Salámový šalát
Salámový šalát

Šalát Rumcajs podľa ČSN fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 26. novembra 2021
Šalát Rumcajs podľa ČSN (fotorecept)
Foto: kimlo

Tento šalát sa nachádza v mladšom vydaní Receptury studených pokrmů. Vraj bol veľmi obľúbený v bufetoch a lahôdkach, priznám sa, ja som sa Zobraziť celý popisTento šalát sa nachádza v mladšom vydaní Receptury studených pokrmů. Vraj bol veľmi obľúbený v bufetoch a lahôdkach, priznám sa, ja som sa sním nestretol. Preto keď som objavil tento recept, rozhodol som sa vyskúšať ho a veru som dobre urobil. Je iný ako tradičný vlašák, pochúťkový alebo parížsky, ale rovnako chutný a sýty. Základom je kúpiť dobrú točenú salámu, mäkkú, bez mozaiky a nie údenú alebo cesnakovú. Tá moja mala dokonca v názve „slovenská točená“. Rozpis surovín je na 1 kg šalátu.
Zdroj: internet

5
porcií
20 minút
príprava

Suroviny

400 g
120 g
80 g
50 g
50 g
15 g
200 g
100 g
5 g
10 g (8 %)
10 g
1,5 g
5 g




Postup

  1. 1

    Okrem tradičných surovín sa tu opäť nachádza paprikový šalát, ktorý sa dá ešte kúpiť v Čechách, alebo si ho urobíme doma v čase sezóny papriky a zavárania. Recept naň som popísal v recepte k feferónovému šalátu: https://varecha.pravda.sk/recepty/feferonovy-salat/57055-recept.html . Ja si ho takto robím do malých pohárov každý rok, aby som ho mohol používať k podobným receptom ako je tento.

    Šalát Rumcajs podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Točenú salámu olúpeme a nakrájame na tenké kolieska, ja som použil kuchynský robot, ktorý mi ju za pár sekúnd narezal.

    Šalát Rumcajs podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cibuľu nakrájame na mesiačiky, uhorky na kolieska, kapiu, paprikový šalát a feferóny na drobno.

    Šalát Rumcajs podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Všetko v miske zmiešame, pridáme horčicu, cukor, ocot, worchester, soľ a mleté korenie.

    Šalát Rumcajs podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nakoniec pridáme majonézu a dôkladne premiešame. Šalát dáme aspoň na 8 hodín odležať do chladničky. Ja to veľmi dôležité aby sa chute dobre prepojili.

    Šalát Rumcajs podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Podávame s pečivom.

    Šalát Rumcajs podľa ČSN (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

haji
Moc pěkný receptík z dávných dob. Oceňuji nakrájení točeňáku na roboě - fikaný nápad! Aj u nás dostat Slovenský kabanos. Sice už to není ono, ale v této kombinaci surovin chutě prolnou a naleží. Receptury podle ČSN mají dobrý základ, díkybohu za ně. Mno, 8 hodin to nejde vydržet, už se vidím, jak chodím etapově testovat... Díky za vložení!
bugout
Ja ho mám v pláne, zajtra robiť v nedeľu raňajkovať ?? pozerám tak tvoje foto a slušne závidím, zásoby domácich zaváranín. Aj nejaké kupuješ alebo všetko len domáce? Je to paráda.
chorvatka
Aj ja ho budem robit na nedelnu sviatocnu veceru : oslava narodenin; nastastie, vsetky ingredienty mam v ladnicke,hoci tocenak budem musiet tu vo Francii nahradit sunkou, ale aj tak uz slintam a mladnem o takych 40 rokov, aj vy ??? Vdaka, vdaka, vdaka!
afataga
Vies co si mi urobil? Vratil si ma o xx rokov dozadu, ked som si tento salat kupila v bufaci na stanici v Hradci Kralove. Pytala som 15 dg, nepoznala som ho, u nas ho nemali, chlapik na mna cumi, ze to zjete? No jasne, ved to nie je vela, tak mi nalozil skoro 20 a potom vsetci chlapi na mna cumeli, ci to dam, jasne ze som dala, aj ked to nebolo lahke, lebo stipal ako cert, no ale ved som si nemohla hanbu narobit :-).
Takze casom urobim, len tu tocenu fakt nie, cim nahradit? Zeby sunkova salama?
mijaita
@afataga (26.11.2021 18:56)

