Ryžový nákyp
Ryžový nákyp

Ružový ryžový nákyp s datľami a čerešňami fotorecept

sracz - fotkasracz, 11. apríla 2020
Ružový ryžový nákyp s datľami a čerešňami (fotorecept)
Foto: sracz

Objednávka vnučiek našich susedov, ktorí o takej ryži nemajú ani „šajn“. Nemal som sušené slivky, tak som si pomohol sušenými datľami bez kôstok. Nuž a ružový preto, lebo som nemal čerešňový kompót, no čerešne v sladkom želé. Datle pravé (Phoenix dactylifera) sú bohaté na draslík, vitamíny A, B, niacín, meď a železo. Dbajú o sviežosť a sústredenosť a štartujú energetickú premenu vo všetkých telesných bunkách. Sú ideálnym zdrojom doplnenia energie, dôležitých minerálov a niektorých vitamínov.

10-12
porcií
30 minút
príprava
33/20 minút
na 180/200 °C

Suroviny

450-500 g (basmati alebo jazmínová)
900-1 000 ml horúca
1 KL
450-500 ml čerstvé
240-250 g
96 g
20-30 g
6 ks
4-5 PL
120-150 g čerstvé
2x425 g
2-3 PL (na vysypanie)
podľa potreby

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Na štvrtinky pokrájané sušené datle som zalial dobrým ½ litrom skoro horúceho mlieka a nechal ich v ňom „nabobtnať-napučať“. Potom som začal presne tak, ako s klasickou prílohovou ryžou. Umytú a odkvapkanú som ju krátko opražil, teda skôr osušil v hlbšom hrnci, opatrne ju zalial dvojnásobkom horúcej vody, vmiešal KL soli a prikrytú varil. Len čo sa v nej začali rysovať „dierky“ vmiešal som do nej 9-10 PL masla, zalial ju mliekom s už „napitými“ datľami, pridal dve konzervy čerešní v želatíne (plnka ako polotovar do koláčov) a po zmiešaní nechal 33 minút postáť.

    Ružový ryžový nákyp s datľami a čerešňami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V pomocnej miske som vymiešal 6 žĺtkov s inštantným vanilkovým pudingom, vanilkovým cukrom a 2-3 PL krupicového cukru.

    Ružový ryžový nákyp s datľami a čerešňami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vymiešaný „koktail“ som spojil s vychladnutou ryžou a

    Ružový ryžový nákyp s datľami a čerešňami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    prelial do maslom vymasteného a jemnou strúhankou vysypaného pekáča „Tupperware“. Vložil do rúry vyhriatej na 180 °C (365 °F) a nechal piecť 33 minút.

    Ružový ryžový nákyp s datľami a čerešňami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Medzitým som z odložených 6 bielkov vyšľahal tuhý „sneh“, do ktorého som na záver vmiešal 2 PL cukru „krupica“.

    Ružový ryžový nákyp s datľami a čerešňami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Sneh som preložil na predpečený nákyp,

    Ružový ryžový nákyp s datľami a čerešňami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    zarovnal mokrou stierkou a

    Ružový ryžový nákyp s datľami a čerešňami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    po vložení do rúry, teraz už nadhriatej na 200 °C (400 °F), dopiekol približne 20 minút

    Ružový ryžový nákyp s datľami a čerešňami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    na peknú zlatisto-okrovú farbu.

    Ružový ryžový nákyp s datľami a čerešňami (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Tak vyzeral rez na tanieri z juhoafrického porcelánu, kedy moja pani „obetovala“ trošku mrazených višní so šťavou na ozdobu.

    Ružový ryžový nákyp s datľami a čerešňami (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Ruža v plnom rozkvete na Nový rok 2020, ktorú som nazval podľa mojej vnučky Lilly.

    Ružový ryžový nákyp s datľami a čerešňami (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu


Zatiaľ 2 komentáre
Vynašiel si sa skvelo. Vyzerá veľmi fajnový. Krásna ruža. Požehnanú Veľkú noc celej Tvojej rodine.