Punčové košíčky s opitými hrozienkami
reštaurácia Zorno v Lozorne, 19. decembra 2019
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcií
Postup
-
1
V kuchynskom robote rozmiešame múku, maslo a cukor, pridáme vajce a miešame, až kým sa zmes nespojí na cesto. Zabalíme do potravinárskej fólie a dáme aspoň na pol hodiny stuhnúť do chladničky.
- 2
Rúru predhrejeme na 180 °C a vložíme do nej plech. Cesto rozdelíme na 10 rovnakých kusov a vyvaľkáme ich do kruhu. Vkladáme do pripravených košíčkov vymastených maslom a vysypaných múkou. Dno košíčkov popicháme vidličkou a každý zvlášť zakryjeme alobalom a zaťažíme fazuľou, hrachom alebo šošovicou. Pečieme v rúre 15 minút, potom odstránime alobal a 2 – 3 minúty ešte odokryté dopečieme.
- 3
Plnka: Vo veľkom hrnci privedieme do varu mlieko spolu s dreňou z vanilkového struku a vypneme. Prešľaháme žĺtky s cukrom a na záver pridáme škrob. Za stáleho miešania prilievame k žĺtkovej zmesi polovicu teplého mlieka. Zmes prelejeme do hrnca s ostatným mliekom, zahrievame a miešame až do zhustnutia. Zmes precedíme cez jemné sito, pridáme punčovú zmrzlinu a hrozienka namočené v rume. Na záver zašľaháme do zmesi studené maslo.
- 4
Plnkou naplníme upečené vychladnuté košíčky a necháme stuhnúť. Môžeme dozdobiť sušenými vaječnými bielkami.
Tiež košíčky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu