Roštenka na šampiňónoch fotorecept

pacik - fotkapacik, 23. apríla 2012
Roštenka na šampiňónoch (fotorecept)
Foto: pacik

Pre tých, ktorí sa boja tlakového hrnca... nie je to strašiak, ale veľmi dobrý pomocník v kuchyni

4
porcie
30 minút
príprava

Suroviny

600 g
250 g čerstvé
1 ks väčšia
 (olej)
1 PL




Postup

  1. 1

    Mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na plátky. Narežeme okraje a jemne naklepeme. Z obidvoch strán osolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Očistíme a nakrájame šampiňóny na plátky. Očistenú cibuľu nasekáme alebo nakrájame na jemno.

    Roštenka na šampiňónoch (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na pánvici rozohrejeme masť alebo olej a pripravené roštenky opečieme z obidvoch strán.

    Roštenka na šampiňónoch (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Opečené mäso odložíme a vo výpeku orestujeme cibuľu. Stiahneme z ohňa a pridáme mletú papriku. Rýchle zamiešame a podlejeme horúcou vodou, aby paprika nezhorkla.

    Roštenka na šampiňónoch (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Obsah panvice prelejeme do tlakového hrnca, príp. ešte podľa potreby dolejeme horúcu vodu. Pridáme nakrájané šampiňóny, na ne naukladáme roštenky a okoreníme drvenou rascou.

    Roštenka na šampiňónoch (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Tlakový hrniec uzatvoríme a dáme na plameň (alebo iný ohrev). Keď začne poistný ventil prepúšťať paru (jemne syčať) znížime teplotu a stopneme si 30min. Musíme dávať pozor, aby sa nám veľmi neznížila teplota a var neustal. Hrniec nesmie veľmi syčať, len tak ledva počuteľne. Po 30 min. ohrev vypneme, počkáme asi 10 min. aby klesol tlak a hrniec otvoríme. Keď ho chceme otvoriť skôr, je dobré dať ho do drezu a pustiť na neho studenú vodu. Tlak klesne a pokrievka sa s klepnutím uvoľní. Dáme opäť na oheň (už bez pokrievky), pridáme zátrepku z lyžice hladkej múky a vody, podľa chuti chilli omáčku, podľa potreby dosolíme, prevaríme a hotovo. Mäsko je mäkké, len sa tak rozplýva na jazyku.

Diskusia k receptu

margaretka28
Tlakový hrniec mám, ale používam ho len na varenie rajčinového pretlaku,ale tento recept vyskúšam,páči sa mi, ako si to pekne podrobne popísala.
afataga
robievam podobne, len neviem preco pre tych co sa boja tlakoveho hrnca, ved si ho pouzila, kedysi mojej kolegyni vybuchol, varila v nom fazulu a zasvinil uplne celu kuchynu :-) este dobre ze tam prave nikto nebol, tak som sa zlakla a ten moj som dala svokre :-)
marianne69
@afataga si dobra nevesta,vybuchol ti hrniec, tak si ho dala svokre nech vybuchne aj jej...:-))) nic v zlom:-) ja mam tiez respekt pred tlakacom. Ja som nezazila vacsiu supu,ako ked mi vybuchlo Salko pri vareni.Dosmrti na to nezabudnem,keby sa zomieralo od laku,tak vtedy som mala na male...taky svincik v kuchyni som odvtedy nemala a o vareni salka uz nechcem v zivote pod mojou strechou pocut...
afataga
@marianne69 nevybuchol mne ale kolegyni, zle si si precitala, ja som sa svokry pytala ci ho chce alebo ho mam vyhodit a ked ho chcela, tak som jej ho dala, zatial jej nevybuchol :-)
2010
Mame tlakove nepouzivame , ani neviem preco.Taketo podobne recepty robime v staromodnom liatinovom francuzkom , nizka teplota tak 2 hodiny bud na sporaku alebo do truby, nepodlievam vodou ale vinom alebo vyvarom ale netreba potom zahustovat.Bolo by zaujmave chutovo porovnat ten isty recept v tlakaci a v liatinovom? Tlakovy jasne vedie v setreni energiou .
evanaaa
Ja mám tlak. hrniec a používam ho už asi pomaly aj 40 rokov, raz mi tuším buchol, vymenila som poistky a používam naďalej. Ale je starý, z hliníku a v ňom by sa paradajky nemali variť. Mám aj nový, ale práve toho sa bojím a nešte som ho nepoužila. Ale na takéto mäská, ako aj roštenka, sa zíde, je to pomoc.
babkamt
@margaretka28 zaujala si ma tým varením rajčinového pretlaku. To ma veru nenapadlo , variť v ňom rajčiny. Ináč ho dosť využívam , lebo šetrí energiu a nemusím stále stáť pri sporáku .Ako dlho varíš rajčiny na pretlak?@pac ík roštenka na šampiónoch je super.
margaretka28
@babkamt ,nakrájam rajčiny na štvrťky,naložím do hrnca,nechám zovrieť a varím 5 minút.Potom dám hrniec do dresu,oblejem studenou vodou,aby som ho mohla hned otvoriť. Rajčiny pustia "vodu"ktorá bude na povrchu,tú zlejem do iného hrca,rajčiny (dužina aj so šupkou) ostanú dolu, uvarené,ale nerozvaria sa,môžem hned pasírovať a plniť poháre,je to lepšie,ako stáť nad hrncom a donemoty miešať a čakať,kým sa odparí voda a pretlak zhustne."VODU",ktorú si takto nazlievam,nevylejem,ale ju použijem na zeleninovú polievku.No a čas,ked je tlakový hrniec v prevádzke,využijem na umytie pohárikov,alebo fliaš,Pretlak potom ešte sterilizujem,len chvíľu aby chytili vrchnáky.
viera1
@2010 ,pre mňa tlakový hrniec znamená nielen úsporu energie,ale hlavne času.A čo sa týka porovnania chuti,zdá sa mi šťavnatejšie,moja mama varí klasicky a ja len v tlakovom hrnci a môjmu otcovi chutilo odo mňa,tvrdil,že sa to vyvarí všetko do šťavy pri dlhom varení.Keď sa nechá mäso dobre zatiahnuť,je fakt výborné.Varím denne,o 10:30 sa postavím ku sporáku a 11:30 servírujem,na tlakový hrniec nedám dopustiť.
pacik
Vďaka za komentáre. Ja nedám na tlakáč dopustiť, používam ho odkedy samostatne varím. Všetko od mäsa, čo sa dá, varím väčšinou v ňom, jediné čo v ňom nevarím, sú vývary, tie pekne pomalu v normálnom hrnci. @margaretka28 ten postup pri varení pretlaku od teba odkúkam, ja som zopárkrát v tlakáči varila kečup. @2010 to porovnanie s liatinovým hrncom by bolo zaujímavé, možno raz...
2010
@pacik , @viera1 , inac ten nas liatinovy hrniec aj s kiatinovou pokrievkou ma tak 10 kg para z neho ani tak nejde ,to je taky predchodca tlakaca.
babuscha
30 rokov používam tl. hrniec, teráz mám nové dva s jenou pokrievkou a v živote mi nevybuchol a varím aj strukoviny aj mäso, hovädzie len v ňom je to šup šup
rulik
@pacik-m áš moje sympatie, ja tiež robím v tlakovom hrnci hodne vecí, mám už druhý, ten hliníkový som vyradil ked sa už nedali kúpiť gumky a netesnil,teraz už dostať aj s náhradnou pokrievkou zo skla na klasické varenie, ušetrí to jeden hrniec
morenajea
Šikovnejšie je opiecť mäso aj cibuľu priamo v tlakáči. Netreba zbytočne špiniť panvicu.
pacik
@morenajea na tlakáč sa mi mäso pri opekaní prichytáva, preto radšej opekám na panvici...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia