Raňajkové sladké pečivo fotorecept
Foto: cesminaz
Jemné, ľahučké sladké pečivo z jogurtového kysnutého cesta, vhodné nielen na raňajky, ale aj deťom na desiatu :-)
porcií
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
1100 g |
|
200 g |
|
4 dcl |
|
1 dcl |
|
100 g |
|
3 dcl |
|
50 g |
|
2 ks (2 x 8 g) |
|
2 ks |
|
1 KL |
|
Na potretie: | |
2 ks |
|
Na posyp: | |
|
Postup
-
1
Najprv si pripravíme potrebné suroviny. Biely jogurt som si odmerala 2x za dvojdecový pohár. Treba použiť hustejší jogurt. Maslo som dala na sporáku zohriať, ale nech nie je celkom horúce/vriace.
-
2
Do jednej misky dáme najprv zohriate mlieko a rozdrobené droždie, ktoré metličkou rozhabarkujeme. Pridáme kryš.cukor, van. cukor, soľ a tiež dobre premiešame. Potom jogurt a zasa metličkou premiešame. Napokon pridáme 2 bielky, olej, rozpustené maslo a zasa dobre premiešame. Teraz potroške sypeme múku do tekutiny a rukou stále dobre do hladka premačkáme, aby neostali hrčky. Takto postupujeme až do konca s celým množstvom múky. Má vzniknút polomäkké, jemné cesto, ktoré sa oddeľuje od misky. Nakoniec cesto pomocou trochy múky ešte krátko vymiesime do bochníka, poprášime vrch múkou a necháme na teplejšom mieste cca 1 - 1,5 hod. nakysnúť.
-
3
Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, urobíme valec a pokrájame ho na rovnaké kúsky. Každý jeden kúsok znova premiesime do bochníčka. Podsypávame len minimom múky. Urobené bochníčky hneď pokladieme na plech s papierom ďalej od seba. Prikryjeme zľahka tenkou utierkou a necháme na teplejšom mieste 25 - 30 minút podkysnúť.
-
4
Keď bochníčky podkysli, natrieme ich žĺtkom, ktoré sme zmiešali pár kvapkami vody. Po natretí ich narežeme novou žiletkou - je na to vhodnejšia než nožík :-) Napokon posypeme makom a dáme plech do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na cca 20 minút. Treba si to sledovať. Keď už krásne nakysli a sú červenkasté, treba skraja jednu nadvihnúť a kuknúť spodok. Ak je uz hnedý, sú určite upečené :-)
-
5
Sú fantastické. To množstvo jogurtu urobí svoje :-) nielenže ochutí cesto, ale ho aj zvláčni a zjemní.
-
6
Pečivo je výborné aj len tak samotné s kakaom a mliekom, ale natreté maslom a medom, či marmeládou je to priam fantastické ;-) Prajem dobrú chuť!!!
-
7
Je mäkké, ľahučké, jemné a vláčne. Veľmi sa podobá vianočke :-) A čo je najdôležitejšie, že ostane výborné aj na 2. - 3. deň.
Opravené :)
U nas piecť pravidelne. Dakujem za vynikajúci recept.
Milá @Violeta tesi ma,ze som ta inspirovala :-) aj to je dôlezite :-) Verim,ze tvoje kolace boli fantastické.Dakujem za spravu a peknu fotku.Pozdravujem :-)
Milá @Tina ja som pouzila,vlastne na 99% použivam hladkú múku z lidla (z rakuska) typ480. Je to obyčajná hladká muka,žiadna extra špecial,alebo 00 u nas nieje :-) Ale zvyknem pouzivat aj madarskú babicku múku a tá je hadam Typ55,no a aj z tej sú koláce také iste vyborné. Az taký velky rozdiel medzi tymi hladkymi múkami zato nieje,ale radím ak chces mat dobré cesto,tak nekupuj tie najlacnejšie múky-hovorím zo skusenosti :-) Radsej pár centov pridat.Neviem aký typ múky je u vas,asi 550 že? Pri väčšom type/čísle je mozné ze budes potrebovat o trosku viac tekutiny,nez tu mam ja.Ale kedze tu v tomto recepte sa múka sype do tekutiny,tak je možné (nemusí byt) ze tebe bude stačit 1kg múky a nie 1,1kg. Už nech použijes ktorukolvek hladkú múku,jednoducho daj tolko múky,aby si dostala tú konzistenciu cesta ako pisem hore v recepte :-) Som si istá,ze nic nepokazíš.A pravdaze vela robí aj to miesenie,ako píse @Babinka :-) Ak konzistencia cesta sedí a pekne nakysne a aj bochníčky podkysnú,tak sa ti podaria "jedine" fantastické koláče ;-) Dufam,ze som pomohla a držím palce.Verím ze to zvladnes super! A potom sa ozvi :-) @Babinka no to je radost vypekat,ked stravníkom tak chutí :-) Pekný den vam prajem!
Skúšala som toto pečivo už s čerstvým droždím, aj so sušeným a nechce mi pekne narast. Zakaždým iba trošičku a ostane take ťažké ako ubité.
Ja prácu s kysnutým milujem a toto má trápi iba pri cestách s vyšším podielom tuku.
Čo podľa teba robím zle?
Milá Smejkad,fakt si neviem predstavit,ze preco ti nenakysne normálne toto cesto.Spomínas mastnejšie cestá,ale pritom toto cesto vôbec nieje mastné cesto.Ono sa to možno zdá na oko vela tuku,ale pri miesení/hnetení sa ten tuk pomerne dobre vpije do múky/cesta a nakoniec máš mat polomäkké trocha mastné,jemné hladké cesto.Toto cesto vôbec nieje konzistenciou tažké cesto,je to lahké cesto.Výborne sa s ním pracuje aj po nakysnutí.Podla mna si mohla spravit chybu jedine pri vypracúvaní cesta,inak si to neviem predstavit.Lebo ked vypracujes/zamiesis toto cesto na také,ako uvádzam a je na fotke,tak je nemožné aby ti nenakyslo a zostalo ako "blato"! Takže skús nabudúce poriadne a pomaly vypracovat toto cesto.Poriadne ho aj 2-3 minutky premačkat pri hnetení,aby múka vpila tolko tuku a tolko tekutiny kolko vládze :-) Uvidíš,budeš vidiet ten rozdiel.
Tu mám napríklad tieto koláče
varecha.pravda.sk/recepty/sezamove-kolaciky-plnene-vanilk...
..tieto koláče majú fakt mastné a ťažšie cesto.Nielen pre tuk,ale aj pre polohrubú múku.Ale sú také fantastické a lahulinké po upečení,ze je ich priam nemožné prestat jest :-)) Takéto mastnejšie a ťažšie cestá môzes dat s miskou do igelitového sáčku a posadit do deky.Takéto cestá potrebujú niekedy aj 2-2,5 hodiny kým ti nakysnú :-) Takže,niekedy treba jednoducho trpezlivost milá @Smejkad :-) Jaj a musíš dbat aj na teplotu masla a mlieka atd.,nech ti neochladia cesto :-) No, som sa rozpisala :-)) ale dufam,ze som aspon trocha pomohla.Pozdravujem a pekný den ti prajem :-)
Este mi prišlo niečo na rozum..
Ja používam 480ku múku a na tú múku som použila/potrebovala tolko tekutiny čo uvádzam.Ale,mám skúsenost ze ked robím tento istý koláč s vyšším číslom (alebo maďarskou babičkou ) tak je táto udaná tekutina málo,lebo už na oko a hmat mi to cesto zvykne byt pri hnetení tuhšie a tažšie.A taký čas ja jednoducho prilievam vzdy po trochy tekutinu,ktorú zakaždým dobre vpracujem/vmačkám do cesta aby vpilo.A zatial pridávam a vpracúvam tekutinu,kým vidím a cítim ze cesto to vpije a stáva sa lahučkým :-) Jednoducho kym nedostanem tú konzistenciu cesta,ktorú chcem mat.Občas je v tekutine rozdiel aj 2-3dl.Takže,toto je tiež jedna velmi "pravdepodobná" možnost :-)
Kyslo dve hodiny a narástlo sotva o štvrtinu bežne nechám kysnut necelú hodinu a býva to raz toľko ako povodne niekedy aj viac
Niečo robím zle a neviem zistiť čo
Moja milá @Smejkad ,prepáč,ale ja som sa tak dobre zasmiala na tvojom komente :-)) ale ty vieš,ze nie zo škodoradosti,alebo výsmechu :-)
@Smejkad je fakt zaujímavé,ze ti to cesto zostane tekuté/riedke.Potom to bude asi na tej múke,inak si to neviem vysvetlit.Mala by si raz skúsit,ze tolkoto tekutiny kolko tvojej múky vsaje :-) Myslím,kým bude zneho normálne cesto.By ma to fakt zaujímalo :-) Kto vie,možno raz vyskúšaš a dáš mi potom vediet.Pozdravujem milá @Smejkad ;-P