Ruské vajcia
Ruské vajcia

Ruské vajíčka po našom fotorecept

sracz - fotkasracz, 12. júna 2019
Ruské vajíčka po našom (fotorecept)
Foto: sracz

Dovolil som si poprosiť Vás o radu na zálievku ruských vajíčok a Vy ste ma vo „svrabe” nenechali. Bol by som „Pišta egojišta” ak Zobraziť celý popisDovolil som si poprosiť Vás o radu na zálievku ruských vajíčok a Vy ste ma vo „svrabe” nenechali. Bol by som „Pišta egojišta” ak by som Vám za odmenu, nepredstavil náš variant kompletnej prípravy tejto, aj silvestrovskej, tradičnej už pochúťky. Som presvedčený, že každá, snáď aj každý, z Vás má svoj vlastný, zaručene ten najsamplepšejší a najsamchutnejší recept na studený šalát s majonézovou zálievkou. Dnes pridávam aj svoj variant, doplnený exkurzom do kompletizácie mojich, ruských to, vajíčok!

12-16
porcií
180-240 minút
príprava

Suroviny

Základný šalát:
1 ks stredná
10-12 ks (uvarené v šupke)
7-8 ks (uvarené na tvrdo)
2-3 ks
1-2 ks tvrdé
500-600 g
500-600 g
6-7 ks (Znojmo)
241 g (konzerva)
241 g (konzerva)
1,5-2 PL
2-3 PL nahrubo drvené (alebo orechy vlašské)
250-333 ml posekaná
Zálievka:
450 ml
250 ml
2-3 PL
2-3 PL
podľa chuti
25-33 (x) g (podľa počtu porcií)
Ruské vajíčka:
3-4 PL
 (uvarené na tvrdo)
podľa potreby (plátok)
podľa potreby (plátok)
podľa potreby (plátok)
podľa potreby (Znojmo)
podľa potreby
podľa potreby ml
Poleva:
10-12 PL
3-4 PL studené
2-3 PL čerstvá
4-5 PL
2-3 PL
6-7 PL




Postup

  1. 1

    Ak by som začal s prípravou základného šalátu, mohol by som nechtiac uraziť Vašu inteligenciu. Takže postačí iba pohľad na sumár (Σ) ingrediencií a je jasné, že je ich potrebné len skompletizovať. Snáď iba poznámka! Zemiaky dávam variť tesne pred konečnou zostavou, aby som ich do zálievky, po olúpaní a naštvorčekovaní, „povil“ hneď za horúca, kedy vytvoria naozaj kompaktnú zostavu, spolu s ostatnými aditívami, s požadovanom lahodnou chuťou! To čo vidíte na vstupnom obrázku, je už zostava pred kompletizáciou mojich ruských vajíčok!

    Ruské vajíčka po našom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vajíčka som po ich olúpaní porozkajoval na ½-ovičky a porozkladal ich po povrchu základného zemiakového šalátu; doplnil rolkami „pražskej šunky” a „baby” znojemskými sladkokyslými uhorkami.

    Ruské vajíčka po našom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    „Pepperoncini salami” (ako aj ostatné) som si v obchode nechal nakrájať na naozaj tenké plátky, ktoré som si, nakrojením do ½-vice, pripravil na tvarovanie ozdobných „lievikov”.

    Ruské vajíčka po našom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Takto jednoducho, pridržaním voľného „konca” medzi ukazovákom a palcom, som každý plátok obtočil a

    Ruské vajíčka po našom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ukladal do medzier medzi jednotlivými „polvajíčkami” na tvrdo.

    Ruské vajíčka po našom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Namixoval som si zostavu z 10 PL majonézy, 3 PL studeného mlieka, 2 PL čerstvej citrónovej šťavy (ehm, z mojeho, ehmm „domáceho chovu"), 5 PL uhorkovej šťavy "ZNOJMO", 2 PL olivového oleja (výnimočne extra panenského, pretože sa poleva bude konzumovať bez následnej tepelnej úpravy) a 6 PL šľahačkovej smotany alias "Heavy Whipping Cream-u" a povrchy vajíčok som potom pomocou PL polial touto kombinovanou Kimlo-Viera1-Elenas-Anulienka1-Šrác polevou, ktorým ešte „krát” ďakujem za príjemnú spoluprácu s úžasnou chuťou a vynikajúcim vizuálnym efektom, keď kolegiálnu atmosféru citlivo doplnili aj @Violetacamorova a @Bubaya svojimi komentármi; potom už iba stačilo misu dozdobiť pásikmi červenej kapie z olivového oleja i mojimi obľúbenými lístočkami z petržlenovej a zelerovej vňate.

