Punčové košíčky
Punčové košíčky

Punčové košíčky s opitými hrozienkami

Jaromír Štefanovič
reštaurácia Zorno v Lozorne, 19. decembra 2019
Punčové košíčky s opitými hrozienkami
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
10
porcií

Suroviny

Cesto:
250 g
110 g
110 g
1 ks
Plnka:
500 g
1 ks
6 ks
4 PL
250 g
100 g
50 g
200 g




Postup

  1. 1

    V kuchynskom robote rozmiešame múku, maslo a cukor, pridáme vajce a miešame, až kým sa zmes nespojí na cesto. Zabalíme do potravinárskej fólie a dáme aspoň na pol hodiny stuhnúť do chladničky.

  2. 2

    Rúru predhrejeme na 180 °C a vložíme do nej plech. Cesto rozdelíme na 10 rovnakých kusov a vyvaľkáme ich do kruhu. Vkladáme do pripravených košíčkov vymastených maslom a vysypaných múkou. Dno košíčkov popicháme vidličkou a každý zvlášť zakryjeme alobalom a zaťažíme fazuľou, hrachom alebo šošovicou. Pečieme v rúre 15 minút, potom odstránime alobal a 2 – 3 minúty ešte odokryté dopečieme.

  3. 3

    Plnka: Vo veľkom hrnci privedieme do varu mlieko spolu s dreňou z vanilkového struku a vypneme. Prešľaháme žĺtky s cukrom a na záver pridáme škrob. Za stáleho miešania prilievame k žĺtkovej zmesi polovicu teplého mlieka. Zmes prelejeme do hrnca s ostatným mliekom, zahrievame a miešame až do zhustnutia. Zmes precedíme cez jemné sito, pridáme punčovú zmrzlinu a hrozienka namočené v rume. Na záver zašľaháme do zmesi studené maslo.

  4. 4

    Plnkou naplníme upečené vychladnuté košíčky a necháme stuhnúť. Môžeme dozdobiť sušenými vaječnými bielkami.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia