Foto: domi454
4
porcie
porcie
30 minút
príprava
príprava
90 minút
na 100 °C
na 100 °C
Postup
-
1
Mäso dáme variť do vriacej vody, do ktorej pridáme 2-3 bobkové listy, po 3-4 ks celé čierne a nové korenie a 1 polievkovú lyžicu soli. Varíme cca 7 minút. Vývar precedíme a z kostí oberieme mäso.
- 2
Vo väčšom hrnci osmažíme slaninu, pridáme olej, zeleninu pokrájanú na kolieska, posmažíme, prilejeme vývar, ochutíme koreninami, pridáme lečo, podusíme. Potom pomixujeme ponorným mixérom, pridáme zemiaky nakrájané na kocky a povaríme. Nakoniec pridáme mäso z rýb a dovaríme.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
áno, v povodí Dunaja sa varí veľa druhov halászlé, najznámejšie druhy sú Dunai Halászlé, Bácskai Halászlé, Szegedi Halászlé a iné. väčšinou sa varí vonku na brehu Dunaja v kotlíku, ale aj doma v hrnci, možno aj od domu k domu inak. správne sa varí sa z viacero druhov čerstvo ulovených rýb , ktoré sa pred varením filetujú a ešte krájajú na kúsky.
ty máš svoj recept, ako píšeš ty sám, od kamaráta Madara zo Stredy nad Bodrogom a iste je vyniikajúci. ale ja som Maďarka, inak temer každý to tu vie, varila som nie jeden druh Halászlé v živote, to mi ver! Tento recept nespĺňa základné atribúty Halászlé a znovu opakujem je výborný recept, ale o dobrej rybacej polievke, nie je to však Halászlé.
inak už sa nemienim zapájať ani do dobre mienených komentárov, vyvoláva to búrku obmedzených. budem sa v budúcnosti správať presne tak, ako si to napísal v diskusii Dotaz 01.04.2013 o 23,30 hodine. všimni si, že blbcov tu nerobia len zo mňa, ale z každého zodpovedného a slušného užívateľa s poctivo spracovaným pridaným receptom, ktorý sa prejaví, že niečo vie a vyzná sa v tom, čo robí, ale to už je ich problém.
@2010 , prosím ťa veľmi pekne, ak už spomínaš uja gundela :-) a budeš variť podľa pôvodného receptu pána Gundela, pridaj celý rp na Varechu! potešíš tým nielen mňa. ale aj gurmánov a znalcov tejto delikatessy, zvanej Halászlé - od teba sa veľmi rada priučím /aj ked tiež mám rp od pána Gundela/...nech aj ostatní vidia, ako sa táto lahôdka má naozaj správne robiť, aby spĺňala kritériá Halászlé.
dakujem ti.
www.toprecepty.sk/recept/1220-labuznicke-halaszle/...
a "lé" je v doslovnom preklade šťava.
dalo by a to preložiť ako Rybárska šťava - ale to nedáva zmysel
vo voľnom preklade môže byť aj rybársky vývar, čo tiež nedáva zmysel
ale pod názvom Halászlé, sa rozumie špeciálna Rybacia polievka,
tak ako som jej prípravu popísala včera o 13,59 a dnes som o 10,46 pridala link, kde je podrobne jej príprava síce iba z kapra, ale vzťahuje sa na všetky použité ryby.
tiež si pozri dnešný komentár od 2010 o 10,03.
stručne je to špeciálna rybacia polievka, ktorá má svoje špecifické zásady prípravy
super
v počtoch si bezkonkurenčný
a vo varení? nože nás presvedč aj tam!!!
ten link som vložila predovšetkým pre správny postup, pri porcovaní rýb a pre časové údaje varenia jdnotlivých surovín, ako aj jednotlivé kroky v postupe, ak varíš halászklé. pridala som ako ilustráciu na porovnanie.
tak ešte raz: Halászlé sa pripravuje z viacerých druhov bielych rýb, ale môže byť aj len z kapra.
má svoje špecifické zásady prípravy, ktoré som popísala v komentári včera o 13,59 a dnes som pridala ešte link.
táto polievka podľa zásad prípravy Halászlé, nezodpovedá pravému Halászlé, ale dobrej rybacej polievker. pozri si tiež link od @peter9766 01.04.2013,komentár od 2010 dnes o 10, 03 a moje - potom posúd sám, ak ti nestačí odo mňa, je aj možnosť pozrieť si aj inde. myslím, že sám zistíš, prečo práve táto polievka nezodpovedá pravému Halászlé. ver mi, že som nemala žiaden zlý úmysel a nešlo mi o nič iné, len o skutočné Halászlé.
pozorne si to prečítaj a porovnaj.
dakujem ti.
kto túto polievku za čo pokladá a ako ju robí. to je celé.
listverse.com/2009/10/06/top-10-most-bizarre-soups/...
Ja by som dodala vždy na konci receptu totok: I tak še dá - i tak še dá.
A toto naozaj nevyzerá zle, chuťovo to určite je chutné, aj keď je tam rybička " bez nožiček".
P.S: keby bolo na mne, já bych ty rybičky nechala plávat ve vodičke, nech si užijú života, a místo halászle by som si dala dobrú "švacinovú gulášku" , aj ze slaným roškem , mnam
gramatike a slovenskom jazyku,takže velmi mudry navrh mala v diskusiach o klikani na recepty jeho autor...
halászlé resp.rybacej polievky.Bývam od maďarských
hraníc na 2km.Maďarskú kuchyňu poznám už aj od mojej mamky ktorá pochádza z maďarska.
Varieval som v kotly halászlé na futbalových turnajoch.
Koreniny ako bobkový list nové korenie sa možu
aplikovať keďtak do zemiakového,alebo fazulového prípravku.Nechcem uraziť,alebo sa dotknúť autorku receptu,ale originál háláslé(rybacia polievka)vypadá trochu ináč.
PRELOŽIL SOM VÁM MAĎARSKÝ RECEPT
Aké korenie a ingrediencie by sa mali aplikovať:
Červená cibula/paradajka/paprika/štip.paprika mletá/
slsdká paprika mletá/sol
Nehádam sa,že aj táto polievka nie je chutná to by som si nedovolil,ale písal som horevyššie o čo mi vlastne ide
Ešte raz sa ospravedlňujem.
Cibula červená
Paradajka
Paprika zelená
Paprika sladká mletá
Paprika štiplavá mletá
Sol
Vďaka za solidaritu. A tak iste aj ty vieš ,že zeler,bobkový list atď. by chuť ryby potlačilo do pozadia.
Pozdravujem ťa
Neviem prečo tá diskusia,stačilo dať link 2.4. ráno na pravú halászlé a čítať vieme všetci.Kto chce,nájde si.
rada priradím k svojej zbierke aj ten recept, ktorý pridá @2010 , pretože jeho recepty, ktoré pridáva, sú kvalitné a famozne.
tak práve preto a pre nič iné.
dúfam, že som ti dala vyčerpávajúcu odpoved na tvoju otázku. pekný deň ti prajem.
diskutujú dalej iní, moja chyba, že som ešte odpovedala podaktorým. máš pravdu, nemá cenu im odpovedať, ani nič vysvetľovať, však?budem sa držať tvojej rady, pekný deň aj tebe prajem a dakujem ti.
Tak to je aj zbytocne pridavat do diskusie