Prvý kváskový chlieb

malapiskota - fotkamalapiskota, 1. februára 2013

Na najlepší chlebík stačí múka, voda a soľ. Aj ja som doteraz pridávala kvasnice, ale už nebudem. Domáci kvások je teraz populárny, skúsila som Zobraziť celý popisNa najlepší chlebík stačí múka, voda a soľ. Aj ja som doteraz pridávala kvasnice, ale už nebudem. Domáci kvások je teraz populárny, skúsila som ho, a som taká prekvapená chuťou a kvalitou! Chcem aby ste boli aj vy. Kvások mal včera 10 dní, je z ražnej múky z obyčajného obchodu, kilo za 79 centov. Plus voda. Stál na okne nad radiátorom, víkend vydržal bez kŕmenia a nič sa mu nestalo. Aha aký dal chlebík...

Suroviny

350 ml (teplá)
350 g
100 g
250 g
200 ml
2 lyžičky
podľa chuti
 nemusí byť
 na premiesenie




Postup

  1. 1

    Ja si uľahčujem prácu a cesto miesim v pekárničke, ale NIKDY v nej chlieb nepečiem, nepodarí sa tak ako v rúre, lebo v pekárni sa nemôže tak pohodlne rozvaliť a hlavne nemá kade ujsť prebytočná para, preto by ostal vlhkejší a to nechceme. Vy môžete celkom ľahko všetko pridať do misy a pomiešať. Ak robíme v pekárni, všetko tekuté ide naspodok, aj kvások, sypké navrch. Olej môžeme pridať aj nemusíme, mne sa zdá potom chlebík vláčnejší. Ak máte radi zrnká, orechy, ľan, sézam, pridajte. Ja ak pridávam tak veľa, aby sa to nestratilo. Po hodine a pol vyzerá chlebík asi takto.

    Prvý kváskový chlieb - obrázok 1
  2. 2

    Všetky suroviny dávam od oka, váha je približná, pridajte pokojne toľko múky, aby sa vám lepšie s cestom pracovalo. Ide o to že každý kvások má inú konzistenciu, možno je viac tekutý alebo menej, preto množstvo múky prispôsobte. Vždy keď pridám trochu polohrubej múky chlebík ma lepšiu chuť, ešte som neprišla na to prečo. :) Teraz vyhrejeme rúru na 250 C. A stčíme do nej pekáč na kura. Keď som piekla prvý raz nemala som formu, ale táto obyčajná kovová vec je ideálna, lebo má aj vrchnák aj sa dá poriadne rozpáliť a to potrebujeme. Kým sa pekáčik a rúra rozpália, urobíme bochníček.

    Prvý kváskový chlieb - obrázok 2
  3. 3

    Ja ho len poprekladám, už nemiesim, to čo trčí pekne schovám pod chlebík, stratí sa to. Chlebík ešte trochu podkysne. Vyberieme pekáč-rukavicou samozrejme, trochu ho posypeme múkou , aby sme neskôr chlebík ľahko vyklopili. Opatrne vložíme bochníček aby nespľasol, narežeme ostrým nožom, potrieme slanou vodou, posypeme niečim efektným a prikryjeme druhým pekáčom. V rúre pečieme takto prikryté 30 minút. Po odokrytí zistíme, že bochník narástol!

    Prvý kváskový chlieb - obrázok 3
  4. 4

    Ešte nie sme hotoví. Teraz chlebík necháme schrumkavieť. Dáme dole vrchnák a nalejeme doň studenú vodu. Postavíme ho na dno rúry, para zariadi že chlebík schrumkavie. Môžeme zasa potrieť slanou vodou, kto chce mať lesklý, pridá do nej trochu oleja. Stiahneme rúru na 180 a dopekáme ešte aspoň pol hodinu, ak príliš tmavne, stiahnime ešte teplotu. Chlebík sa ale nesmie piecť príliš krátko, potrebuje čas aby nebol dnu vlhký a surový, bola by ho škoda.

    Prvý kváskový chlieb - obrázok 4
  5. 5

    Ešte niečo aby sa podaril: kto nemá kvások, pridá pol balíčka čerstvých kvasníc alebo aj menej. Ja ich v chlebe cítim, vadia mi... Kto má mladý kvások, pridá kvasníc iba štipku (ja som pri nezrelom kvásku rozdelila balíček na 6 častí, všetko sa podarilo. Je to stále lepšie ako zistiť že kvások ešte nefunguje. Múku miešajte akú chcete, ale aspoň 1 tretina by mala byť biela pšeničná, aby chlieb nebol príliš ťažký. NIKDY ho nekrájajte horúci! Aj keď je to lákavé, chlieb ešte pracuje, vlhkosť v ňom putuje a robí svoju robotu, musíte aspoň pol hodinu počkať. Nebalte ho prosím do igelitu. Vychladnutý balím do plátenej utierky. Vydrží v nej vraj aj 5 dní, u nás asi sotva... Recept vyzerá dlhý. Ale ak máte pekárničku, zaberie celé pečenie asi pol hodinu pozornosti, zvyšný čas si robíte svoje. Ak pekárničku nemáte, prirátajte 10 minút miesenia. A po múke si umývajte ruky v studenej vode, v teplej napučí a nejde dolu. Dobrú chuť. :)

Diskusia k receptu

frezia68
Pekárne budú krachovať,keď každý bude také piecť :-)
aretta
Taktiež už pár týždňov fičíme na kváskovom chlebe :-) Je úžasný, nedá sa porovnať s droždím. U nás už droždie len do pomazánky a bieleho pečiva. Ja ale robievam ten pomaly kysnutý, večer vareškou zamiešam, ráno dám piecť.
rein
Ja som ho robil minulý týždeň z kvásku kúpeného v česku a nevykyslo mi,neviem,kde je chyba
malapiskota
Aretta, ten som piekla este z kvasnic, s kvaskom sa tiez robi take redsie cesto? Vykysnut nechavas na linke ci v chladnicke? Dakujem :)
malapiskota
:) poznam Cuketku, je fajny. Ale lyzicka kvasku sa mi zda strasne malo... Vyskusame, uvidime, ked to pise snad to funguje.
anina6
chlebík je fakt krásny, musím už aj ja vyskúšať pečenie s kváskom.
sovka62
Vyskúšam, určite, kvások mám a robím experimenty z vlastnej hlavy, takto to bude ľahšie. Mám otázku: pekáčik rozpaľuješ aj s vrchnákom, alebo len spodok? Myslím si, že sa mal zohriať celý, ale z textu mi to nie je jasné. Ďakujem.
malapiskota
Ja len spodok, ale len preto, ze mi nenapadlo supnut ho tam aj s vrchnakom. Nabuduce dam aj aj. Je to taky mensi pekacik, akurat obijme kacku, aj ta uz sa v nom piekla... V niektorom recepte som videla ze sa dava rozpalit aj skleny pekac, ale bojim sa ze ked dam do horuceho skla studene cesto tak nadoba praskne.
mariaklara
Tak, v prvom rade sa Ti @malapiskotka , chcem veľmi, ale veľmi pekne poďakovať za skvelý recept na chlebík. Je skutočne ohromný, práve si z neho ujedám, hoci je už pokročilá hodina, ale to sa nedá odolať. Ja som ho síce piekla v piecke a urobila som malilinké zmeny. Myslím však, že hlavná myšlienka je tvoja. Namiesto čistej vody som dala 1:1 voda a domáci kefír, máličko som pridala, lebo sa mi cesto zdalo trochu husté, Doma som mala len celozrnnú a hladkú T650. Kvások som dala ten od minulej soboty, čiže 7 dňový. Ešte mi z neho zostalo a hneď som ho aj prikŕmila. Skutočne, tvoj recept môžem len odporučiť !!!! VĎAKA!
aretta
@malapiskotka robím ho ako písal Viktor na delikatesách :-) Nechávam ho v chladničke. Ráno vyberiem, porobím čo treba a ked si naň spomeniem, šupnem ho do rúry :-)
hannah22
chlebík pečiem v jenskom skle , obidva diely ,primerane rozpálenom a zatial neprasklo... :))
sovka62
@jerica , ďakujem. Pridala si fotografie môjho prvého, nie celkom vydareného kváskového chleba. Cesto so zamiesila hustejšie, ako bolo treba, myslela som si, že od kvásku zredne, ale nestalo sa. Tento bol pšeničný, len kvások bol ražný. Druhý pokus: pšeničná a ražná múka, ale ten zredol tak, že na dosku som vyliala hustú omáčku, musela som pridať múku a premiesiť. Takže cesto od kvásku redne zrejme v závislosti od toho, z akej múky miesime. Nevadí, zjedli sa oba, do posledného kúska, chuť mali výbornú.
malapiskota
No vidim ze to tu postupne spolu dotiahneme do dokonalosti :) jenske sklo mam, a ma iny tvar ako pekac tak budu aj gulate a kockate chlebiky. Vyskusam, dakujem :) kefir, nabuduce dam aj kefir, ale na domaci si este netrufam. :) neviem ci ste niekedy pridali do chleba na kusy sekane orechy, z nejakeho zahadneho dovodu je z neho chlebik skoro ruzovy. V lete sme susili paradajky, su nalozene v oleji s cesnakom, s tymi sme robili dlhe biele bagety, este kvasnicove a z polohrubej muky, boli super ale rychlo stvrdli. Stihli, lebo ich bolo viac. :) na kocky nakrajane a upecene pod grilom su nachystane do cesnacky. :)
ajuschka
ja som robila nemiesenu sumavu :) prave som mala na veceru. vo stvrtok som zamiesila s kvaskom, do soboty rano stalo cesto v miske na linke prikryte foliou a dnes rano som upiekla :) je uuuuuzasnyyyyyy
ana7
Krásny chlebíček :) Veru urobiť si vlastný kvások vôbec nie je ťažké ani zložité len smelo kto váha do toho! Tá chuť a aj vôňa keď sa pečie je parádna. Tiež miesim v pekárničke a pečiem v el. rúre a výsledok je očarujúci. Samozrejme špaldová a ražná múka plus trocha bielej a semiačka nesmú chýbať : )
martina34
...práve som zamiesila cesto na chlebík, bude do rána odpočívať. Minule som piekla na plechu vystlanom papierom, na spodok som dala pekáčik s vodou, no nevedela som ho dopiecť od spodu. Zajtra chcem skúsiť tvoj postup v zakrytom pekáči.. potom otvoriť, naliať do vrchnáka vodu a dopiecť... no chcem sa opýtať, nemáš foto ako vypadá tvoj chlebík od spodu a aj v reze?
malapiskota
Martinka v reze je odfoteny v mojom recepte na razny kvasok (teraz pisem z mobilu a neviem to pridat) a od spodu ho ja drzo otocim a na plechu normalne len tak navolno dopeciem. Hore uz je korka dost pevna aby sa jej nic nestalo, nepokrkve sa. :) niekedy to robim len tak pre istotu, aby bol chlebik naisto dobre prepeceny.
martina34
@malapiskota , už som zistila, teda hned ako som toto dopísala, chlebík sa vydaril, piekla som podľa teba, je fajný, či skôr bol fajný :)
marianne
@malapiskota musim sa Ti podakovat.Tvoj chlebik som mala ako predlohu-inspiraciu a podaril sa nad ocakavanie...upravila som gramaze muk podla seba:500g chlebovej+200g raznej+psenicne otruby+psenicne klicky+vseliake semienka....je uzasny...moja Matilda odviedla dobru pracu,nechala som cesto kysnut celu noc a na plechu este hodinku...ak sa mi podari nastartovat fotak,fotku urcite pridam...
marianne
a tu je s domacim masielkom a natierkou,muz zahlasil,tak tomuto sa povie chleba,nesmierne mu smakoval..

marianne
dakujem @martinka na prvy sup nie zle,je sice hutnejsi,ale prave taky mame radi,ma vybornu chut,zjedli sme sami dvaja polovicu na ranajky....
marcy
ako som mohla prehliadnúť tento chlebík nechápem,je fakt " smačný " konečne sa musím dokopať urobiť kvások a porovnať :-)
lolla
Damy, tento recept na chleba bol moj PRVY vlastnorucne upeceny chleba v rure a podaril sa na 1000 percent, dakujem za neho. Ked sa sem naucim vkladat aj fotky, tak ukazem,ale naozaj perfis. Akurat dobu kvasenia som dala ze PŔIMERANE, lebo to tam nebol napisane,tak som to nechala kysnut cca 2 hodky. Ale bol super
vanilka111
chlebik na fotografii je veru nádherný a vyzerá mimoriadne chutne,ale naozaj sa dá upiecť za doobedie? s kváskom som len začala piecť,ale cesto predsa musí fermentovať aspoň 10 hodín,pokiaľ v ňom nie sú kvasnice.. mohla by si napísať,koľko ti trvalo kým bol hotový? myslím od zamiesenia do upečenia..ďakujem
vanilka111
totiž na tvojej fotografii máš cesto na doske už vraj po hodine a pol,ale moje cesto po dve a pol hodine nemá ani jednu bublinu a keď ho nechám zvečera do rána tak je sama bublina,tak som cesto len premiesila a nechám ho do večera v miske a upečiem večer,lebo neverím že by sa dvihol a spórovatel v rúre...
vanilka111
no možno to niekoho aj zaujíma.. večer o pol deviatej po príchode z práce bolo cesto nakysnuté,samá bublina,ale riedke a veru sa z neho ani po opakovanom pokuse o prekladanie veru bochník vytvarovať nedal,tak som ho zoškrabala z dosky do chlebíkovej formy a šupla do rúry,nec tam do rána ešte vyfermentuje. Upečiem-dúfam ráno a ak sa podarí pridám aj foto. ale teraz ešte zamiesim na jeden osvedčený. pre istotu..
nikicska
Ahojte, chcela by som sa opýtať, prečo treba dať cesto na chlieb rovno do vyhriatej formy?
Nestačí ak zohrejem trúbu na maximum a vložím chlieb s formou (nevyhriatou).?
rosette
Veľmi pekne ďakujem za tento recept. Tento chlebík pečiem často a vždy krásne vyrastie a je chrumkavý. Pečiem v nádobe z jenského skla. Nebojte sa, nič nepraskne. Pečiem o niečo dlhšie a aj na o niečo vyššej teplote, ale to je o tom, že každá rúra je iná. Každý chváli tento chlebík, komu som ho ponúkla. Je super. Ešte raz vďaka.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia