Šalát z pečených zemiakov, baklažánu a papriky s mozzarellou
Foto: martinis
Teplý šalát z pečených zemiakov ochutených cesnakom, baklažánu, šťavnatej papriky a tenkých koliesok mozzarelly, podávaný na šalátových listoch a s bylinkovou zálievkou :)
porcia
príprava
na 190 °C
Suroviny
4 malé (alebo jeden veľký, pokrájané na mesiačiky) |
|
PL |
|
štipka |
|
|
|
strúčik (roztlačený) |
|
1/2 ks (pokrájaný na kolieska) |
|
(pokrájaná na pásiky) |
|
malá hrsť |
|
bal. (pokrájaná na kolieska) |
|
Bylinková zálievka: | |
1/2 PL |
|
strúčik (roztlačený) |
|
2 PL |
|
1/2 ks (alebo jedna veľmi malá, posekaná na jemno) |
|
PL (posekané najemnno) |
|
|
Postup
-
1
Zemiaky očistíme, papriku zbavíme jadrovníka a baklažán konca, dobre umyjeme. Zemiaky nakrájame na mesiačiky. Papriku rozkrojíme a nakrájame na prúžky, baklažán zasa na tenšie kolieska.
- 2
Zemiaky zalejeme lyžicou oleja, ochutíme štipkou soli, mletého čierneho korenia a pretlačeným strúčikom cesnaku, dobre premiešame a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Obložíme kolieskami baklažánu a prúžkami papriky a necháme piecť 20 minút v rúre vyhriatej na 190 stupňov, ideálne na funkcii teplovzdušného grilovania.
- 3
Medzitým pripravíme zálievku zmiešaním pol lyžice balzamika, pretlačeného strúčiku cesnaku, dvoch lyžíc olivového oleja a mleté čierneho korenia. Pridáme aj najemno nasekanú polovicu šalotky (alebo jednu celú, ale veľmi malú) a lyžicu nasekaných byliniek (rozmarín, tymián ap.). Dobre premiešame.
- 4
Bochníček mozzarelly zlejeme z nálevu a nakrájame na tenké kolieska, ktoré zmiešame s teplou, ale nie horúcou upečenou zeleninou a zemiakmi. Naservírujeme na tanier, kam sme uložili šalátové listy a napokon pokvapkáme zálievkou :)
- 5
Môj tip : ak upečiete celý baklažán, druhú polovicu koliesok baklažánu máte ako výborný doplnok k mäsu, cestovinám či do iného šalátu.
- 6
Rozšírený recept s fotkami nájdete na mojom blogu : http://martins-kok.webnode.sk/products/salat-z-pecenych-zemiakov-baklazanu-a-papriky/
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu