Prvý kváskový chlieb

Autor receptu: malapiskota

Na najlepší chlebík stačí múka, voda a soľ. Aj ja som doteraz pridávala kvasnice, ale už nebudem. Domáci kvások je teraz populárny, skúsila som ho, a som taká prekvapená chuťou a kvalitou! Chcem aby ste boli aj vy. Kvások mal včera 10 dní, je z ražnej múky z obyčajného obchodu, kilo za 79 centov. Plus voda. Stál na okne nad radiátorom, víkend vydržal bez kŕmenia a nič sa mu nestalo. Aha aký dal chlebík...

Suroviny

Postup

  1. Ja si uľahčujem prácu a cesto miesim v pekárničke, ale NIKDY v nej chlieb nepečiem, nepodarí sa tak ako v rúre, lebo v pekárni sa nemôže tak pohodlne rozvaliť a hlavne nemá kade ujsť prebytočná para, preto by ostal vlhkejší a to nechceme. Vy môžete celkom ľahko všetko pridať do misy a pomiešať. Ak robíme v pekárni, všetko tekuté ide naspodok, aj kvások, sypké navrch. Olej môžeme pridať aj nemusíme, mne sa zdá potom chlebík vláčnejší. Ak máte radi zrnká, orechy, ľan, sézam, pridajte. Ja ak pridávam tak veľa, aby sa to nestratilo. Po hodine a pol vyzerá chlebík asi takto.
  2. Všetky suroviny dávam od oka, váha je približná, pridajte pokojne toľko múky, aby sa vám lepšie s cestom pracovalo. Ide o to že každý kvások má inú konzistenciu, možno je viac tekutý alebo menej, preto množstvo múky prispôsobte. Vždy keď pridám trochu polohrubej múky chlebík ma lepšiu chuť, ešte som neprišla na to prečo. :) Teraz vyhrejeme rúru na 250 C. A stčíme do nej pekáč na kura. Keď som piekla prvý raz nemala som formu, ale táto obyčajná kovová vec je ideálna, lebo má aj vrchnák aj sa dá poriadne rozpáliť a to potrebujeme. Kým sa pekáčik a rúra rozpália, urobíme bochníček.
  3. Ja ho len poprekladám, už nemiesim, to čo trčí pekne schovám pod chlebík, stratí sa to. Chlebík ešte trochu podkysne. Vyberieme pekáč-rukavicou samozrejme, trochu ho posypeme múkou , aby sme neskôr chlebík ľahko vyklopili. Opatrne vložíme bochníček aby nespľasol, narežeme ostrým nožom, potrieme slanou vodou, posypeme niečim efektným a prikryjeme druhým pekáčom. V rúre pečieme takto prikryté 30 minút. Po odokrytí zistíme, že bochník narástol!
  4. Ešte nie sme hotoví. Teraz chlebík necháme schrumkavieť. Dáme dole vrchnák a nalejeme doň studenú vodu. Postavíme ho na dno rúry, para zariadi že chlebík schrumkavie. Môžeme zasa potrieť slanou vodou, kto chce mať lesklý, pridá do nej trochu oleja. Stiahneme rúru na 180 a dopekáme ešte aspoň pol hodinu, ak príliš tmavne, stiahnime ešte teplotu. Chlebík sa ale nesmie piecť príliš krátko, potrebuje čas aby nebol dnu vlhký a surový, bola by ho škoda.
  5. Ešte niečo aby sa podaril: kto nemá kvások, pridá pol balíčka čerstvých kvasníc alebo aj menej. Ja ich v chlebe cítim, vadia mi... Kto má mladý kvások, pridá kvasníc iba štipku (ja som pri nezrelom kvásku rozdelila balíček na 6 častí, všetko sa podarilo. Je to stále lepšie ako zistiť že kvások ešte nefunguje. Múku miešajte akú chcete, ale aspoň 1 tretina by mala byť biela pšeničná, aby chlieb nebol príliš ťažký. NIKDY ho nekrájajte horúci! Aj keď je to lákavé, chlieb ešte pracuje, vlhkosť v ňom putuje a robí svoju robotu, musíte aspoň pol hodinu počkať. Nebalte ho prosím do igelitu. Vychladnutý balím do plátenej utierky. Vydrží v nej vraj aj 5 dní, u nás asi sotva... Recept vyzerá dlhý. Ale ak máte pekárničku, zaberie celé pečenie asi pol hodinu pozornosti, zvyšný čas si robíte svoje. Ak pekárničku nemáte, prirátajte 10 minút miesenia. A po múke si umývajte ruky v studenej vode, v teplej napučí a nejde dolu. Dobrú chuť. :)