Rybie filety s kôprovou omáčkou fotorecept

babidka - fotkababidka, 25. februára 2011
Rybie filety s kôprovou omáčkou (fotorecept)
Foto: babidka

Pred niekoľkými rokmi sa mi dostala do rúk jedna "severská" kuchárska kniha ktorú som so záujmom prelistovala , prečítala pár receptov a Zobraziť celý popisPred niekoľkými rokmi sa mi dostala do rúk jedna "severská" kuchárska kniha ktorú som so záujmom prelistovala , prečítala pár receptov a odložila .Vtedy som v nej bohužiaľ nenašla zaujímavé nič :-(( Knihu už nemám k dispozícii a veruže to už aj ľutujem . Keď mi totiž raz zavoňal kôpor v mojej bylinkovej záhradke a ja som mala práve čerstvú aljašskú tresku v chladničke - spomenula som si /iba nejasne/ na jeden recept - bola to opečená ryba s kôprovou omáčkou a nasekanými vajíčkami .

2
porcie
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

200-300 g, alebo inej bielej ryby
1  PL
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
Omáčka:
2 PL
1 PL
200  ml, alebo smotana
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
2 PL
1 natvrdo




Postup

  1. 1

    Dnes som použila filety z bielej ryby ktorej názov som zabudla, kým som prišla z nákupu domov :-) ale pravdepodobne to bude morský ostriež /?/...Zväčša však používam filety z aljašskej tresky . Filety opláchneme vodou , pokvapkáme citrónovou šťavou a necháme pár minút postáť .Nenechávajte dlho , potom mäso príliš zmäkne a rozpadáva sa .

    Rybie filety s kôprovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Filety opláchneme pod tečúcou vodou a a dobre osušíme na kuchynskej papierovej utierke .

    Rybie filety s kôprovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom fiilety mierne osolíme , okoreníme podľa vlastnej chuti - ja dávam iba biele korenie a na žiadosť mojej polovičky aj mletú červenú papriku / jemu to chutí takto/ .Opekáme na grilovacej panvici alebo na maličkom množstve oleja .

    Rybie filety s kôprovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Urobíme si kôprovú omáčku - na masle opražíme múku , zalejeme mliekom alebo sladkou smotanou a uvaríme bešamelovú omáčku . Varíme asi 10 minút . Ja som použila dnes špaldovú múku , ale kedže omáčka mi nechcela veľmi zahustnúť , musela som ešte pridať trošku obyčajnej hladkej múky .

    Rybie filety s kôprovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Omáčku si ochutíme podľa vlastnej chuti - soľ, muškátová oriešok , trošku cukru a citrónovú šťavu alebo biely ocot . Pridáme nasekaný kôpor .Ja som dnes použila mrazený - z mojej letnej úrody :-)Kto má rád inú kôprovú omáčku , tak si ju urobí po svojom .V lete som už použila aj biely jogurt ochutený štipkou soli , muškátového orieška a kôprom .

    Rybie filety s kôprovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Uvaríme si vajíčko na tvrdo a na krájači ho prekrojíme na "šírku aj na dĺžku":-) aby sa nám urobili malé hranolčeky .

    Rybie filety s kôprovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Opečené filety podávam so zemiakovou kašou alebo opekanými zemiakmi , preliate kôprovou omáčkou a posypané vajíčkovými hranolčekmi . Nezabudnite pridať rez z citróna na prípadné dochutenie .

    Rybie filety s kôprovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

jatanika
ryby s kôprovou omáčkou robievam, aj keď trošku ináč.... je to fajn kombinácia... len vajíčko som nikdy k tomu nedávala... ak si spomeniem, pridám aj ja...
evusik
tiež robím podobne, bez vajíčka ale sa mi zdá že tam to vajíčko celkom pasuje... určite vyskúšam.... takéto recepty môžem, pekné foto :-)
3sandra3
to môže byť chutnučké... ešte som nejedla túto kombináciu...vyskúšam
babidka
vsimla som si , ze severske narody pouzivaju pomerne casto kopor - asi tam chudacikovia vela zeleneho nemaju :-( Samu ma prekvapilo , ze je to taka dobra a chutna kombinaci .takze vsetkym prajem dobru chut :-)
frezia68
Rybky nemusím,ale kôprovú omáčku mám veľmi rada a v tejto kombinácii by som sa dala ponúknuť :-)))))chýba mi čerstvý kôpor,ale zaujímavý recept.
jarunka
Pekny recept. ryby mam velmi rada. Kopor a ryby k sebe pasuju velmi dobre. Hlavne losos, kopr a horcica je moja oblubena kombinacia. Vyskusam aj takto.
marienka44
@Babidka ,ja som svojho casu mala kopor tiez v mraznicke, ale mi tak ovoňal cely obsah mraznicky, ze uz nikdy nedavam kopor do mraznicky. Preto pouzivam len cerstý alebo suseny. :-)
babidka
@marienka , mne sa stalo to iste :-) ale teraz davam male viazanicky kopru /na jedno pouzitie/ do alobalu a tie balicky dam do jednej plastovej krabice ktora ma silikonove tesnenie takze neprepusta nijeke vone . No a na bylinky som si vyhradila v mraznicke jednu velku zasuvku aby sa mi nemiesali s masom alebo zeleninou .Bazalka aj ligurcek maju tiez dost prenikavu aromu - ale je pravda , ze kopor ich vsetky dokaze "odrovnat" :-)))))Suseny nemam velmi rada a v zime mi cerstvy a vonavy nenarastie.....
janger
@babidka , nebude tato tvoja rybka platesa :-)? Taka ploskacka to je...Ale to sa mozem mylit. Ryby mame velmi radi, je ich tu velky vyber a mali by sme ich jest castejsie... Tu je taka osveta, ze dvakrat za tyzden by sa mali jest ryby. Velmi pekny receptik, ta omacka je tiez iste vyborna!
agora
kôprovú omáčku som ako malá z duše neznášala, celkovo kôpor mi vadil, teraz ho zbožňujem, vyzerá to veľmi fajnovo....
babidka
dakujem vsetkym za pochvalu :-)))) janger , pravdupovediac neviem , myslim , ze platesa byva vacsia . Rybky mame radi aj my ale pravdupovediac , nerobime ich castejsie ako 2-3x do mesiaca . Cerstve u nas nedostat a mrazene iba ak tresku , losos , pangas a pstruhy.obcas sa objavi aj nieco ine ...ale to je nieco mimoriadne :-((((
babidka
jeeeej , dakujem :-) velmi ma to tesi :-))))))))))))))))
tizian1cat
kombinácia kôpru a vajíčka je pre severské krajiny typické, supiš recept, blahoželám k výhre!!!
stefanm
Harabín ide z Bratislavy do Sniny,ty z Pčoliného do Bratislavy :) . Blahoželám,všetko poochutnávaj a daj vedieť ako bolo!!!...Holiday Inn****...
jerica
moje, na teba by som aj zabudla,dnes PC som zapla pred hodinou,medzi tým telefón , tak teraz ti gratulujem k výhre ,teším sa :-):-)
babidka
dakujem vam vsetkym:-) uvidime ako to vsetko dopadne ....
sjuz
super, babidka, gratulujem k výhre:))!!!
sjuz
super, babidka, gratulujem k výhre:))!!! a dúfam, že dáš vedieť, ako bolo :)!
jerica
@babidka nieže mi budú chutiť , dala by som si aj túto z Tvojho receptu. myslím si že aj Tebe budú chutiť , ty máš v jedálničku častejšie ryby ako bravčovinku ?! U nás len ja si pochutím na rybe.
martintt7
Dnes som robil tento recept na obed a bolo to perfektné. Aj keď sa musím priznať, že s varením ešte len začínam a koprovku som robil prvý krát tak sa mi celkom podarila:)
jerica
@babidka ten link otvoríš v "zážitky" treba si to vypočuť ,bola to relácia o zdarvom životnom štýle na stanici rádio Devín,hovorila tam jedna dáma , ale to si vypočuj keď máš v PC reprá , je to zaujímavé aj keď skoro to všetci vieme ale sa nevieme donútiť sa starať o svoje zdravie až keď nás to prikvačí , hoci tomu sa dá predchádzať.
cica2
krásny a lákavý receptík! Tiež sa pripájam a dodatočne gratulujem k výhre:))
hanach
lákavý receptík a nápaditý. chutí určite výborne.
smejkad
Rýchlo urobené, ešte rýchlejšie zjedené a ušla sa mi aj duplovana pochvala :-)
Ďakujeme
babidka
Dakujem:-)Nastastie sa od cias ked som uverejnila tento recept ponuka cerstvych ryb v nasich obchodoch radikalne zmenila k lepsiemu :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia