Rýchla ciabatta zo špaldovej hladkej múky s bylinkami (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Ciabatta je taliansky chlieb, ktorý je dielom pekára Cavallari z Benátok, upiekol ho v roku
1982, ako odozvu na francúzsku bagetu, je veľmi populárny v celom Taliansku, vyznačuje
sa dlhým predchádzajúcim kysnutím redšieho cesta, ktoré po upečení má chrumkavú kôrku
a vzdušnú ľahkú striedku s početnými okami a dierkam, má viacero variant s rôznymi
prísadami. Pripravila som ho zo špaldy, s výrazne kratším kysnutím a s bylinkami,
najchutnejší je za tepla, ale výborný aj za studena.
1 ciabatta porcia |
180 minút príprava |
250/10 minút, 200/20 minút tepelná úprava |
Postup- Do misy som preosiala hladkú špaldovú múku T 630, pridala som soľ,....
- ...oregano, rozmarín a premiešala spolu.
- Na rozdrobené čerstvé droždie som nasypala cukor, zaliala vlažnou vodou a nechala som vykysnúť kvások - asi 15 minút.
- Pridala som olej a....
- ...rukami som dôkladne vypracovala mäkké cesto, ktoré bolo dosť vlhké, pridala som trocha múky,aby sa mi cesto neskôr po vytvarovaní na ciabattu a dalšom kysnutí príliš nerozliezlo do šírky, ale narástlo pekne do výšky, spodok misy a vrch cesta som poprášila múkou,...
- ....prikryté čistou utierkou som ho nechala na teple vykysnúť - 2 hodiny, celá misa bola plná redšieho mäkkého cesta.
- Na dosku som dala pečiaci papier, ktorý som hojne posypala múkou a dobre pomúčenými rukami som cesto vyklopila na pečiaci papier,cesto som niekoľkokrát ľahko poprekladala z každej strany cez seba, ruky treba mať stále dobre pomúčené, lebo cesto dosť lepí.
- Pomúčenými rukami som vytvarovala zľahka podlhovastú ciabattu, nezahla som pozdĺžne konce pod seba, ako sa tradične tradične zvyknú zahnúť a založiť tieto konce pod ciabattu, dala som jej tvar dlhého užšieho chlebového bochníka, vrch som ešte posypala múkou.
- Pomocou pečiaceho papiera som opatrne preložila na plech, prikryla som ciabattu čistou ľahkou vzdušnou utierkou a nechala som ju na teple ešte kysnúť - 30 minút.
- Ciabattu som vložila piecť do trúby vyhriatej na 250 stupňov C na funkcii ventilátor, na spodok trúby som dala hrnček s vriacou vodou, pri tejto teplote som piekla 10 minút, teplotu som znížila na 200 stupňov C a piekla som ešte 20 minút. Ciabbatu som nechala vychladnúť na mriežke.
- Vychladnutú ciabattu som zabalila do utierky a časť som pokrájala na krajce o hrúbke asi 1, 5 cm, patka zase patrila mne, ako ináč :-)
Napriek tomu, že som fotila iba mobilom, je predsa vidieť aspoň z časti, že chlieb je nadýchaný, vzdušný a ľahký s početnými veľkými okami a dierami.
- záber z blízka. Tento postup, ktorý som pridala, je značne zrýchlený, čas kysnutia je výrazne skrátený z pôvodných 12 až 18 - tich hodín na 2 hodiny, bez odloženia do chladničky s pomalým kysnutím, cesto kysne hned na teple. Túto ciabattu som pripravila s oreganom a rozmarínom, môžu sa pridať akékoľvek bylinky, podľa vašej chuti, často sa pridávajú aj iné ingrediencie ako napr. olivy, sušené paradajky, rôzne orechy a iné, pripravuje sa často aj na hladko, konzumuje sa najčastejšie ešte teplý hned za čerstva po upečení, má chrumkavú vypečenú kôrku a vzdušnú ľahkú striedku s početnými veľkými okami a dierkami. Pripravuje sa z bielej pšeničnej hladkej chlebovej múky, ja som upiekla rýchlu ciabattu zo špaldovej hladkej chlebovej múky s bylinkami.
- pridávam fotku múky, ktorú som použila,...
- ...čelná strana hladkej špaldovej múky Küchenmeister. Špaldová múka je vhodná pre mnohých chorých s tráviacimi ťažkosťami a najmä diabetikov pre nízky glykemický index = 48, ako aj pre zoslabnutých a inak ťažko chorých, má množstvo priaznivých liečebných účinkov.
|