Batatové placky
Batatové placky

Rösti zo sladkých zemiakov so strateným vajcom

Kulinární studio MAFRA
mesačník Varecha, 23. februára 2023
Rösti zo sladkých zemiakov so strateným vajcom
Foto: Kulinární studio MAFRA

Dochrumkava upečené švajčiarske rösti sú aj zo sladkých zemiakov fantastické. A ešte keď k nim pridáte syr a opraženú slaninu...

4
porcie
40 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

3 ks
2 plátky
1 PL
2 PL
50 g strúhaný
50 g
4 ks
2 hrste (mix)
1 PL
1 ČL




Postup

  1. 1

    Bataty v šupke zalejeme v hrnci stude­nou vodou a varíme ich asi 20 minút do po­lomäkka. Schladíme ich studenou vodou.

  2. 2

    Plátky slaniny nakrájame na malé kocky. Opekáme ich na panvici, kým pus­tia tuk a zozlatnú, necháme vychladnúť.

  3. 3

    Ošúpané uvarené bataty nastrúhame na strú­hadle s väčšími očkami. Zľahka ich poprá­šime škrobom, pokvapkáme mliekom, osolíme, okoreníme a zmiešame s nastrú­haným syrom a opečenou slaninou.

  4. 4

    Zmes rozdelíme na štyri diely. V malej panvici rozpustíme kúsok masla a jeden diel zmesi do nej natlačíme. Placku opekáme na miernom ohni dozlatista. Obrátime a ope­čieme aj z druhej strany. Rovnako ope­čieme aj ďalšie tri placky.

  5. 5

    V hrnci privedieme do varu osolenú vodu. Vajce rozbijeme do nabe­račky a vložíme do vody. Varíme štyri minúty a vyberieme. Takto postupne uvaríme všetky štyri vajíčka.

  6. 6

    Placky servírujeme so strateným vajcom a šalátom ochuteným olejom, balzamikom a soľou.

Diskusia k receptu

kimlo
Klasické zemiakové placky sú 100x lepšie, bataty chutia ako premrznuté zemiaky. Taká moderná “zdravá” náhrada za klasiku 😂
evusik
ani my sme neprišli batatom na chuť :-( vyskúšala som raz a stačilo, rosti robím z našich zemiakov
denyany
Z batátov robievam pyré alebo ich pečiem s rôznou zeleninou v rúre. A celkom nám chutia. Skúsim aj toto jedlo,S klasickými zemiakovými plackami by som toto neporovnávala- podľa mňa je to neporovnateľné.
1x sobon
kucharka
Nám tiež babáty veľmi chutia a používam ich často. V tejto kombinácii s vajíčkom to bude tiež asi dobré.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia