Rýchla ciabatta zo špaldovej hladkej múky s bylinkami (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Ciabatta je taliansky chlieb, ktorý je dielom pekára Cavallari z Benátok, upiekol ho v roku 1982, ako odozvu na francúzsku bagetu, je veľmi populárny v celom Taliansku, vyznačuje sa dlhým predchádzajúcim kysnutím redšieho cesta, ktoré po upečení má chrumkavú kôrku a vzdušnú ľahkú striedku s početnými okami a dierkam, má viacero variant s rôznymi prísadami. Pripravila som ho zo špaldy, s výrazne kratším kysnutím a s bylinkami, najchutnejší je za tepla, ale výborný aj za studena.

1 ciabatta
porcia
180 minút
príprava
250/10 minút, 200/20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Do misy som preosiala hladkú špaldovú múku T 630, pridala som soľ,....
  2. ...oregano, rozmarín a premiešala spolu.
  3. Na rozdrobené čerstvé droždie som nasypala cukor, zaliala vlažnou vodou a nechala som vykysnúť kvások - asi 15 minút.
  4. Pridala som olej a....
  5. ...rukami som dôkladne vypracovala mäkké cesto, ktoré bolo dosť vlhké, pridala som trocha múky,aby sa mi cesto neskôr po vytvarovaní na ciabattu a dalšom kysnutí príliš nerozliezlo do šírky, ale narástlo pekne do výšky, spodok misy a vrch cesta som poprášila múkou,...
  6. ....prikryté čistou utierkou som ho nechala na teple vykysnúť - 2 hodiny, celá misa bola plná redšieho mäkkého cesta.
  7. Na dosku som dala pečiaci papier, ktorý som hojne posypala múkou a dobre pomúčenými rukami som cesto vyklopila na pečiaci papier,cesto som niekoľkokrát ľahko poprekladala z každej strany cez seba, ruky treba mať stále dobre pomúčené, lebo cesto dosť lepí.
  8. Pomúčenými rukami som vytvarovala zľahka podlhovastú ciabattu, nezahla som pozdĺžne konce pod seba, ako sa tradične tradične zvyknú zahnúť a založiť tieto konce pod ciabattu, dala som jej tvar dlhého užšieho chlebového bochníka, vrch som ešte posypala múkou.
  9. Pomocou pečiaceho papiera som opatrne preložila na plech, prikryla som ciabattu čistou ľahkou vzdušnou utierkou a nechala som ju na teple ešte kysnúť - 30 minút.
  10. Ciabattu som vložila piecť do trúby vyhriatej na 250 stupňov C na funkcii ventilátor, na spodok trúby som dala hrnček s vriacou vodou, pri tejto teplote som piekla 10 minút, teplotu som znížila na 200 stupňov C a piekla som ešte 20 minút. Ciabbatu som nechala vychladnúť na mriežke.
  11. Vychladnutú ciabattu som zabalila do utierky a časť som pokrájala na krajce o hrúbke asi 1, 5 cm, patka zase patrila mne, ako ináč :-) Napriek tomu, že som fotila iba mobilom, je predsa vidieť aspoň z časti, že chlieb je nadýchaný, vzdušný a ľahký s početnými veľkými okami a dierami.
  12. záber z blízka. Tento postup, ktorý som pridala, je značne zrýchlený, čas kysnutia je výrazne skrátený z pôvodných 12 až 18 - tich hodín na 2 hodiny, bez odloženia do chladničky s pomalým kysnutím, cesto kysne hned na teple. Túto ciabattu som pripravila s oreganom a rozmarínom, môžu sa pridať akékoľvek bylinky, podľa vašej chuti, často sa pridávajú aj iné ingrediencie ako napr. olivy, sušené paradajky, rôzne orechy a iné, pripravuje sa často aj na hladko, konzumuje sa najčastejšie ešte teplý hned za čerstva po upečení, má chrumkavú vypečenú kôrku a vzdušnú ľahkú striedku s početnými veľkými okami a dierkami. Pripravuje sa z bielej pšeničnej hladkej chlebovej múky, ja som upiekla rýchlu ciabattu zo špaldovej hladkej chlebovej múky s bylinkami.
  13. pridávam fotku múky, ktorú som použila,...
  14. ...čelná strana hladkej špaldovej múky Küchenmeister. Špaldová múka je vhodná pre mnohých chorých s tráviacimi ťažkosťami a najmä diabetikov pre nízky glykemický index = 48, ako aj pre zoslabnutých a inak ťažko chorých, má množstvo priaznivých liečebných účinkov.