Šalát Rumcajs podľa ČSN fotorecept
Foto: kimlo
Tento šalát sa nachádza v mladšom vydaní Receptury studených pokrmů. Vraj bol veľmi obľúbený v bufetoch a lahôdkach,
priznám sa, ja som sa Zobraziť celý popisTento šalát sa nachádza v mladšom vydaní Receptury studených pokrmů. Vraj bol veľmi obľúbený v bufetoch a lahôdkach,
priznám sa, ja som sa sním nestretol. Preto keď som objavil tento recept, rozhodol som sa vyskúšať ho a veru som dobre
urobil. Je iný ako tradičný vlašák, pochúťkový alebo parížsky, ale rovnako chutný a sýty. Základom je kúpiť dobrú točenú salámu,
mäkkú, bez mozaiky a nie údenú alebo cesnakovú. Tá moja mala dokonca v názve „slovenská točená“. Rozpis surovín je na
1 kg šalátu.
Zdroj: internet
porcií
príprava
Postup
-
1
Okrem tradičných surovín sa tu opäť nachádza paprikový šalát, ktorý sa dá ešte kúpiť v Čechách, alebo si ho urobíme doma v čase sezóny papriky a zavárania. Recept naň som popísal v recepte k feferónovému šalátu: https://varecha.pravda.sk/recepty/feferonovy-salat/57055-recept.html . Ja si ho takto robím do malých pohárov každý rok, aby som ho mohol používať k podobným receptom ako je tento.
-
2
Točenú salámu olúpeme a nakrájame na tenké kolieska, ja som použil kuchynský robot, ktorý mi ju za pár sekúnd narezal.
-
3
Cibuľu nakrájame na mesiačiky, uhorky na kolieska, kapiu, paprikový šalát a feferóny na drobno.
-
4
Všetko v miske zmiešame, pridáme horčicu, cukor, ocot, worchester, soľ a mleté korenie.
-
5
Nakoniec pridáme majonézu a dôkladne premiešame. Šalát dáme aspoň na 8 hodín odležať do chladničky. Ja to veľmi dôležité aby sa chute dobre prepojili.
-
6
Podávame s pečivom.
Takze casom urobim, len tu tocenu fakt nie, cim nahradit? Zeby sunkova salama?
Jeste nez cetla tvuj prispevek me napadnul sunkoby tocenak. U naďs maji v Bille. Taky mam chut ho nekdy udelat
Dik za nazor! Ja moc uzeniny neznam, kupuju minimalne. Vim ze ten sunkovy je dobry. Take tocenak! Takze obycejne tocenak se jeste prodava? To me fakt nenapadlo! Takze to reknu takhle. Bud dam na tvoji radu a pokusim se koupit ten, nebo, a to nejradsi, koupit uz hotovy salat! Nejsem si uplne jista, ale domnivam se, ze jsem ho videla nedavno v kaufalndu? Inspirace do noveho roku! :-)
Ďakujem. S tými vycibrenými chuťami je to otázne, jednoducho mi chutia tradičné veci, jedlá našich babičiek, matiek, a chute ktoré si pamätám z detstva a mladosti. :-)
Vďaka za nahliadnutie. Tieto knižky s tradičnými receptúrami sú v dnešnej dobe dobrá inšpirácia, mám ich niekoľko čo som si kúpil na burzách a keď nájdem na nete nejaký recept ktorý sa toho týka, porovnám a realizujem.
Vďaka za koment kamarát. Všetky zaváraniny si robím sám, či je to zelenina, ovocie, džemy alebo omáčky, zaváranie ma baví, a keď je sezóna, snažím sa zúžitkovať plody zo záhrady, skleníka, alebo tržnice. Väčšinou to nemám už kde dávať tak to rozdávam po rodine a známych. Nič také si z obchodov nekupujem. :-)
Ja som tento šalát doteraz nepoznal, nevidaval som ho za mladi v bufetoch, skôr jen tie tradičné, ale priznám sa že mi veľmi zachutil.
Vyskúšaj kamarát, neobanuješ, len nezabudni nechať dobre odstáť.. držím palce! :-)
On je taký pikantnejši, ale vzhľadom na Tvoju obľúbenosť chilli, nepochybujem o tom že by si to zvládla. Co sa týka tej točenej, radšej použi fakt točenú. Je to mäkká saláma a má schopnosť do seba nasiaknuť chute ostatných prísad. Ja som ju kúpil v Kauflande.
