Jablkový koláč

Raňajkový koláčik z jedného jablka

Autor receptu: lemonova

Základom tohto koláča je veľké nastrúhané jablko, ktoré mu dodá vláčnosť a chuť. Čím túto chuť doplníte, je na vás.* Ja mám najradšej kombináciu vlašský orech, čokoláda, citrón. Ako sladká bodka za raňajkami je skvelý ;-)

16
porcií
60 minút
príprava
25 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Oddeľte bielky od žĺtkov. Z bielkov vyšľahajte sneh.
  2. Žĺtky poctivo vymiešajte s kryštálovým cukrom do peny. Pridajte olej, rum a nastrúhanú citrónovú kôru a ešte dobre vymiešajte. Môžete použiť aj šľahač.
  3. Pridajte nahrubo nastrúhané jablko a jemne spojte. Potom pridajte nasekané orechy a čokoládu. Môžete použiť aj iné ingrediencie. Ja najviac milujem kombináciu týchto dvoch chutí. :-)
  4. Múku s práškom do pečiva a so soľou preosejte do zmesi a opäť jemne zmiešajte.
  5. Napokon čo najjemnejšie vmiešajte sneh.
  6. Toto množstvo vyjde na menší plech (cca 22x22 cm), prípadne môžete použiť formu na srnčí chrbát. Plech dobre vymažte maslom a vysypte krupicou. Pečte cca 20 - 25 min na 170 °C. Vždy používam špajdľu na kontrolu. :-)
  7. Upečený koláčik odložte na chladné miesto a až keď vychladne na izbovú teplotu, pustite sa do polevy.
  8. Najprv vytlačte šťavu z citróna a preceďte ju cez jemné sitko, aby bola poleva hladká. Zohrejte si vodu.
  9. Do práškového cukru pridajte šťavu, vodu a olej. Ak je poleva hustá, pridávajte šťavu z citróna len po kvapkách. Poleva má tendenciu veľmi rýchlo zrednúť a potom by ste cukor pridávali donekonečna ;-)
  10. Polevu rozotrite na vychladnutý koláč a nechajte chvíľu zaschnúť. Bon apetit! :-)