Puchríková polievka

siuuu - fotkasiuuu, 20. januára 2023
Puchríková polievka
Foto: siuuu

Milujem ich od detstva... puchríky, teda kuracie žalúdky. Tentoraz som z nich urobila polievočku na zahriatie.

4
porcie
30 minút
príprava
75-80 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
1-2 PL (kuracie )
1 ks stredne veľká
3-4 strúčiky
1/2 ks čerstvá
1-2 ks
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti (alebo čierne)
podľa chuti
podľa chuti
1-2 ČL
1-2 PL
podľa chuti (domáca)
1,5 - 2 l




Postup

  1. 1

    Najskôr očistíme kuracie žalúdky - do polievky použijeme iba chudé mäsité kúsky, blany a šľachy odstránime. Na zohriatej masti alebo oleji orestujeme očistenú a nadrobno pokrájanú cibuľu, po chvíli pridáme očistený a nadrobno pokrájaný cesnak, pokrájanú červenú papriku a paradajky (bez zrniečok), očistené kuracie žalúdky a pár minút restujeme. Zalejeme vodou tak, aby boli žalúdky ponorené, osolíme, pridáme rascu, korenie prikryjeme a varíme do mäkka - trvá to cca 1 hodinu. 

  2. 2

    Asi 10-15 minút pred uplynutím doby varenia, pridáme očistené a na menšie kúsky pokrájané zemiaky, dolejeme vodu podľa potreby (asi 1/2 až 3/4 litra), prikryjeme a necháme zemiaky uvariť domäkka. 

  3. 3

    Medzitým si urobíme jednoduchú zápražku - na masti či oleji orestujeme múku, pridáme mletú papriku, kratučko zarestujeme, zalejeme studenou vodou podľa potreby a prevaríme.

  4. 4

    Keď sú zemiaky uvarené, pridáme potrebné množstvo zápražky, rozmiešame a prevaríme. Polievku dochutíme podľa chuti - soľou, korením, drvenou rascou a ja pridávam aj vegetu, ktorú inak takmer vôbec nepoužívam, ale v tejto polievke sa mi jej chuť žiada. 

Diskusia k receptu

kuko95
Aj ja ich mám rád a kľudne si mohla dať aj viac ..ja žalúdky krajan úplne na drobno z jedného žalúdka nakrájam tak 3ks takže aj to mastné použijem mne to nevadí 😁
kvakac
Robím čosi podobné. Mňa zaujal ten majorán v tom to je výborný tip. Jeden sa stále učí čosi nové.
evanaaa
Žalúdok - puchor, od toho ten názov puchríky asi :) Niekto má zasa na tento spôsob rád srdiečka, alebo dusené, na šťave.