Sladké pečivo
Sladké pečivo

Raňajkové sladké pečivo fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 11. februára 2018
Raňajkové sladké pečivo (fotorecept)
Foto: cesminaz

Jemné, ľahučké sladké pečivo z jogurtového kysnutého cesta, vhodné nielen na raňajky, ale aj deťom na desiatu :-)

18 ks
porcií
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
1100 g
200 g
4 dcl
1 dcl
100 g
3 dcl
50 g
2 ks (2 x 8 g)
2 ks
1 KL
Na potretie:
2 ks
Na posyp:




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme potrebné suroviny. Biely jogurt som si odmerala 2x za dvojdecový pohár. Treba použiť hustejší jogurt. Maslo som dala na sporáku zohriať, ale nech nie je celkom horúce/vriace.

    Raňajkové sladké pečivo (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do jednej misky dáme najprv zohriate mlieko a rozdrobené droždie, ktoré metličkou rozhabarkujeme. Pridáme kryš.cukor, van. cukor, soľ a tiež dobre premiešame. Potom jogurt a zasa metličkou premiešame. Napokon pridáme 2 bielky, olej, rozpustené maslo a zasa dobre premiešame. Teraz potroške sypeme múku do tekutiny a rukou stále dobre do hladka premačkáme, aby neostali hrčky. Takto postupujeme až do konca s celým množstvom múky. Má vzniknút polomäkké, jemné cesto, ktoré sa oddeľuje od misky. Nakoniec cesto pomocou trochy múky ešte krátko vymiesime do bochníka, poprášime vrch múkou a necháme na teplejšom mieste cca 1 - 1,5 hod. nakysnúť.

    Raňajkové sladké pečivo (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, urobíme valec a pokrájame ho na rovnaké kúsky. Každý jeden kúsok znova premiesime do bochníčka. Podsypávame len minimom múky. Urobené bochníčky hneď pokladieme na plech s papierom ďalej od seba. Prikryjeme zľahka tenkou utierkou a necháme na teplejšom mieste 25 - 30 minút podkysnúť.

    Raňajkové sladké pečivo (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď bochníčky podkysli, natrieme ich žĺtkom, ktoré sme zmiešali pár kvapkami vody. Po natretí ich narežeme novou žiletkou - je na to vhodnejšia než nožík :-) Napokon posypeme makom a dáme plech do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na cca 20 minút. Treba si to sledovať. Keď už krásne nakysli a sú červenkasté, treba skraja jednu nadvihnúť a kuknúť spodok. Ak je uz hnedý, sú určite upečené :-)

    Raňajkové sladké pečivo (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Sú fantastické. To množstvo jogurtu urobí svoje :-) nielenže ochutí cesto, ale ho aj zvláčni a zjemní.

    Raňajkové sladké pečivo (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pečivo je výborné aj len tak samotné s kakaom a mliekom, ale natreté maslom a medom, či marmeládou je to priam fantastické ;-) Prajem dobrú chuť!!!

    Raňajkové sladké pečivo (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Je mäkké, ľahučké, jemné a vláčne. Veľmi sa podobá vianočke :-) A čo je najdôležitejšie, že ostane výborné aj na 2. - 3. deň.

    Raňajkové sladké pečivo (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

luss44
parádne.. ty máš tú striedku úplne úžasnú, bude to tým jogurtom. Už sú uložené.
maska10
Super toto pecivo kupujem v LIDLI v tvare rozkov, ale uz nebudem, lebo ich upeciem podla tohto receptu dakujem
haji
Recept jako víno, jaké krásné pečivo, jeden pampůšek jako druhý. Krásná práce, fotopostup, celý recept je k pomilování! Šikulka Cesmínka! Klidně bych papala holé, nosík bych zabořila do toho sladkého obláčku a šup do bříška. Ochutnávat bych začala až po druhém kousku, hmm hezky s kafíčkem.
motyka
Skutočná nádhera a nebíčko v pusinke. Nenachádzam slov. To cesto ..... Ale koľko budem mať kýl? Ale aj tak ukladám.
elena
Pekný recept, len to nadvyhnúť ma trochu nadvihlo.
cesminaz
Dakujem velmi pekne všetkym za vase milé slová :-) Tešim sa,ze vas receptik zaujal.Toto pečivo je naozaj vyborné,verím ze bude chutit kazdemu kto ho vyskúša :-) Je to v podstate niečo ako brioška či vianočka a jeho príprava je strašne jednoduchá :-) Pekný den prajem vsetkym!
2x motyka a haji
babkamt
Krásne sa ti vydarili.Jedna by sa mi hodila na raňajky:-)
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Krásne.
babinka
Vyskusala som ich a cast nechala prazdnu, dalsie naplnila dzemom a ine makovou plnkou. Skombinovala som tvoj dalsi recept - tvarohove mini zaviny, preto vznikli rozne tvary peciva. Zda sa mi cesto jemnejsie, asi vdaka jogurtu. Prikladam vzorky hned po upeceni, lebo uz je ich iba polovica :)