Jeste nez cetla tvuj prispevek me napadnul sunkoby tocenak. U naďs maji v Bille. Taky mam chut ho nekdy udelat
2x haji a kimlo
bugout
@mijaita (26.11.2021 19:48) šunkové salámy majú úplne inú chuť aj štruktúra ako točená saláma. Aj keď tým nechem povedať, že by to bolo zlé. Určite to bude dobré tiež. Na točenú salámu sa skôr podobajú diétne salámy alebo ešte extra jemne salámy. (teda napr. v Bille čo majú pod takými názvami) len samozrejme sú väčšia na priemer. Viem si predstaviť nakrájať ich na trojuholníky presne ako v camping šaláte, teda prekrojiť ba štvrtiny alebo šestiny...
mijaita
@bugout (27.11.2021 07:49)

Dik za nazor! Ja moc uzeniny neznam, kupuju minimalne. Vim ze ten sunkovy je dobry. Take tocenak! Takze obycejne tocenak se jeste prodava? To me fakt nenapadlo! Takze to reknu takhle. Bud dam na tvoji radu a pokusim se koupit ten, nebo, a to nejradsi, koupit uz hotovy salat! Nejsem si uplne jista, ale domnivam se, ze jsem ho videla nedavno v kaufalndu? Inspirace do noveho roku! :-)
kimlo
@gastrohobby (26.11.2021 16:01)
Ďakujem. S tými vycibrenými chuťami je to otázne, jednoducho mi chutia tradičné veci, jedlá našich babičiek, matiek, a chute ktoré si pamätám z detstva a mladosti. :-)
kimlo
@haji (26.11.2021 16:54)
Vďaka za nahliadnutie. Tieto knižky s tradičnými receptúrami sú v dnešnej dobe dobrá inšpirácia, mám ich niekoľko čo som si kúpil na burzách a keď nájdem na nete nejaký recept ktorý sa toho týka, porovnám a realizujem.
kimlo
@bugout (26.11.2021 17:58)
Vďaka za koment kamarát. Všetky zaváraniny si robím sám, či je to zelenina, ovocie, džemy alebo omáčky, zaváranie ma baví, a keď je sezóna, snažím sa zúžitkovať plody zo záhrady, skleníka, alebo tržnice. Väčšinou to nemám už kde dávať tak to rozdávam po rodine a známych. Nič také si z obchodov nekupujem. :-)
kimlo
@chorvatka (26.11.2021 18:23)
Ja som tento šalát doteraz nepoznal, nevidaval som ho za mladi v bufetoch, skôr jen tie tradičné, ale priznám sa že mi veľmi zachutil.
kimlo
@afataga (26.11.2021 18:56)
On je taký pikantnejši, ale vzhľadom na Tvoju obľúbenosť chilli, nepochybujem o tom že by si to zvládla. Co sa týka tej točenej, radšej použi fakt točenú. Je to mäkká saláma a má schopnosť do seba nasiaknuť chute ostatných prísad. Ja som ju kúpil v Kauflande.
kimlo
@mijaita (27.11.2021 10:21)
Ak môžem poradiť, hotové šaláty v reťazcoch nekupuj... ja som už mal tú česť ochutnať vo viacerých obchodoch, okrem toho že vzhľadom na rovnaký názvov bol každý z nich chuťovo úplne niekde inde, nedalo sa to ani zjesť. Jediné čo si kupujem je treska exclusiv, ale to neviem či sa predáva v ČR.
bugout
@mijaita (27.11.2021 10:21) veru neviem či sa ešte predáva. Šaláty som prestal kupovať a robím vždy doma. Je to dosť otrava ale sú naozaj, naozaj lepšie. Obzvlášť taký parížsky. To čo je v obchode sa nevyrovná tomu keď si ho nachystám....

No a Rumcajs už odpočíva v chladničke a čaká na zajtrajšie ráno ?


sonulienka
@kimlo tak to je paráda určite vyskúšam len musím kúpiť klobásu je to fantázia vrátil si aj mňa do mladších čias. Srdečná vďaka a pozdravujem.
chemik
@kimlo (27.11.2021 12:50)

