Ruské vajcia

Ruské vajíčka po našom (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Dovolil som si poprosiť Vás o radu na zálievku ruských vajíčok a Vy ste ma vo „svrabe” nenechali. Bol by som „Pišta egojišta” ak by som Vám za odmenu, nepredstavil náš variant kompletnej prípravy tejto, aj silvestrovskej, tradičnej už pochúťky. Som presvedčený, že každá, snáď aj každý, z Vás má svoj vlastný, zaručene ten najsamplepšejší a najsamchutnejší recept na studený šalát s majonézovou zálievkou. Dnes pridávam aj svoj variant, doplnený exkurzom do kompletizácie mojich, ruských to, vajíčok!

12-16
porcií
180-240 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Ak by som začal s prípravou základného šalátu, mohol by som nechtiac uraziť Vašu inteligenciu. Takže postačí iba pohľad na sumár (Σ) ingrediencií a je jasné, že je ich potrebné len skompletizovať. Snáď iba poznámka! Zemiaky dávam variť tesne pred konečnou zostavou, aby som ich do zálievky, po olúpaní a naštvorčekovaní, „povil“ hneď za horúca, kedy vytvoria naozaj kompaktnú zostavu, spolu s ostatnými aditívami, s požadovanom lahodnou chuťou! To čo vidíte na vstupnom obrázku, je už zostava pred kompletizáciou mojich ruských vajíčok!
  2. Vajíčka som po ich olúpaní porozkajoval na ½-ovičky a porozkladal ich po povrchu základného zemiakového šalátu; doplnil rolkami „pražskej šunky” a „baby” znojemskými sladkokyslými uhorkami.
  3. „Pepperoncini salami” (ako aj ostatné) som si v obchode nechal nakrájať na naozaj tenké plátky, ktoré som si, nakrojením do ½-vice, pripravil na tvarovanie ozdobných „lievikov”.
  4. Takto jednoducho, pridržaním voľného „konca” medzi ukazovákom a palcom, som každý plátok obtočil a
  5. ukladal do medzier medzi jednotlivými „polvajíčkami” na tvrdo.
  6. Namixoval som si zostavu z 10 PL majonézy, 3 PL studeného mlieka, 2 PL čerstvej citrónovej šťavy (ehm, z mojeho, ehmm „domáceho chovu"), 5 PL uhorkovej šťavy "ZNOJMO", 2 PL olivového oleja (výnimočne extra panenského, pretože sa poleva bude konzumovať bez následnej tepelnej úpravy) a 6 PL šľahačkovej smotany alias "Heavy Whipping Cream-u" a povrchy vajíčok som potom pomocou PL polial touto kombinovanou Kimlo-Viera1-Elenas-Anulienka1-Šrác polevou, ktorým ešte „krát” ďakujem za príjemnú spoluprácu s úžasnou chuťou a vynikajúcim vizuálnym efektom, keď kolegiálnu atmosféru citlivo doplnili aj @Violetacamorova a @Bubaya svojimi komentármi; potom už iba stačilo misu dozdobiť pásikmi červenej kapie z olivového oleja i mojimi obľúbenými lístočkami z petržlenovej a zelerovej vňate.
  7. Ešte ukážka samostatne tvorených porcií ruských vajíčok, kedy som na polevu pridal aj KL čierneho kaviáru.
  8. Chutilo všetkým na rodinnom posedení a aj u priateľov susedovcov Ljusy a Alexa, ktorí napriek tomu, že majú ruské „korene”, ruské vajíčka nepoznajú a vďaka našemu superpriateľstvu ich jedli po prvýraz v živote; pravdou je, že si ich s dostatočným časovým predstihom obaja objednali na oslavu svojich blížiacich sa 70-ok!
  9. … a ešte ukážka orechových rezov so žĺtkovou polevou à la recept @Ancicka s veľkým ďakujemééé za chute spod Spišského hradu, perly to slovenských hradov a zámkov!