Foto: amelie
Mám rada obilniny. Možno tento jednoduchý šalát zachutí aj vám :-)
porcie
Postup
-
1
Quinou dobre premyjeme pod studenou tečúcou vodou. Scedíme a nasypeme do kastróla s dvojnásobným množstvom studenej vody, v tomto prípade to budú 4 deci. Necháme ju na silnom plameni zovrieť, potom teplotu stiahneme na minimum, quinou zakryjeme pokrievkou a varíme 10 až 15 minút. Quinoa je uvarená vtedy, keď zdvojnásobí svoj objem a zo zrniek sa oddeľujú tenké biele krúžky, šupky. Uvarenú quinou osolíme, nastrúhame do nej kôru z jedného biocitróna (ak ho nemáme, dôkladne umyjeme nebio-citrón v horúcej vode), premiešame a necháme vychladnúť.
-
2
Mrkvu pokrájame na tenučké hranolčeky - julienne a blanšírujeme 2-3 minúty vo vriacej vode . Vyberieme dierkovanou naberačkou do šalátovej misy a necháme vychladnúť. Potom do misy pridáme nadrobno posekanú šalotku, scedenú sladkú kukuricu, kúsky tuniaka a quinou. Premiešame s olivovým olejom, citrónovou šťavou a balzamikovým octom. Nakoniec podľa chuti osolíme, okoreníme čiernym korením z mlynčeka, pridáme posekanú pažítku alebo hladkú petržlenovú vňať, dobre premiešame a dáme na hodinku odstáť do chladu. Šalát môžeme jesť samotný, ale je výborný aj ako príloha k pečeným mäsám.
-
3
Z dobre uvarenej quinoy sa oddeľujú biele kolieska - šupky.
Diskusia k receptu