Připojuji se k tvému i bugoutovu názoru a radě nekonzumovat saláty z řetězců balené v plastových krabičkách na 150 g, které mívají expirační dobu až 3 týdny. Hygienicky jsou samozřejmě schválené a nezávadné, ale kvůli konzervaci jsou více okyselené a s přípustnými konzervačními É-čky , takže chuť už neodpovídá původní receptuře dle ČSN. V témže řetězci přitom produkt z pultového prodeje bývá čerstvý výrobek s přijatelnou chutí, ale krátkou dobou použitelnosti, která je na účtence vždy vyznačena. Ale kimlovy recepty mají snahu o tradiční oblíbenou chuť a patří mu dík za konstruktivní osvětu. PS: V Penny občas mají "slovenský týden", kdy mam možnost koupit i červenou Tresku exkluziv 200 g z Ryba Žilina dokonce levněji, než při dovolenke na Slovensku. Tam ovšem letos byla mou nejlepší slovenskou pochoutkou Tradičná treska od Ryba Košice v modré elipsovité nádobce , takže jsem ji snídal celý týden při pobytu v termálkách Velký Meder.
bugout
@chemik (27.11.2021 15:36) musím trochu nesúhlasiť. Tie balené šaláty aspoň chutia vždy rovnako [kvalitu ani (často obskurnú) chuť týmto nehodnotím] len skrátka viem ako to bude chutiť keď už to z nejakého dôvodu kúpim. O pultovom predaji to však povedať nemôžem. Šaláty som začal robiť doma, lebo som bol pár krát vyslovene prekvapený/šokovaný /sklamaný aký vie byť rozdiel v rovnakom reťazci v rovnakej konkrétnej predajni a poviem aj rovnaký deň (šaláty sme z času na čas mávali v sobotu na raňajky, keď som bol ráno na nákup tak som kúpil aj šalát, keď sme mali chuť). A raz výborný šalát a potom hnusný! Teraz mávame šalát v nedeľu, sobotu ráno pripravím a v nedeľu hodujeme ?? A doplním k treske, že pokiaľ viem tá z Ryba Košice aj vyhrala nejaké už ani neviem čo, ale skrátka má byť najlepšia na trhu
1x kimlo
bugout
Ešte musím jednu poznámku/postreh, neviem ako to nazvať, k receptu. Ja pri šalátoch postupujem pri príprave inak ako je tu. Pri všetkých šalátoch tak postupujem a myslím, že môj postup je lepší. Najskôr dôkladne zmiešam všetko na nálev (alebo ako to nazvať) a potom postupne vmiešam suroviny podľa ich tvrdosti. Napríklad pri parížskom skrátka dávam ako posledný hrášok aby sa zbytočne nepopučil. Samozrejme netvrdím, že som objavil niečo zázračné, ale skoro všetky recepty na šaláty postupujú ako @kimlo a to mi príde také menej praktické ako môj postup.
1x haji
kimlo
@bugout (27.11.2021 19:54)
No ja neviem kde som spravil chybu… držal som sa receptúry, a tu žiadny hrašok nieje… a ak si pozrieš moje minulé recepty, dával som podľa receptúr hrasok až posledný… prajem peknú nedeľu všetkým :-)
1x haji
kimlo
@bugout (27.11.2021 19:28)
Nesúhlasím. Balené šaláty nechutia vždy rovnako, dokonca majú aj iné zloženie čo sa týka pomeru surovín. Preč sú tie časy keď vlašský šalát chutil rovnako v Košiciach alebo v Plzni. Možno kupuješ stále ten istý od rovnakého výrobcu, ale receptúry aj oni často menia podľa ceny vstupných surovín. Radšej si spravím svoj ?
1x haji
bugout
@kimlo (28.11.2021 13:34) ano myslel som balený od jedného výrobcu. Tiež už len robím doma a nakupujem žiadne. Len si pamätám z minulosti, že keď som skrátka kúpili balený perkins parížsky šalát bola rovnaký a bral som to ako istotu oproti pultovemu predaju. A ten hrášok som spomenul len ako príklad pri parížskom viem, že sem hrášok nejde ?? Len som chcel povedať, že postupujeme trochu inak. Apropo rumcajz je výborný. Ale u nás zatiaľ vedieť parížsky a kemping. Ešte chcem vyskúšať feferónkovy so syrom čo tu máš. Inak na makovej panenka je zaujímavá diskusia pod týmto receptom o pôvode. Ak som to správne pochopil pôvodný bol nejaký "zbojnícky" šalát ktorý bol nahradený rumcajzom a ten potom kempingom, hotová genealógia ?
1x haji
haji
@bugout (28.11.2021 15:05)
Mám podezření, že u nás se v krabičce prodává obdoba Rumcajse pod názvem Řáholecký salát. Moje maminka na něm ujíždí. Jen pro dokreslení, pálivé nesnáší... ale "Řáholák" mít musí.
1x kimlo
bugout
Ešte jedno foto priamo z raňajok špeciálne pre @mijaita Šalát je naozaj výborný, takže šup, šup zháňať slovenskú točenú. A dosť mi na ňom vyhovuje, že sa veci krájajú na väčšie kusy nie je to taká piplačka ako z parížskym ?. Ďakujem @kimlo


bugout
@afataga (29.11.2021 19:42) to som sem chcel napísať. Nezohnal som vychádzal som z diskusie na makovej panenka a pridal som viac uhoriek, nákladnéj cibuľky a nakladanej kápie. Viem, že to má byť paprika klasická, ale ta mi nakladaná nejako nechutí.
kvakac
Je to paráda, to je riadna dobrota. Zdal sa mi nejako malo čípoš, tak som tam pridal čili. Feferóny mám totiž nejaké čajové tento rok. Potom išli plamene z úst. Zobral som ho na posedenie s partiou a bleskovo sa minul, aj potom hlavne pivo. A aby sme dodržali zásady hladného hygienika, tak pri jednom stole sedeli dvaja a jedli šalát. Pri druhom ďalší dvaja a lapali po vzduchu a pili pivo. A takto si tu nejako žijeme. Vďaka za recept kamarát a pre ostatných, kto neskúsil môže banovať.


