Foto: slawek
Dnes vám ponúkam nový recept, vyznačujúci sa nezvyčajnou kombináciou surovín. Rizoto z cvikly a bielej ryby prekvapí nečakane prijemnou chuťou i príťažlivým vzhľadom.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
4 (ja používam čerstvú tresku, ale dá sa použiť aj mrazené rybie filé) |
|
3 uvarené |
|
1 l (môže byť z kocky) |
|
100 ml |
|
1 šálka na rizoto |
|
1 |
|
2 strúčiky |
|
|
|
|
|
1 lyžička |
|
|
Postup
-
1
Ingrediencie
-
2
Cibuľu pokrájame na drobné kocky a na panvici s rozpáleným olejom osmažíme do sklovita, nemá byt usmažená. Pridáme strúčik cesnaku a spolu smažíme ešte asi 3 minúty.
-
3
Pridáme ryžu
-
4
a víno, premiešame a približne 5 minút povaríme.
-
5
Cviklu ošúpeme a postrúhame na strúhadle s veľkými otvormi. Vložíme ju do vriaceho vývaru a ten opäť privedieme do varu. Pridáme roztlačený strúčik cesnaku a vývar na slabom ohni varíme ďalej. Aby sa zachovala červená farba cvikly, pridáme lyžicu citrónovej šťavy alebo octu.
-
6
Postupne po lyžiciach prilievame vývar s uvarenou a postrúhanou cviklou a za stáleho miešania varíme kým sa tekutina vstrebáva (asi 25-30 minút). V zásade by sme mali minúť všetok vyvar. Repa má byt celkom mäkká a ryža má mať konzistenciu al dente. Na záver pridáme majoránku, podľa chuti dosolíme a dokoreníme a môžeme podávať.
-
7
Rybie filety posolíme a okoreníme. Osmažíme ich na panvici s rozpáleným olejom a keď sú hotové, odložíme ich na teplé miesto.
-
8
Servírujeme tak, že na tanier umiestnime kôpku rizota a na vrch položíme rybie filety.
Joj, hribikove rizoto je skvele, je to tradicna dobra chut, cviklove je inovacia, ktora ma naozaj pekvapila svojou chutou i vzhladom.