Jablkový koláč
Raňajkový koláčik z jedného jablka
Autor receptu: lemonova
Základom tohto koláča je veľké nastrúhané jablko, ktoré mu dodá vláčnosť a chuť. Čím túto chuť doplníte, je na vás.* Ja mám najradšej kombináciu vlašský orech, čokoláda, citrón. Ako sladká bodka za raňajkami je skvelý ;-)
16 porcií |
60 minút príprava |
25 minút na 170 °C |
Postup
- Oddeľte bielky od žĺtkov. Z bielkov vyšľahajte sneh.
- Žĺtky poctivo vymiešajte s kryštálovým cukrom do peny. Pridajte olej, rum a nastrúhanú citrónovú kôru a ešte dobre vymiešajte. Môžete použiť aj šľahač.
- Pridajte nahrubo nastrúhané jablko a jemne spojte. Potom pridajte nasekané orechy a čokoládu. Môžete použiť aj iné ingrediencie. Ja najviac milujem kombináciu týchto dvoch chutí. :-)
- Múku s práškom do pečiva a so soľou preosejte do zmesi a opäť jemne zmiešajte.
- Napokon čo najjemnejšie vmiešajte sneh.
- Toto množstvo vyjde na menší plech (cca 22x22 cm), prípadne môžete použiť formu na srnčí chrbát. Plech dobre vymažte maslom a vysypte krupicou. Pečte cca 20 - 25 min na 170 °C. Vždy používam špajdľu na kontrolu. :-)
- Upečený koláčik odložte na chladné miesto a až keď vychladne na izbovú teplotu, pustite sa do polevy.
- Najprv vytlačte šťavu z citróna a preceďte ju cez jemné sitko, aby bola poleva hladká. Zohrejte si vodu.
- Do práškového cukru pridajte šťavu, vodu a olej. Ak je poleva hustá, pridávajte šťavu z citróna len po kvapkách. Poleva má tendenciu veľmi rýchlo zrednúť a potom by ste cukor pridávali donekonečna ;-)
- Polevu rozotrite na vychladnutý koláč a nechajte chvíľu zaschnúť. Bon apetit! :-)