Salámový šalát

Šalát Rumcajs podľa ČSN (fotorecept)

Autor receptu: kimlo

Tento šalát sa nachádza v mladšom vydaní Receptury studených pokrmů.* Vraj bol veľmi obľúbený v bufetoch a lahôdkach, priznám sa, ja som sa sním nestretol. Preto keď som objavil tento recept, rozhodol som sa vyskúšať ho a veru som dobre urobil. Je iný ako tradičný vlašák, pochúťkový alebo parížsky, ale rovnako chutný a sýty. Základom je kúpiť dobrú točenú salámu, mäkkú, bez mozaiky a nie údenú alebo cesnakovú. Tá moja mala dokonca v názve „slovenská točená“. Rozpis surovín je na 1 kg šalátu.

5
porcií
20 minút
príprava

Postup

  1. Okrem tradičných surovín sa tu opäť nachádza paprikový šalát, ktorý sa dá ešte kúpiť v Čechách, alebo si ho urobíme doma v čase sezóny papriky a zavárania. Recept naň som popísal v recepte k feferónovému šalátu: https://varecha.pravda.sk/recepty/feferonovy-salat/57055-recept.html . Ja si ho takto robím do malých pohárov každý rok, aby som ho mohol používať k podobným receptom ako je tento.
  2. Točenú salámu olúpeme a nakrájame na tenké kolieska, ja som použil kuchynský robot, ktorý mi ju za pár sekúnd narezal.
  3. Cibuľu nakrájame na mesiačiky, uhorky na kolieska, kapiu, paprikový šalát a feferóny na drobno.
  4. Všetko v miske zmiešame, pridáme horčicu, cukor, ocot, worchester, soľ a mleté korenie.
  5. Nakoniec pridáme majonézu a dôkladne premiešame. Šalát dáme aspoň na 8 hodín odležať do chladničky. Ja to veľmi dôležité aby sa chute dobre prepojili.
  6. Podávame s pečivom.