2x haji a kimlo
haji
@kvakac (30.11.2021 14:41)
Povedený Rumcajs, jen co je pravda. Servis na střídačku, to je super nápad!! Šikovní chlapci!!
bugout
@afataga (30.11.2021 10:03) ja mám síce domácu od kamoša, ale dá sa normálne kúpiť skoro všade. Dnes som pozeral a majú ju aj v takých mini potravinách čo mám hneď pod domom. Nemala by si mať problem kúpiť ju.
1x kimlo
haji
@afataga (30.11.2021 19:50)
Je to tu nějaké zdivočelé... Pokud neseženeš, koupím u nás v Kaufu a pošlu v balíčku. Prodává se pod názvem Stříbrná cibulka, tuším vyrábí Hamé.
1x kimlo
bugout
@haji (30.11.2021 19:57) domnievam sa, že ich zoženie alebo aj má. To si len zo mňa robíme srandu ?
haji
@bugout (1.12.2021 05:07)
Haha, já měla obecně včera delší vedení. To víš, rodiče byli bohatí!! haha Už tomu rozumím, na mě fakt někdy musíš jít polopatisticky... Krásný den!
1x kimlo
bugout
@haji (1.12.2021 13:16)

Z toho si nič nerob, mne to veru trvalo tiež dosť dlho. Nielen, že rýchlo píšem a mám chyby ešte aj rýchlo čítam a potom nechápem ?
2x haji a kimlo
marianne
Ty si šalátový guru @kimlo :-) aj tento môže byť vynikajúci. Dlžím ti fotku ešte na ten neapolský, bol super, len musím fotky orezať, nechce mi to naťahovať z mobilu. Dám text a natiahne bez obrázka.
2x haji a kimlo
afataga
Kupila som kvalitnu makku salamu bez eciek, salat uz odpociva v chladnicke, len uz teraz vidim, ze je problem - je ho strasne malo. Upne na gramy som nevazila, ale tak cosi ano, ale ocot a take drobnosti nie.
Nedala som feferonky, lebo tie stipu 2x, dala som chilli a paprikovy salat nemam, dala som viac uhoriek.
Bude casom aj foto a recenzia.
mijaita
@kimlo co je v te skleniccebydlící v ohybu salamu? Nekde jsem tu cetla o cibulkach, ty v salatu nevidim?
1x kimlo
kimlo
@afataga (10.2.2022 16:49)
Tieťž dávam zavárané chilli, Fresno alebo Santa Fe, sú hrubostenné a mierne pálivé.
kimlo
@mijaita (10.2.2022 19:19)
@bugout má pravdu, je to paprikový šalát, zmes zelenej papriky a cibule v náleve. O cibuľkách neviem.
afataga
Vyborny je, ja som dala 3 chilli thai red hot z mrazaku, asi som to trochu prehnala, lebo nejako horsie pocujem na lave ucho :-)


2x kimlo a haji
kimlo
? tiež si niekedy chilli naložím že až prestávam počuť… ale mám to rád, aj keď je to zriedkavo. Bol sám aj na pár súťažiach, tam už to bol masaker. Ja si to dávam do každého jedla. V prípade “ stroskotání” mám pre každý prípad na klucoch kľúčenku s puzdrom s mletou carolina reaper. ?
haji
@afataga (12.2.2022 10:39)
Počítám, že na to už musí být zbrojní pas...
bugout
Tie kľúčenky poznám, obsah je veľmi jemne mletý a dá sa to dobre dávkovať. Nie je problém aj s carolinou urobiť pekné jemne pikantné jedlo.
avenaj
@kimlo (28.11.2021 13:28)

Súhlasím s kimlo. Na jednej strane sa šaláty tvojim spôsobom lepšie premiešavajú, keďže sa suroviny postupne obaľujú majonézou a u tých jemnejších sa nenaruší štruktúra, lenže sa nedá odhadnúť, koľko navlas majonézy potrebuješ a surovín zvyčajne naviac nemáš, aby si ich doplnil a tak ostanú šaláty "premajonézované".




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia