mi puding vraj je lepší a tak som skúsil.

    Šamróny (šamrole) z kupovaného lístkového cesta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Bolo mi poradené 500 ml mlieka, bolo mi to čudné, lebo na puding sa dávalo 400 ml, ak sa nemýlim, ale dal som, že maslo to zahustí... Nestalo sa tak a tak som riedky krém zahustil ďalším pudingom, tentoraz som dal Olé puding za studena a krém bol OK. Takže zohrejeme si 300 ml mlieka, v ňom rozpustíme 4 PL cukru. V miske rozmiešame trochu odobratého mlieka a pudingový prášok, zmes potom vlejeme k zohrievajúcemu sa mlieku a uvaríme hustý puding. Keď je vlažný, pridáme 120 g masla izbovej teploty. Ja som mal maslo studené a tak som ho tam postrúhal. Vyšľaháme mixérom. Podľa chuti môžeme dosladiť práškovým cukrom.

    Šamróny (šamrole) z kupovaného lístkového cesta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vychladnutý krém dáme do vrecúška a plníme do vychladnutých šamrónov. Hotové poprášime práškovým cukrom a máme hotovo. Priznám sa, chýbala mi v kréme chuť rumu - nabudúce ho dám. DOBRÚ CHUŤ

    Šamróny (šamrole) z kupovaného lístkového cesta (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

tomeska
Pekná práca. tá plnka už od pohladu láká na viacnásobné testovanie. Len pár postrehov: Z ktorého konca začneš namotávat' , je jedno. Na prekrytie cesta 4-5 mm, a teplotu neznižujem. Píšem to z vlastnej skúsenosti. cesto si robím sama z 1/2 kg tuku( maslo a hera) , 4-6 žltkov plus ostatné ingred., takže výsledná váha cesta je okolo 1,5 kg. .To je na +- 70 ks trubičiek. Cesto vybúcham poriadne rukami asi 30 -35 min práce.( druhý deň majú ručičky volno.) Namotávam od širšieho konca, nepotieram vajcom. Recept mám od susedky už cez 40 rokov a nikdy ma nesklamaly. Raz , ked' som ich potrela vajcom. Do snehu mi poradila cukrárka pridat' trochu kys. citronovej rozmiešanú v troche vody. Funguje to. A ak ešte možem, Ked' robím nejakú nastavovanú plnku kde avizujú puding a ja na to" skočím" vždy si potom poriadne vynadám. Krém do venčekov skoro všetci robia s pudingom, ale mňa to vždy vypečie. nikdy sa netrafím. i ked' počítam na mililitre alebo na miligramy. plnka zriedne a je tak na vyhodenie. Tak si urobím kašu z mlieka a hladkej múky. a pohoda. Ale ak trváš na pudingu, tak 300 ml mlieka 1 sáčok pudingu.
Také si mi narobil chute,že zajtra si kúpim lístkové cesto a skúsim i z takého. Na Velkú noc budú ručná práca.
siuuu
Pekná práca ... ja mám zo šamroliek rada iba tú snehovú plnku ... nikdy som ich nerobila, ale kúpila som si trubičky na iný koláčik (ktorý som samozrejme potom nerobila), tak veru vyskúšam urobiť z hotového cesta aj ja ... plnku urobím asi polovicu snehovú sladkú a polovicu nejakú slanú ;-)
eruska25
Dobre vyzerajú Tvoje šamrole.
Len minulé leto som prišla na to, odkiaľ je ten názov, vždy som si myslela, že z maďarčiny, ale nie. Boli sme v Rakúsku v Melku a tam nad jedným obchodíkom veľký obrázok šamrole a nápis Schaumrollen. Vtedy som to pochopila - penová trubička. Názov je z nemčiny. Píšem to len tak, ak by to niekoho zaujalo.
gordonko
@tomeska (15.3.2023 22:12)

ĎAKUJEM za komentár aj radu .Skusil by som aj ,,Tvoje,, lístkové cesto ,hádam zvládnem zjesť 70 šamronov ,alebo sa podelím.To čo píšeš o gramáži ,stým som sa nikdy netrápil zopár gramou hore dole ,alebo ako náš Jurko Jánošík meriam ,, od buka do buka ,,
kukulienka71
Veľmi dobre si si poradil a výsledok je fakt pekný. Vajcom potreté je skoro všetko krajšie po upečení. Ani som nevedela, že to je papier na pečenie pod kupovaným cestom, ale logiku to má. Puding je potvora, zdá sa mi, že aj keď rovnaký výrobca aj druh, výsledok je vždy iný. Ak sa podarí moc hustý, hneď za tepla vmiešam maslo, aby pri chladnutí netuhol do nerozmiešateľných kúskov.
hannes
"Die Schaumrollen" sú mojím obľúbeným zákuskom spolu s krémešom, veterníkom a doboškou. Zvolený variant plnky vyzerá byť chutný a súhlasím aj s tým rumíkom. Plnku môžeme rôzne variovať. U nás najviac chutí šľahačka zošľahaná s vanilkovým cukrom a zmiešaná s rozdrvenými malinami. Šamronky budú vždy vďačným zákuskom a jeho príprava nie je nejako veľmi náročná. Každému, kto ich urobí prajem, aby to boli tie najchutnejšie.
tomeska
@gordonko (16.3.2023 08:58)
Ale ved' nemusíš robit' z 1/2 kg tuku. možeš z polovice. To len ja, že u nás sú "" trubičkožrúti,"" tak musím urobit' viac ,aby sa na každého ušlo. Alebo z jednej časti (mám to rozdelené na 4) tej poslednej, urobím slané tyčinky. A tá moja gramáž, to bolo prirovnanie. Lebo nech robím ,čo robím, s pudingom si ja neviem poradit', ::: cesto už je doma:::
tomeska
@marienka44 (17.3.2023 13:46)
Článok som prečítala, ale myslím,že naozaj je jedno odkial začínaš motat'. Ak budeš robit', skús obe varianty, čo sa ti bude viac páčit'. A ešte k tomu prekladu 2 mm. No neskúšala som kupované cesto, ale z mojho by to nešlo. Ja mám niekedy aj 7-8 mm a ešte sa mi urobia medzery. Podla toho, ako som dobré urobila cesto. Kolko naskočí.
Rada by som aj rcp pridala,len musím príst' na to, ako. Aby som len :::neblafovala.