Šamrole

Šamróny (šamrole) z kupovaného lístkového cesta (fotorecept)

Autor receptu: gordonko

Jeden z mojich najobľúbenejších zákuskov... No tentokrát som zmenil plnku.

15
porcií
20 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Studené lístkové cesto rozbalíme a narežeme na pásiky asi 2,5 - 3 cm široké, mne vyšlo 15 pásikov. Nedávno som čítal, že pásik lístkového cesta sa má na trubičku natáčať od spodu, asi na tom niečo je, tie budú krajšie ako tie moje, hlavne natáčať tak, aby sa jedna otočka prekrývala stou druhou aspoň 3 mm cesto sa spojí a nebudú tam diery, cez ktoré nám bude vytekať krém. Položíme na plech s papierom na pečenie - kupované lístkové cesto je balené v papieri na pečenie.
  2. Rúru rozohrejeme na 200 °C a po vložení plechu stiahneme teplotu na180 °C, pečieme od 15 do 25 minút, ja som dal 20 a boli super. Ešte teplé som opatrne vzal do utierky a kombinačkami povyťahoval kovové rúrky von... chlapi no... baby vezmú pinzetu, aby sa nepopálili.
  3. Nie raz sa mi dostali do rúk šamróny staršie a tá bielková pena bola sopľavá, také už nechcem, preto som špekuloval nad rastlinnou šľahačkou alebo pudingom. Poradili mi puding vraj je lepší a tak som skúsil.
  4. Bolo mi poradené 500 ml mlieka, bolo mi to čudné, lebo na puding sa dávalo 400 ml, ak sa nemýlim, ale dal som, že maslo to zahustí... Nestalo sa tak a tak som riedky krém zahustil ďalším pudingom, tentoraz som dal Olé puding za studena a krém bol OK. Takže zohrejeme si 300 ml mlieka, v ňom rozpustíme 4 PL cukru. V miske rozmiešame trochu odobratého mlieka a pudingový prášok, zmes potom vlejeme k zohrievajúcemu sa mlieku a uvaríme hustý puding. Keď je vlažný, pridáme 120 g masla izbovej teploty. Ja som mal maslo studené a tak som ho tam postrúhal. Vyšľaháme mixérom. Podľa chuti môžeme dosladiť práškovým cukrom.
  5. Vychladnutý krém dáme do vrecúška a plníme do vychladnutých šamrónov. Hotové poprášime práškovým cukrom a máme hotovo. Priznám sa, chýbala mi v kréme chuť rumu - nabudúce ho dám. DOBRÚ CHUŤ