Punčový zákusok

Punčové donuty

Autor receptu: siuuu

Povedala som si, že donuty nemusia byť iba z kysnutého cesta a vyprážané. A vznikli tieto piškótové, plnené punčovou plnkou, ako ďalšia verzia môjho milovaného punčáku.

12 ks
porcií
15 minút
príprava
14-15 minút
na 175-180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme klasické piškótové cesto - vymiešame žĺtky s práškovým cukrom, pridáme olej, múku zmiešanú s práškom do pečiva a nakoniec sneh vyšľahný z bielkov a štipky soli. Ja niekedy robím aj opačným postupom - najskôr vyšľahám sneh z bielkov a soli, postupne zľahka (na nižších obrátkach) zašľahám krupicový alebo práškový cukor, žĺtky, a nakoniec jemne stierkou vmiešam múku s práškom do pečiva. Takže každý podľa seba.
  2. Formu na donuty plním cestom asi 1 mm pod vrch, ale myslím že môžu byť aj zarovno, budú vyššie. Pečiem na 175-180 °C asi 14-15 minút. Vyskúšam špajdľou - ak sú upečené, vyberiem formu von a nechám donuty vo forme vychladnúť. Keď sú už skoro studené opatrne ich vyberiem von, nechám úplne vychladnúť, prekrojím ostrým nožom a plním. Používam tieto formy (priemer jedného donutu je 7 cm).
  3. Na punčovinu zmiešam všetky suroviny, dobre premiešam a plním. Ja plním tak, že jednu časť prekrojeného donutu vložím späť do formy, lyžičkou rozotriem plnku, priklopím druhou polovicou, jemne pritlačím a vytlačím z formy, okraje jemne nožom zarovnám a polejem polevou.
  4. Chcela som vyskúšať hotovú polevu (zn. Liana), postupovala som presne podľa návodu, ale poleva bola príliš riedka a na donutoch vôbec nedržala. Chuťovo nebola úplne zlá, ale zostanem verná starej dobrej domácej cukrovej poleve (preosiaty práškový cukor zmiešam s horúcou vodou, citrónovou šťavou a farbou a vidličkou dobre vymiešam do polohustej konzistencie). Hustotu polevy regulujeme pridaním cukru alebo horúcej vody či citrónovej šťavy.
  5. Ozdobíme podľa chuti a vkusu - donuty ako také, si zdobenie vyslovene pýtajú. Ja som použila cukrové perličky a drobné cukrové ozdôbky.