cesminaz
@Babkamt @Dr :-) som rada,ze sa pečivo páči. @Babinka si ma velmi milo prekvapila :-) Tvoje koláčiky vyzeraju vsetky úžasne chutne! Ano cesto je s tymto väcsím mnozstvom jogurtu ešte jemnejšie :-) Tesim sa,ze si s receptom spokojná a ze vam koláce doma chutili! Dakujem za odozvu :-) Pekny vecer.
dana53
Prave som ich dopiekla, sú výborne, nadychane, z receptu mám radost budú sa
U nas piecť pravidelne. Dakujem za vynikajúci recept.
cesminaz
@Olinecka @Mitzy som rada,ze sa vam pečivo páči :-) @Dana53 tak to je naozaj dobrá správa ;-) Velmi sa tesim,ze si s receptom spokojná a ze pečivo chutí! Dakujem za vyskusanie a tvoju odozvu.
violeta
Milá @cesminaz , skúsila som pripraviť cesto na manželove obľúbené tvarohovníky podľa teba, s jogurtom. Nedala som olej, ani toľko cukru, nakoľko aj náplň je sladká, takže neviem presne posúdiť chuť tvojich briošiek, tie vyskúšam inokedy. Chcem ti ale aj tak poďakovať za recept, cesto je ľahučké a jemnulinké, budem ho už robievať takto, s jogurtom.


havino
ach @cesminka milá, keby bolo komu takéto vypekať, aj včul by som vstala a zamiesila a ja rada tiež by si dala, to je za trest kukať na tvoje fotky, ako keby som pečivo mala pred sebou a nedá sa vziať, jogurt, kyslá smotana, dáva pečivu krehkosť, ked pečiem kváskové chlebíky a pridávam kefír, rozdiel je cítiť v chuti, šikulka
zolik
vyborny a ako pozeram uz aj na fotky v komentoch, velmi univerzalny recept
cesminaz
@Violeta (14.2.2018 11:58)

Milá @Violeta tesi ma,ze som ta inspirovala :-) aj to je dôlezite :-) Verim,ze tvoje kolace boli fantastické.Dakujem za spravu a peknu fotku.Pozdravujem :-)
cesminaz
@Havino zlatá,tvoj komentik ma vzdy poteší :-) Dakujem za nahliadnutie. No @Babinka ty si ale šikovnica :-) mas ich paradne! @Monty @Zolik dakujem vam za nahliadnutie a milé slová. Prijemny vecer vsetkym :-)
tina221
chcela by som vyskúšať upiecť toto pečivo, len sa chcem spýtať, že či dosiahnem taký istý skvelý výsledok ked použijem hladkú múku extra špeciál kupovanú v jednote, nič tým nepokazím a podarí sa mi to rovnako krásne ako vám?? Resp. akú múku ste vy použili? dakujem za skorú odpoveď.
babinka
@Tina221 , ja som napríklad používala hladkú špeciál, a vždy z iného obchodu, nerobím rozdiely medzi výrobcom, skôr si treba dať záležať na vymieseni a vykysnuti cesta, ale oplatí sa vyskúšať- variácii je neskutočne veľa, zajtra peciem znova.
cesminaz
@Tina 221 (22.2.2018 11:08)

Milá @Tina ja som pouzila,vlastne na 99% použivam hladkú múku z lidla (z rakuska) typ480. Je to obyčajná hladká muka,žiadna extra špecial,alebo 00 u nas nieje :-) Ale zvyknem pouzivat aj madarskú babicku múku a tá je hadam Typ55,no a aj z tej sú koláce také iste vyborné. Az taký velky rozdiel medzi tymi hladkymi múkami zato nieje,ale radím ak chces mat dobré cesto,tak nekupuj tie najlacnejšie múky-hovorím zo skusenosti :-) Radsej pár centov pridat.Neviem aký typ múky je u vas,asi 550 že? Pri väčšom type/čísle je mozné ze budes potrebovat o trosku viac tekutiny,nez tu mam ja.Ale kedze tu v tomto recepte sa múka sype do tekutiny,tak je možné (nemusí byt) ze tebe bude stačit 1kg múky a nie 1,1kg. Už nech použijes ktorukolvek hladkú múku,jednoducho daj tolko múky,aby si dostala tú konzistenciu cesta ako pisem hore v recepte :-) Som si istá,ze nic nepokazíš.A pravdaze vela robí aj to miesenie,ako píse @Babinka :-) Ak konzistencia cesta sedí a pekne nakysne a aj bochníčky podkysnú,tak sa ti podaria "jedine" fantastické koláče ;-) Dufam,ze som pomohla a držím palce.Verím ze to zvladnes super! A potom sa ozvi :-) @Babinka no to je radost vypekat,ked stravníkom tak chutí :-) Pekný den vam prajem!
smejkad
JOJ zvyšok správy chyba.
Skúšala som toto pečivo už s čerstvým droždím, aj so sušeným a nechce mi pekne narast. Zakaždým iba trošičku a ostane take ťažké ako ubité.
Ja prácu s kysnutým milujem a toto má trápi iba pri cestách s vyšším podielom tuku.
Čo podľa teba robím zle?
cesminaz
@Smejkad (15.10.2018 20:23)

Milá Smejkad,fakt si neviem predstavit,ze preco ti nenakysne normálne toto cesto.Spomínas mastnejšie cestá,ale pritom toto cesto vôbec nieje mastné cesto.Ono sa to možno zdá na oko vela tuku,ale pri miesení/hnetení sa ten tuk pomerne dobre vpije do múky/cesta a nakoniec máš mat polomäkké trocha mastné,jemné hladké cesto.Toto cesto vôbec nieje konzistenciou tažké cesto,je to lahké cesto.Výborne sa s ním pracuje aj po nakysnutí.Podla mna si mohla spravit chybu jedine pri vypracúvaní cesta,inak si to neviem predstavit.Lebo ked vypracujes/zamiesis toto cesto na také,ako uvádzam a je na fotke,tak je nemožné aby ti nenakyslo a zostalo ako "blato"! Takže skús nabudúce poriadne a pomaly vypracovat toto cesto.Poriadne ho aj 2-3 minutky premačkat pri hnetení,aby múka vpila tolko tuku a tolko tekutiny kolko vládze :-) Uvidíš,budeš vidiet ten rozdiel.
Tu mám napríklad tieto koláče
 varecha.pravda.sk/recepty/sezamove-kolaciky-plnene-vanilk...
..tieto koláče majú fakt mastné a ťažšie cesto.Nielen pre tuk,ale aj pre polohrubú múku.Ale sú také fantastické a lahulinké po upečení,ze je ich priam nemožné prestat jest :-)) Takéto mastnejšie a ťažšie cestá môzes dat s miskou do igelitového sáčku a posadit do deky.Takéto cestá potrebujú niekedy aj 2-2,5 hodiny kým ti nakysnú :-) Takže,niekedy treba jednoducho trpezlivost milá @Smejkad :-) Jaj a musíš dbat aj na teplotu masla a mlieka atd.,nech ti neochladia cesto :-) No, som sa rozpisala :-)) ale dufam,ze som aspon trocha pomohla.Pozdravujem a pekný den ti prajem :-)
cesminaz
@Cesminaz (16.10.2018 12:30)

Este mi prišlo niečo na rozum..
Ja používam 480ku múku a na tú múku som použila/potrebovala tolko tekutiny čo uvádzam.Ale,mám skúsenost ze ked robím tento istý koláč s vyšším číslom (alebo maďarskou babičkou ) tak je táto udaná tekutina málo,lebo už na oko a hmat mi to cesto zvykne byt pri hnetení tuhšie a tažšie.A taký čas ja jednoducho prilievam vzdy po trochy tekutinu,ktorú zakaždým dobre vpracujem/vmačkám do cesta aby vpilo.A zatial pridávam a vpracúvam tekutinu,kým vidím a cítim ze cesto to vpije a stáva sa lahučkým :-) Jednoducho kym nedostanem tú konzistenciu cesta,ktorú chcem mat.Občas je v tekutine rozdiel aj 2-3dl.Takže,toto je tiež jedna velmi "pravdepodobná" možnost :-)
smejkad
No ja som mala cesto úplne riedke musela som muku dosypáva a možno som to neodhadla lebo stále bolo take že keď som nadvihla miesiaci hak tak stieklo. Normálne keď robím buchty chlieb vianočku a podobne tak sa dá vyvaľkat zapletať a podobne toto proste tieklo aj keď som pridala tej muky dosť vela
Kyslo dve hodiny a narástlo sotva o štvrtinu bežne nechám kysnut necelú hodinu a býva to raz toľko ako povodne niekedy aj viac
Niečo robím zle a neviem zistiť čo
cesminaz
@Smejkad (16.10.2018 18:13)

Moja milá @Smejkad ,prepáč,ale ja som sa tak dobre zasmiala na tvojom komente :-)) ale ty vieš,ze nie zo škodoradosti,alebo výsmechu :-)
@Smejkad je fakt zaujímavé,ze ti to cesto zostane tekuté/riedke.Potom to bude asi na tej múke,inak si to neviem vysvetlit.Mala by si raz skúsit,ze tolkoto tekutiny kolko tvojej múky vsaje :-) Myslím,kým bude zneho normálne cesto.By ma to fakt zaujímalo :-) Kto vie,možno raz vyskúšaš a dáš mi potom vediet.Pozdravujem milá @Smejkad ;-P
smejkad
Používam rôzne muky a tekutinu zvyknem pridávať od oka kým je cesto akurát. Teraz to bola hladká na kysnute cesta od vitaflora, mám ju prvý krát.