Rybie filety s kôprovou omáčkou (fotorecept)

Autor receptu: babidka

Pred niekoľkými rokmi sa mi dostala do rúk jedna "severská" kuchárska kniha ktorú som so záujmom prelistovala , prečítala pár receptov a odložila .Vtedy som v nej bohužiaľ nenašla zaujímavé nič :-(( Knihu už nemám k dispozícii a veruže to už aj ľutujem . Keď mi totiž raz zavoňal kôpor v mojej bylinkovej záhradke a ja som mala práve čerstvú aljašskú tresku v chladničke - spomenula som si /iba nejasne/ na jeden recept - bola to opečená ryba s kôprovou omáčkou a nasekanými vajíčkami .

2
porcie
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Dnes som použila filety z bielej ryby ktorej názov som zabudla, kým som prišla z nákupu domov :-) ale pravdepodobne to bude morský ostriež /?/...Zväčša však používam filety z aljašskej tresky . Filety opláchneme vodou , pokvapkáme citrónovou šťavou a necháme pár minút postáť .Nenechávajte dlho , potom mäso príliš zmäkne a rozpadáva sa .
  2. Filety opláchneme pod tečúcou vodou a a dobre osušíme na kuchynskej papierovej utierke .
  3. Potom fiilety mierne osolíme , okoreníme podľa vlastnej chuti - ja dávam iba biele korenie a na žiadosť mojej polovičky aj mletú červenú papriku / jemu to chutí takto/ .Opekáme na grilovacej panvici alebo na maličkom množstve oleja .
  4. Urobíme si kôprovú omáčku - na masle opražíme múku , zalejeme mliekom alebo sladkou smotanou a uvaríme bešamelovú omáčku . Varíme asi 10 minút . Ja som použila dnes špaldovú múku , ale kedže omáčka mi nechcela veľmi zahustnúť , musela som ešte pridať trošku obyčajnej hladkej múky .
  5. Omáčku si ochutíme podľa vlastnej chuti - soľ, muškátová oriešok , trošku cukru a citrónovú šťavu alebo biely ocot . Pridáme nasekaný kôpor .Ja som dnes použila mrazený - z mojej letnej úrody :-)Kto má rád inú kôprovú omáčku , tak si ju urobí po svojom .V lete som už použila aj biely jogurt ochutený štipkou soli , muškátového orieška a kôprom .
  6. Uvaríme si vajíčko na tvrdo a na krájači ho prekrojíme na "šírku aj na dĺžku":-) aby sa nám urobili malé hranolčeky .
  7. Opečené filety podávam so zemiakovou kašou alebo opekanými zemiakmi , preliate kôprovou omáčkou a posypané vajíčkovými hranolčekmi . Nezabudnite pridať rez z citróna na prípadné dochutenie .