Šalát z pečených zemiakov, baklažánu a papriky s mozzarellou

Autor receptu: martinis

Teplý šalát z pečených zemiakov ochutených cesnakom, baklažánu, šťavnatej papriky a tenkých koliesok mozzarelly, podávaný na šalátových listoch a s bylinkovou zálievkou :)

1
porcia
35 minút
príprava
20 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Zemiaky očistíme, papriku zbavíme jadrovníka a baklažán konca, dobre umyjeme. Zemiaky nakrájame na mesiačiky. Papriku rozkrojíme a nakrájame na prúžky, baklažán zasa na tenšie kolieska.
  2. Zemiaky zalejeme lyžicou oleja, ochutíme štipkou soli, mletého čierneho korenia a pretlačeným strúčikom cesnaku, dobre premiešame a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Obložíme kolieskami baklažánu a prúžkami papriky a necháme piecť 20 minút v rúre vyhriatej na 190 stupňov, ideálne na funkcii teplovzdušného grilovania.
  3. Medzitým pripravíme zálievku zmiešaním pol lyžice balzamika, pretlačeného strúčiku cesnaku, dvoch lyžíc olivového oleja a mleté čierneho korenia. Pridáme aj najemno nasekanú polovicu šalotky (alebo jednu celú, ale veľmi malú) a lyžicu nasekaných byliniek (rozmarín, tymián ap.). Dobre premiešame.
  4. Bochníček mozzarelly zlejeme z nálevu a nakrájame na tenké kolieska, ktoré zmiešame s teplou, ale nie horúcou upečenou zeleninou a zemiakmi. Naservírujeme na tanier, kam sme uložili šalátové listy a napokon pokvapkáme zálievkou :)
  5. Môj tip : ak upečiete celý baklažán, druhú polovicu koliesok baklažánu máte ako výborný doplnok k mäsu, cestovinám či do iného šalátu.
  6. Rozšírený recept s fotkami nájdete na mojom blogu : http://martins-kok.webnode.sk/products/salat-z-pecenych-zemiakov-baklazanu-a-papriky/