Ak môžem poradiť, hotové šaláty v reťazcoch nekupuj... ja som už mal tú česť ochutnať vo viacerých obchodoch, okrem toho že vzhľadom na rovnaký názvov bol každý z nich chuťovo úplne niekde inde, nedalo sa to ani zjesť. Jediné čo si kupujem je treska exclusiv, ale to neviem či sa predáva v ČR.
No a Rumcajs už odpočíva v chladničke a čaká na zajtrajšie ráno ?
Připojuji se k tvému i bugoutovu názoru a radě nekonzumovat saláty z řetězců balené v plastových krabičkách na 150 g, které mívají expirační dobu až 3 týdny. Hygienicky jsou samozřejmě schválené a nezávadné, ale kvůli konzervaci jsou více okyselené a s přípustnými konzervačními É-čky , takže chuť už neodpovídá původní receptuře dle ČSN. V témže řetězci přitom produkt z pultového prodeje bývá čerstvý výrobek s přijatelnou chutí, ale krátkou dobou použitelnosti, která je na účtence vždy vyznačena. Ale kimlovy recepty mají snahu o tradiční oblíbenou chuť a patří mu dík za konstruktivní osvětu. PS: V Penny občas mají "slovenský týden", kdy mam možnost koupit i červenou Tresku exkluziv 200 g z Ryba Žilina dokonce levněji, než při dovolenke na Slovensku. Tam ovšem letos byla mou nejlepší slovenskou pochoutkou Tradičná treska od Ryba Košice v modré elipsovité nádobce , takže jsem ji snídal celý týden při pobytu v termálkách Velký Meder.
No ja neviem kde som spravil chybu… držal som sa receptúry, a tu žiadny hrašok nieje… a ak si pozrieš moje minulé recepty, dával som podľa receptúr hrasok až posledný… prajem peknú nedeľu všetkým :-)
Nesúhlasím. Balené šaláty nechutia vždy rovnako, dokonca majú aj iné zloženie čo sa týka pomeru surovín. Preč sú tie časy keď vlašský šalát chutil rovnako v Košiciach alebo v Plzni. Možno kupuješ stále ten istý od rovnakého výrobcu, ale receptúry aj oni často menia podľa ceny vstupných surovín. Radšej si spravím svoj ?
Mám podezření, že u nás se v krabičce prodává obdoba Rumcajse pod názvem Řáholecký salát. Moje maminka na něm ujíždí. Jen pro dokreslení, pálivé nesnáší... ale "Řáholák" mít musí.
Kde si zohnal ten paprikovy salat?
Dik, len kde zohnat tu nakladnu cibulku? :-)))
Povedený Rumcajs, jen co je pravda. Servis na střídačku, to je super nápad!! Šikovní chlapci!!
Na nákladnej stanici v ZA. Tam to máš najbližšie. Nech sa Ti darí.
Som debil ???
Ja som vedela, ze sa na teba mozem spolahnut.
To ja neviem posudit :-), ale aspon sme sa pobavili.
Je to tu nějaké zdivočelé... Pokud neseženeš, koupím u nás v Kaufu a pošlu v balíčku. Prodává se pod názvem Stříbrná cibulka, tuším vyrábí Hamé.
Dobre sa ti podaril, som rád že chutilo.
Haha, já měla obecně včera delší vedení. To víš, rodiče byli bohatí!! haha Už tomu rozumím, na mě fakt někdy musíš jít polopatisticky... Krásný den!
Z toho si nič nerob, mne to veru trvalo tiež dosť dlho. Nielen, že rýchlo píšem a mám chyby ešte aj rýchlo čítam a potom nechápem ?
Nedala som feferonky, lebo tie stipu 2x, dala som chilli a paprikovy salat nemam, dala som viac uhoriek.
Bude casom aj foto a recenzia.
Mozna je v te sklenicce paprika bila? JJ, šupšup se chystá :-)
To je ten paprikovy šalát domáci.
Tieťž dávam zavárané chilli, Fresno alebo Santa Fe, sú hrubostenné a mierne pálivé.
@bugout má pravdu, je to paprikový šalát, zmes zelenej papriky a cibule v náleve. O cibuľkách neviem.
Tak carolina je na mna uz moc vysoky level.
Počítám, že na to už musí být zbrojní pas...
Súhlasím s kimlo. Na jednej strane sa šaláty tvojim spôsobom lepšie premiešavajú, keďže sa suroviny postupne obaľujú majonézou a u tých jemnejších sa nenaruší štruktúra, lenže sa nedá odhadnúť, koľko navlas majonézy potrebuješ a surovín zvyčajne naviac nemáš, aby si ich doplnil a tak ostanú šaláty "premajonézované".