    Ruské vajíčka po našom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ešte ukážka samostatne tvorených porcií ruských vajíčok, kedy som na polevu pridal aj KL čierneho kaviáru.

    Ruské vajíčka po našom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Chutilo všetkým na rodinnom posedení a aj u priateľov susedovcov Ljusy a Alexa, ktorí napriek tomu, že majú ruské „korene”, ruské vajíčka nepoznajú a vďaka našemu superpriateľstvu ich jedli po prvýraz v živote; pravdou je, že si ich s dostatočným časovým predstihom obaja objednali na oslavu svojich blížiacich sa 70-ok!

    Ruské vajíčka po našom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    … a ešte ukážka orechových rezov so žĺtkovou polevou à la recept @Ancicka s veľkým ďakujemééé za chute spod Spišského hradu, perly to slovenských hradov a zámkov!

    Ruské vajíčka po našom (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

denyany
Na ruské vajce som veru aj zabudla, naposledy som ho jedla ako dieťa. Blíži sa však stretnutie k polookruhlinám, tak možno urobím práve ruské vajce, keď si ho tak pekne pripomenul.
evanaaa
Krása! Podobné niečo som robievala na Silvestra - 6 vajíčok na polovicu položených na mojom "lahôdkovom" šaláte, šunka klobása, saláma , uhorky, ap. na dekoráciu, rozložené na guľatom tanieri....poliate majonézou, na ktorú som opatrne napísala rímske číslice paprikovou pastou, z červených kápií ručičky, ktoré ukazovali za 5 min.12h. Ale aj spôsob, ako si robil ty "ruské" vajíčka sa mi pozdáva.
viera1
@Sracz ...milý priateľu v kuchynskom boji ☺.Viem,že nie si ješitný a si prístupný radám,tak by som si dovolila pár rád: vajíčka polievame prelivom pred dekorovaním a obloženie salámou,syrom,šunkou a zeleninou využijeme na zakrytie šalátu - vyzerá to efektnejšie (mrkni na fota,ktoré som dala k tvojej diskusii). A ešte malá poznámka (netýka sa tvojej prezentácie) ; v studenej kuchyni platí zásada: ak používaš na dekoráciu zeleninu,tak len zo sterilizovanej (uhorky,kápia,hrášok,baby mrkvička,kukurica) alebo len z čerstvej zeleniny -nemieša sa . Na tom zákusku sa ti vsiakla poleva.Vieš dôvod? Buď si prešľahal žĺtky alebo je na vine cukor,ktorý si použil.Ak ťa to zaujíma,môžme podiskutovať,ak dáš technologický postup ako si to robil.Srdečne zdravím,Viera
annan
Aj ja som už na vajíčka zabudla,ďakujem za pripomenutie, vyzerá krásne.
klukodvody
Tak to je pořádné Ruské vejce. Vydařilo se a převedl jsi obratně předkrm do bohatého hlavního jídla, protože pochybuji, že od téhle parády někdo odejde dokud tam něco je. Srdečně Vás tam do dáli zdravíme a posíláme fotku z natáčení receptů pro rozhlas. Je to focené v klidu, když bylo po všem a už jen kafíčko a povídání. To je šéf programu a redaktorka.


sovka62
Si ty ale šikovný, Feri, do čoho sa pustíš. to dokážeš. A páči sa mi "tradičné na Silvestra". Lebo ja som ruské vajcia robila prvý raz práve na Silvestra, čoby stredoškoláčka v treťom ročníku, presne podľa kuchárskej knihy. Majonézu som robila domácu, vtedy sa predávala len základná a to v obchode s nápisom Ryba. Ryby som z duše neznášala nikto ma nedokázal presvedčiť, že v majonéze žiadna ryba nie je. Veď to nemalo logiku, prečo by sa predávala v Rybe bez ryby?
Naša mama (inak výborná kuchárka, na klasiku) mi po celý čas chodila poza chrbát a "povzbudzovala" ma vetami typu: ... to sa ti nepodarí..., všetko to skynožíš..., majonéza sa doma spraviť nedá... a podobne. Asi jej na truc sa všetko vydarilo na jednotku a z ruských vajec sa u nás stala klasika. Až taká, že keď som mame po rokoch povedala, že do šalátu čosi zabudla dať, ohradila sa: "To tam ani nepatrí, hádam ma TY nebudeš učiť robiť ruské vajcia!".
Občas, keď mám záchvat zdravšieho stravovania, nedávam do šalátu salámy. Z kuraťa uvarím vývar a salámu nahradím vychladeným, pokrájaným kuracím mäsom. Aj karotku použijem tú, ktorá sa varila vo vývare. Šalát získa trochu inú chuť, ale kto ochutnal,každý veľmi chválil.