Punčové košíčky
Punčové košíčky s opitými hrozienkami
Autor receptu: redakcia
Postup- V kuchynskom robote rozmiešame múku, maslo a cukor,
pridáme vajce a miešame, až kým sa zmes nespojí na
cesto. Zabalíme do potravinárskej fólie a dáme aspoň na
pol hodiny stuhnúť do chladničky.
- Rúru predhrejeme na 180 °C a vložíme do nej plech. Cesto rozdelíme na 10 rovnakých kusov a vyvaľkáme ich do kruhu. Vkladáme do pripravených košíčkov vymastených maslom a vysypaných múkou. Dno košíčkov popicháme vidličkou a každý zvlášť zakryjeme alobalom a zaťažíme fazuľou, hrachom alebo šošovicou. Pečieme v rúre 15 minút, potom odstránime alobal
a 2 – 3 minúty ešte odokryté dopečieme.
- Plnka: Vo veľkom hrnci privedieme do varu mlieko
spolu s dreňou z vanilkového struku a vypneme. Prešľaháme žĺtky
s cukrom a na záver pridáme škrob. Za stáleho miešania
prilievame k žĺtkovej zmesi polovicu teplého mlieka.
Zmes prelejeme do hrnca s ostatným mliekom, zahrievame a miešame až
do zhustnutia. Zmes precedíme cez jemné sito, pridáme
punčovú zmrzlinu a hrozienka namočené v rume. Na záver
zašľaháme do zmesi studené maslo.
- Plnkou naplníme upečené vychladnuté košíčky
a necháme stuhnúť. Môžeme dozdobiť sušenými vaječnými bielkami.
|