Šalát z pečených zemiakov, baklažánu a papriky s mozzarellou
Autor receptu: martinis
Teplý šalát z pečených zemiakov ochutených cesnakom, baklažánu, šťavnatej papriky a
tenkých koliesok mozzarelly, podávaný na šalátových listoch a s bylinkovou zálievkou :)
1 porcia |
35 minút príprava |
20 minút na 190 °C |
Postup
- Zemiaky očistíme, papriku zbavíme jadrovníka a baklažán konca, dobre umyjeme. Zemiaky nakrájame na mesiačiky. Papriku rozkrojíme a nakrájame na prúžky, baklažán zasa na tenšie kolieska.
- Zemiaky zalejeme lyžicou oleja, ochutíme štipkou soli, mletého čierneho korenia a pretlačeným strúčikom cesnaku, dobre premiešame a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Obložíme kolieskami baklažánu a prúžkami papriky a necháme piecť 20 minút v rúre vyhriatej na 190 stupňov, ideálne na funkcii teplovzdušného grilovania.
- Medzitým pripravíme zálievku zmiešaním pol lyžice balzamika, pretlačeného strúčiku cesnaku, dvoch lyžíc olivového oleja a mleté čierneho korenia. Pridáme aj najemno nasekanú polovicu šalotky (alebo jednu celú, ale veľmi malú) a lyžicu nasekaných byliniek (rozmarín, tymián ap.). Dobre premiešame.
- Bochníček mozzarelly zlejeme z nálevu a nakrájame na tenké kolieska, ktoré zmiešame s teplou, ale nie horúcou upečenou zeleninou a zemiakmi. Naservírujeme na tanier, kam sme uložili šalátové listy a napokon pokvapkáme zálievkou :)
- Môj tip : ak upečiete celý baklažán, druhú polovicu koliesok baklažánu máte ako výborný doplnok k mäsu, cestovinám či do iného šalátu.
- Rozšírený recept s fotkami nájdete na mojom blogu : http://martins-kok.webnode.sk/products/salat-z-pecenych-zemiakov-baklazanu-a-papriky/