Polievka

Puchríková polievka

Autor receptu: siuuu

Milujem ich od detstva...* puchríky, teda kuracie žalúdky. Tentoraz som z nich urobila polievočku na zahriatie.

4
porcie
30 minút
príprava
75-80 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Najskôr očistíme kuracie žalúdky - do polievky použijeme iba chudé mäsité kúsky, blany a šľachy odstránime. Na zohriatej masti alebo oleji orestujeme očistenú a nadrobno pokrájanú cibuľu, po chvíli pridáme očistený a nadrobno pokrájaný cesnak, pokrájanú červenú papriku a paradajky (bez zrniečok), očistené kuracie žalúdky a pár minút restujeme. Zalejeme vodou tak, aby boli žalúdky ponorené, osolíme, pridáme rascu, korenie prikryjeme a varíme do mäkka - trvá to cca 1 hodinu. 
  2. Asi 10-15 minút pred uplynutím doby varenia, pridáme očistené a na menšie kúsky pokrájané zemiaky, dolejeme vodu podľa potreby (asi 1/2 až 3/4 litra), prikryjeme a necháme zemiaky uvariť domäkka. 
  3. Medzitým si urobíme jednoduchú zápražku - na masti či oleji orestujeme múku, pridáme mletú papriku, kratučko zarestujeme, zalejeme studenou vodou podľa potreby a prevaríme.
  4. Keď sú zemiaky uvarené, pridáme potrebné množstvo zápražky, rozmiešame a prevaríme. Polievku dochutíme podľa chuti - soľou, korením, drvenou rascou a ja pridávam aj vegetu, ktorú inak takmer vôbec nepoužívam, ale v tejto polievke sa mi jej chuť žiada.