Foto: babidka
Pred niekoľkými rokmi sa mi dostala do rúk jedna "severská" kuchárska kniha ktorú som so záujmom prelistovala , prečítala pár receptov a Zobraziť celý popisPred niekoľkými rokmi sa mi dostala do rúk jedna "severská" kuchárska kniha ktorú som so záujmom prelistovala , prečítala pár receptov a odložila .Vtedy som v nej bohužiaľ nenašla zaujímavé nič :-(( Knihu už nemám k dispozícii a veruže to už aj ľutujem . Keď mi totiž raz zavoňal kôpor v mojej bylinkovej záhradke a ja som mala práve čerstvú aljašskú tresku v chladničke - spomenula som si /iba nejasne/ na jeden recept - bola to opečená ryba s kôprovou omáčkou a nasekanými vajíčkami .
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
200-300 g, alebo inej bielej ryby |
|
1 PL |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
Omáčka: | |
2 PL |
|
1 PL |
|
200 ml, alebo smotana |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
2 PL |
|
1 natvrdo |
|
Postup
-
1
Dnes som použila filety z bielej ryby ktorej názov som zabudla, kým som prišla z nákupu domov :-) ale pravdepodobne to bude morský ostriež /?/...Zväčša však používam filety z aljašskej tresky . Filety opláchneme vodou , pokvapkáme citrónovou šťavou a necháme pár minút postáť .Nenechávajte dlho , potom mäso príliš zmäkne a rozpadáva sa .
-
2
Filety opláchneme pod tečúcou vodou a a dobre osušíme na kuchynskej papierovej utierke .
-
3
Potom fiilety mierne osolíme , okoreníme podľa vlastnej chuti - ja dávam iba biele korenie a na žiadosť mojej polovičky aj mletú červenú papriku / jemu to chutí takto/ .Opekáme na grilovacej panvici alebo na maličkom množstve oleja .
-
4
Urobíme si kôprovú omáčku - na masle opražíme múku , zalejeme mliekom alebo sladkou smotanou a uvaríme bešamelovú omáčku . Varíme asi 10 minút . Ja som použila dnes špaldovú múku , ale kedže omáčka mi nechcela veľmi zahustnúť , musela som ešte pridať trošku obyčajnej hladkej múky .
-
5
Omáčku si ochutíme podľa vlastnej chuti - soľ, muškátová oriešok , trošku cukru a citrónovú šťavu alebo biely ocot . Pridáme nasekaný kôpor .Ja som dnes použila mrazený - z mojej letnej úrody :-)Kto má rád inú kôprovú omáčku , tak si ju urobí po svojom .V lete som už použila aj biely jogurt ochutený štipkou soli , muškátového orieška a kôprom .
-
6
Uvaríme si vajíčko na tvrdo a na krájači ho prekrojíme na "šírku aj na dĺžku":-) aby sa nám urobili malé hranolčeky .
-
7
Opečené filety podávam so zemiakovou kašou alebo opekanými zemiakmi , preliate kôprovou omáčkou a posypané vajíčkovými hranolčekmi . Nezabudnite pridať rez z citróna na prípadné dochutenie .
Ďakujeme