Foto: siuuu
Povedala som si, že donuty nemusia byť iba z kysnutého cesta a vyprážané. A vznikli tieto piškótové, plnené punčovou plnkou, ako ďalšia verzia môjho Zobraziť celý popisPovedala som si, že donuty nemusia byť iba z kysnutého cesta a vyprážané. A vznikli tieto piškótové, plnené punčovou plnkou, ako ďalšia verzia môjho milovaného punčáku.
porcií
príprava
na 175-180 °C
Suroviny
Cesto: | |
5 ks |
|
5 PL (alebo práškový) |
|
2 PL |
|
3 PL |
|
3 PL |
|
1/4 ČL |
|
1 štipka |
|
Punčová plnka: | |
60-70 g |
|
60-70 g mleté (alebo vlašské orechy) |
|
2-3 PL |
|
1-2 PL |
|
1 dl |
|
1-2 kvapky |
|
Poleva: | |
200 g |
|
2-3 PL horúca |
|
1-2 ČL |
|
1 kvapka |
|
|
Postup
-
1
Pripravíme klasické piškótové cesto - vymiešame žĺtky s práškovým cukrom, pridáme olej, múku zmiešanú s práškom do pečiva a nakoniec sneh vyšľahný z bielkov a štipky soli. Ja niekedy robím aj opačným postupom - najskôr vyšľahám sneh z bielkov a soli, postupne zľahka (na nižších obrátkach) zašľahám krupicový alebo práškový cukor, žĺtky, a nakoniec jemne stierkou vmiešam múku s práškom do pečiva. Takže každý podľa seba.
- 2
Formu na donuty plním cestom asi 1 mm pod vrch, ale myslím že môžu byť aj zarovno, budú vyššie. Pečiem na 175-180 °C asi 14-15 minút. Vyskúšam špajdľou - ak sú upečené, vyberiem formu von a nechám donuty vo forme vychladnúť. Keď sú už skoro studené opatrne ich vyberiem von, nechám úplne vychladnúť, prekrojím ostrým nožom a plním. Používam tieto formy (priemer jedného donutu je 7 cm).
- 3
Na punčovinu zmiešam všetky suroviny, dobre premiešam a plním. Ja plním tak, že jednu časť prekrojeného donutu vložím späť do formy, lyžičkou rozotriem plnku, priklopím druhou polovicou, jemne pritlačím a vytlačím z formy, okraje jemne nožom zarovnám a polejem polevou.
- 4
Chcela som vyskúšať hotovú polevu (zn. Liana), postupovala som presne podľa návodu, ale poleva bola príliš riedka a na donutoch vôbec nedržala. Chuťovo nebola úplne zlá, ale zostanem verná starej dobrej domácej cukrovej poleve (preosiaty práškový cukor zmiešam s horúcou vodou, citrónovou šťavou a farbou a vidličkou dobre vymiešam do polohustej konzistencie). Hustotu polevy regulujeme pridaním cukru alebo horúcej vody či citrónovej šťavy.
- 5
Ozdobíme podľa chuti a vkusu - donuty ako také, si zdobenie vyslovene pýtajú. Ja som použila cukrové perličky a drobné cukrové ozdôbky.
Tiež punčový zákusok:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu