Ryžový nákyp
Ryžový nákyp

Ryžový nákyp s čerešňami

vlastadorisa - fotkavlastadorisa, 12. októbra 2024

Toto jedlo je u nás tzv. jesenné. Máme ho radi teplý, ale aj za studena.

8
porcií
10 minút
príprava
40 minút
na 200 °C

Suroviny

1 hrnček
500 ml
2 ks
50 g
1 štipka
125 g
1 bal.
600 g (kompót)




Postup

  1. 1

    Ryžu začneme variť zaliatu vodou, keď je polomäkká, zalievame mliekom, dovaríme, nakoniec pridáme časť cukru a necháme vychladnúť.

  2. 2

    Rozdelíme vajcia ,a žĺtky a bielky. Žĺtky vymiešame so zvyšným cukrom a zamiešame do vychladnutej ryže. Pridáme aj roztopené maslo. Premiešame.

  3. 3

    Z bielkov so štipkou soli vyšľaháme tuhý sneh, ktorý zamiešame do ryžovej zmesi.

  4. 4

    Do zapekacej misy, ktorú vymažeme maslom, prenesieme polovicu ryžovej zmesi, pokračujeme odkôstkovanými čerešňami a končíme ryžovou zmesou. Vrch som posypala škoricovým cukrom a dáme piecť 30 minút pri teplote 200 °C.

    Ryžový nákyp s čerešňami - obrázok 4
  5. 5

    Podávame posypané cukrom alebo zaliate sirupom.

Diskusia k receptu

farbuska
Jednoduchý a dobrý ryžový nákyp. Spoľahlivá klasika. Robievam takmer identicky. Ovocie striedam, niekedy pridávam aj namočené sušené ovocie, najmä rôzne zvyšky sušeného ovocia, prípadne urobím ovocnú omáčku a nákyp pri podávaní polejem.
kucharka
Ryžový nákyp je môj obľúbený, aj ked sa priznám, že ho nerobím veľmi často. U nás sladké jedlá nikto nechce, oni to všetci majú ako dezert :-)
Tento tvoj vyzerá výborne, mňam.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia