Rýchla ciabatta zo špaldovej hladkej múky s bylinkami fotorecept
Foto: pusta
Ciabatta je taliansky chlieb, ktorý je dielom pekára Cavallari z Benátok, upiekol ho v roku 1982, ako odozvu na francúzsku bagetu, je veľmi populárny Zobraziť celý popisCiabatta je taliansky chlieb, ktorý je dielom pekára Cavallari z Benátok, upiekol ho v roku 1982, ako odozvu na francúzsku bagetu, je veľmi populárny v celom Taliansku, vyznačuje sa dlhým predchádzajúcim kysnutím redšieho cesta, ktoré po upečení má chrumkavú kôrku a vzdušnú ľahkú striedku s početnými okami a dierkam, má viacero variant s rôznymi prísadami. Pripravila som ho zo špaldy, s výrazne kratším kysnutím a s bylinkami, najchutnejší je za tepla, ale výborný aj za studena.
porcia
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Do misy som preosiala hladkú špaldovú múku T 630, pridala som soľ,....
-
2
...oregano, rozmarín a premiešala spolu.
-
3
Na rozdrobené čerstvé droždie som nasypala cukor, zaliala vlažnou vodou a nechala som vykysnúť kvások - asi 15 minút.
-
4
Pridala som olej a....
-
5
...rukami som dôkladne vypracovala mäkké cesto, ktoré bolo dosť vlhké, pridala som trocha múky,aby sa mi cesto neskôr po vytvarovaní na ciabattu a dalšom kysnutí príliš nerozliezlo do šírky, ale narástlo pekne do výšky, spodok misy a vrch cesta som poprášila múkou,...
-
6
....prikryté čistou utierkou som ho nechala na teple vykysnúť - 2 hodiny, celá misa bola plná redšieho mäkkého cesta.
-
7
Na dosku som dala pečiaci papier, ktorý som hojne posypala múkou a dobre pomúčenými rukami som cesto vyklopila na pečiaci papier,cesto som niekoľkokrát ľahko poprekladala z každej strany cez seba, ruky treba mať stále dobre pomúčené, lebo cesto dosť lepí.
-
8
Pomúčenými rukami som vytvarovala zľahka podlhovastú ciabattu, nezahla som pozdĺžne konce pod seba, ako sa tradične tradične zvyknú zahnúť a založiť tieto konce pod ciabattu, dala som jej tvar dlhého užšieho chlebového bochníka, vrch som ešte posypala múkou.
-
9
Pomocou pečiaceho papiera som opatrne preložila na plech, prikryla som ciabattu čistou ľahkou vzdušnou utierkou a nechala som ju na teple ešte kysnúť - 30 minút.
-
10
Ciabattu som vložila piecť do trúby vyhriatej na 250 stupňov C na funkcii ventilátor, na spodok trúby som dala hrnček s vriacou vodou, pri tejto teplote som piekla 10 minút, teplotu som znížila na 200 stupňov C a piekla som ešte 20 minút. Ciabbatu som nechala vychladnúť na mriežke.
-
11
Vychladnutú ciabattu som zabalila do utierky a časť som pokrájala na krajce o hrúbke asi 1, 5 cm, patka zase patrila mne, ako ináč :-) Napriek tomu, že som fotila iba mobilom, je predsa vidieť aspoň z časti, že chlieb je nadýchaný, vzdušný a ľahký s početnými veľkými okami a dierami.
-
12
záber z blízka. Tento postup, ktorý som pridala, je značne zrýchlený, čas kysnutia je výrazne skrátený z pôvodných 12 až 18 - tich hodín na 2 hodiny, bez odloženia do chladničky s pomalým kysnutím, cesto kysne hned na teple. Túto ciabattu som pripravila s oreganom a rozmarínom, môžu sa pridať akékoľvek bylinky, podľa vašej chuti, často sa pridávajú aj iné ingrediencie ako napr. olivy, sušené paradajky, rôzne orechy a iné, pripravuje sa často aj na hladko, konzumuje sa najčastejšie ešte teplý hned za čerstva po upečení, má chrumkavú vypečenú kôrku a vzdušnú ľahkú striedku s početnými veľkými okami a dierkami. Pripravuje sa z bielej pšeničnej hladkej chlebovej múky, ja som upiekla rýchlu ciabattu zo špaldovej hladkej chlebovej múky s bylinkami.
-
13
pridávam fotku múky, ktorú som použila,...
-
14
...čelná strana hladkej špaldovej múky Küchenmeister. Špaldová múka je vhodná pre mnohých chorých s tráviacimi ťažkosťami a najmä diabetikov pre nízky glykemický index = 48, ako aj pre zoslabnutých a inak ťažko chorých, má množstvo priaznivých liečebných účinkov.
Nemám je ráda :-) ale vzhledově jí máš pěknou :-)
ja som ciabattu od @tessiadevil veľmi pochválila pod jeho receptom ako prvá.
myslím, že ti nič nebráni, aby si mu vyjadrila pochvalu pod jeho receptom, lebo si ju plne zaslúži :-) nič v zlom, myslím to úprimne.
som rada, že sa ti moja ciabatta páči vzhľadovo.
dakujem za uznanie.
no uviedla som múku, to je vždy dobré, lepšie ako vysvetľovať, potom každý vie, akú má presne hľadač, táto sa mne zo všetkých druhov špaldovej múky,ktoré som vyskúšala, najviac osvedčila.
môžeš vyskúšať síce aj z celozrnnej špaldovej múky, len si myslím skromne, že práve na ciabattu vhodná práve nie je.
dakujem za pochvalu.
dakujem ti za ocenenie.
dakujem za pochvalu a uloženie do kk.
viem, že našinec si všade poradí, držím palce!!!
dakujem za uznanie.
potom ťa poprosím o tvoj názor, budem rada, ak napíšeš.
dakujem ti za uznanie.
prosím, prepáč mi, že mi to uniklo.
dakujem :-)
A ak sa pečie zo špaldovej múky hladkej,nemôže mať nijakú chybu.Je ľahučká a kôrka je krehká a chrumkavá.Už aby som zase piekla !!!!!!!!!! Ty pokušiteľka!
dakujem za pochvalu.
ale Martuška moja, len peč!!! :-))) je to dobrota, rada som tvojou pokušiteľkou :-)
tvoja úžasný pochvala ma nesmierne teší, vážim si to!
dakujem za krásne uznanie.
beriem, pre každého je lepšie niečo iné, chápem to :-)))
poteší ma, ak aj túto vyskúšaš a kľudne bez byliniek, sprav podľa seba :-)
dakujem ti.
od @tassiedevil zarobený, dnes pečiem jeho ciabattu, tak pre teba z čerstvej bagetty toľko krajcov dostaneš, koľko ti len bude chutiť :-)))
a expressne :-)))
dakujem, želanie splním rada
a dnes ju robím :-)))
bylinky si môže každý prispôsobiť podľa svojej chute, aj iné ingrediencie.
Dubčekove rožky si dobre pamätám, veľké a krásne rozvoniavali, ked si vstúpil do peárne, i chutili a rýchlo sa míňali už za tepla :-)
lenže recept nemám :(
dakujem za krísne hodnotenie a 5*
pokiaľ moje vedomosti siahajú, tak do ciabatty sa môžu pridať nielen bylinky, ale aj sušené paradajky, rôzne orechy, olivy a iné.
tiež sa robí ciabatta na hladko.
dakujem.
dakujem za uznanie, 5* a uloženie do kk.
a poradím ti, tých si nevšímaj a nespomínaj ich :-)))
teší ma, že všetky moje recepty ty považuješ za vynikajúce a vyskúšaš ciabattu, potom poprosím, daj vedieť, ako si bola spokojná :-)))
dakujem za krásne uznanie, je to pre mňa česť, ktorá ma zaväzuje.
dakujem ti.
teším sa veľmi, že sa ti vydarila, ľahučká, pórovitá, chutná a bylinkami voňajúca ciabatta a že ju odporúčaš aj iným - to je pre veľká pocta :-)))
dakujem za skvelú správu.
špalda je vynikajúca a zdravá, dodá ciabatte výnimočnú chuť.
teší ma, že sa ti ciabatta úžasne vydarila.
dakujem za skvelú správu.
dakujem ti.