Šalátová polievka dubový list

strigus - fotkastrigus, 13. júla 2012
Šalátová polievka dubový list
Foto: strigus

Šalátovka podľa mojej starkej, je vynikajúca z akéhokoľvek šalátu.

8
porcií
10 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 ks
1 l
1 l
1 cdl
2 PL
 na dochutenie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Šalát dubový list po jednom liste umyjeme a natrháme na kúsky.

    Šalátová polievka dubový list - obrázok 1
  2. 2

    Tvrdé končeky listov dáme variť v 1l vody. Natrhaný šalát výdatne posolíme, poriadne postláčame a vyžmýkame, aby polievka nezhorkla a šalát si zachoval sviežu zelenú farbu.

    Šalátová polievka dubový list - obrázok 2
  3. 3

    Nakrájame slaninu na drobné kocky, vysmažíme ju a po odstavení pridáme cesnakovú vňaťku.

    Šalátová polievka dubový list - obrázok 3
  4. 4

    Keď sú končeky listov mäkkšie, do vriacej vody nalejeme mlieko a necháme zovrieť. Voda a mlieko sú vždy v pomere 1:1. Osolíme a okoreníme. Po privedení do varu vlejeme šľahačkovú smotanu, necháme minútku prevrieť a zahustíme 2 PL múky rozrobenými v 1 dcl vody. Necháme zovrieť, miešame.

    Šalátová polievka dubový list - obrázok 4
  5. 5

    Do vriaceho pridáme horúcu slaninu s cesnakovou vňaťou, odstavíme, podávame. Pri ochutení octom polievka skrz dubový list zružovie. :)

    Šalátová polievka dubový list - obrázok 5

Diskusia k receptu

nonna
Precízne vypracované, recepisy našich babičiek sú vzácne, treba uchovávať. ukladám do KK a vyhdzujem na FBčko, nech je ešte viac spopularizovaný. Víkend plný dobrých kulinárskych počinov!
hubata
Šalátová polievka alebo omáčka má tuším toľko osvedčených receptov ako - kapustnica.
Budem sa s vami hádať: "sauátovka" mojej babky bola najlepšia!
sjuz
tiež mám rada, ale listy dávam až do hotovej, a odstavenej, aby zostali pekne chrumkavé, a nie ako mokrá handra...:)
boxik
Šalátová polievka je nastrašnejšou spomienkou z môjho detstva.
sovka62
@boxik , lebo ti v nej ten šalát uvarili. Ja dávam do hotovej, až keď ju odstavím zo sporáka, šalát na malé kúsky a veľa, rebierka ostanú chrumkavé, dokonca ani listy nie sú ako handra a je to pochúťka. Ale šalát dubový list je oveľa tvrdší ako bežný hlávkový, tam by to asi takto nefungovalo, neskúšala som, ale myslím, že trochu varenia mu prospeje.