Punčová torta
Punčová torta od Veroniky Bušovej (fotorecept)
Autor receptu: theflyingbaker
Vynikajúca punčová torta s poctivým domácim punčom od známej cukrárky pre kolegu k narodeninám.
24 porcií |
100 minút príprava |
40 minút na 180 °C |
Postup
- Ja som robila korpusy na dvakrát z 5 a 5 vajec, keďže mám iba jednu formu.
- Korpus: Celé vajíčka vyšľaháme s cukrom do peny. Za stáleho miešania opatrne prilejeme olej a mlieko. Prisypeme preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a soľou a pár ťahmi spojíme. Cesto nalejeme do formy vystlanej papierom na pečenie (alebo do dvoch, ak ste robili všetko naraz). Pečieme pri 180 °C približne 30-40 minút (kontrolujte špajdľou).
- Punč: Všetky ingrediencie dáme spolu do hrnca a varíme asi 30 minút, kým sa cukor rozpustí a chute sa spoja. Uvarený punč necháme vychladnúť. TIP: Do punču môžeme pridať aj klinčeky.
- Upečené a vychladnuté korpusy vodorovne prerežeme na polovice, aby sme dostali 4 pláty cesta. Ja som orezala aj hrany. Spodný korpus potrieme džemom a uložíme naň druhý korpus. Na druhý korpus nalejeme polovicou vychladnutého punču. Potrieme džemom a uložíme ďalší korpus. Nalejeme naň zvyšok punču (3 lyžice si odložíme do polevy), potrieme džemom a uložíme posledný korpus. Použila som kropiacu fľašu. Postačí vám však aj naberačka :-)
- Vrchný korpus prekryjeme fóliou, zaťažíme a necháme cez noc odstáť v chladničke. Zaťažením sa vrstvy koláča lepšie spoja a nebudú sa pri krájaní oddeľovať.
- Na druhý deň koláč vyberieme z formy. Cukor, citrónovú šťavu a punč, ktorý sme si predtým odložili, vymiešame na hladkú lesklú polevu. Ak je príliš hustá, môžeme priliať vodu.
- Polevu nalejeme na koláč, uhladíme a dáme zachladiť do chladničky. Keď stuhne, dozdobíme koláč čerstvým ovocím.