Roštenka na šampiňónoch (fotorecept)

Autor receptu: pacik

Pre tých, ktorí sa boja tlakového hrnca... nie je to strašiak, ale veľmi dobrý pomocník v kuchyni

4
porcie
30 minút
príprava

Postup

  1. Mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na plátky. Narežeme okraje a jemne naklepeme. Z obidvoch strán osolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Očistíme a nakrájame šampiňóny na plátky. Očistenú cibuľu nasekáme alebo nakrájame na jemno.
  2. Na pánvici rozohrejeme masť alebo olej a pripravené roštenky opečieme z obidvoch strán.
  3. Opečené mäso odložíme a vo výpeku orestujeme cibuľu. Stiahneme z ohňa a pridáme mletú papriku. Rýchle zamiešame a podlejeme horúcou vodou, aby paprika nezhorkla.
  4. Obsah panvice prelejeme do tlakového hrnca, príp. ešte podľa potreby dolejeme horúcu vodu. Pridáme nakrájané šampiňóny, na ne naukladáme roštenky a okoreníme drvenou rascou.
  5. Tlakový hrniec uzatvoríme a dáme na plameň (alebo iný ohrev). Keď začne poistný ventil prepúšťať paru (jemne syčať) znížime teplotu a stopneme si 30min. Musíme dávať pozor, aby sa nám veľmi neznížila teplota a var neustal. Hrniec nesmie veľmi syčať, len tak ledva počuteľne. Po 30 min. ohrev vypneme, počkáme asi 10 min. aby klesol tlak a hrniec otvoríme. Keď ho chceme otvoriť skôr, je dobré dať ho do drezu a pustiť na neho studenú vodu. Tlak klesne a pokrievka sa s klepnutím uvoľní. Dáme opäť na oheň (už bez pokrievky), pridáme zátrepku z lyžice hladkej múky a vody, podľa chuti chilli omáčku, podľa potreby dosolíme, prevaríme a hotovo. Mäsko je mäkké, len sa tak rozplýva na jazyku.