Foto: strigus
Šalátovka podľa mojej starkej, je vynikajúca z akéhokoľvek šalátu.
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Šalát dubový list po jednom liste umyjeme a natrháme na kúsky.
-
2
Tvrdé končeky listov dáme variť v 1l vody. Natrhaný šalát výdatne posolíme, poriadne postláčame a vyžmýkame, aby polievka nezhorkla a šalát si zachoval sviežu zelenú farbu.
-
3
Nakrájame slaninu na drobné kocky, vysmažíme ju a po odstavení pridáme cesnakovú vňaťku.
-
4
Keď sú končeky listov mäkkšie, do vriacej vody nalejeme mlieko a necháme zovrieť. Voda a mlieko sú vždy v pomere 1:1. Osolíme a okoreníme. Po privedení do varu vlejeme šľahačkovú smotanu, necháme minútku prevrieť a zahustíme 2 PL múky rozrobenými v 1 dcl vody. Necháme zovrieť, miešame.
-
5
Do vriaceho pridáme horúcu slaninu s cesnakovou vňaťou, odstavíme, podávame. Pri ochutení octom polievka skrz dubový list zružovie. :)
Budem sa s vami hádať: "sauátovka" mojej babky bola najlepšia!