Kváskový chlieb
Kváskový chlieb

Prvý kváskový chlebík krok za krokom fotorecept

bylinkyzbabickinejzahrady - fotkabylinkyzbabickinejzahrady, 10. júla 2020

Jednoduchý kváskový chlebík, ktorý zvládne aj úplný začiatočník. Aj keď nekváskujete, aj keď neviete čo je to rozkvas a ako má vyzerať, vďaka Zobraziť celý popisJednoduchý kváskový chlebík, ktorý zvládne aj úplný začiatočník. Aj keď nekváskujete, aj keď neviete čo je to rozkvas a ako má vyzerať, vďaka fotopostupu a detailnému návodu to určite zvládnete :) Tento chlebík je extra chutný aj pre deti, vláčny, s chrumkavou kôrkou a mäkkou striedkou.

Suroviny

Rozkvas:
2 PL
100 g
100 g
Okrem toho:
300 g
200 g
300 g
1 PL
1 PL
1 PL (ľan, slnečnica a i.)




Postup

  1. 1

    Zmiešaním 2 PL kvásku, 100 g ražnej múky a 100 g vody vznikne tzv. rozkvas.

    Prvý kváskový chlebík krok za krokom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Miešame lyžicou, nakoľko kvások aj rozkvas býva háklivý na nečistoty a tie môžu byť na drevnej vareške skôr ako na lyžici. Hustota dobre zamiešaného rozkvasu je taká, že v ňom stojí lyžica. Urovnáme ňou vrch a zvonku urobíme na pohár, v ktorom sme rozkvas zamiešali čiarku (aby sme vedeli zhodnotiť o koľko a či vôbec nám narástol).

  3. 3

    Cez pohár dáme mikroténové vrecko a necháme pri izbovej teplote pracovať 9-12 hodín. Ja to robím obyčajne večer a nechám pôsobiť počas noci alebo si pripravím ráno a nechám pracovať počas toho čo som v práci.

    Prvý kváskový chlebík krok za krokom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po 9-12 hodinách rozkvas zdvihne objem o 2 až 3x (v závislosti od teploty v interiéri a kvality kvásku). Ak sa tak nestalo, tak nemáte dobrý kvások, iný dôvod nevidím. Pozn.: Rozkvasu aj kvásku je najlepšie v skle. Ja volím sklenenú odmerku, ktorá je označená mierkou, aby som si nemusela robiť čiarky. Čerstvo zarobeného rozkvasu mám po čiarku 0,2, po 9 hodinách býva na 0,6, teda strojnásobí svoj objem.

  5. 5

    Po 9-12 hodinách sa hustý rozkvas , v ktorom stála lyžica, zmení na nadýchanú nakvasenú hmotu, akoby riedke ťahavé cesto. Preložíme ho do sklenej misy (v skle pripravovaný chlebík mi vyjde vždy lepšie ako ten v plaste). Pridáme 300 g celozrnnej špaldovej múky a 200 g hladkej špaldovej múky a cca 300 g vody. Tú pridávame postupne ako miešame cesto, nakoľko každá múka prijme iné množstvo vody (záleží od značky, čerstvosti múky a pod).

  6. 6

    Cieľom je síce lepivé ale kompaktné naťahovacie cesto, z ktorého nie je ťažký kameň. Cesto v miske po premiešaní zakryjeme mikroténovým vreckom. Necháme odležať cca 30 minút bez pridávania ostatných zložiek, ktoré by mohli proces kysnutia spomaliť.

  7. 7

    Po 30 minútach do cesta pridáme 1 PL soli, rascu, prípadne zrniečka (ľanové, slnečnicové,..) a opäť dobre premiešame. Soľ nepridávame hneď, lebo cestu by sa ťažšie kyslo.

  8. 8

    Necháme opäť odpočinúť v miske pod vreckom cca 3-4 hodiny, záleží od teploty v miestnosti. Mali by ste vidieť očividný nárast cesta. Niekoľkokrát počas tejto doby cesto premiesime a tzv. poprekladáme zo strany na stranu.

  9. 9

    Ak cesto zamiesim (už aj so soľou), je z neho malá kôpka, ktorú dávam do veľkej sklenej misy a prikryjem priehľadnou pokrievkou, ktorá dokonale prikryje misu, aby cesto nevyschlo (alebo zabalíte do vrecka). Keď sa na ňu po pár hodinách pozriem, cesto je ako časovaná bomba :)

    Prvý kváskový chlebík krok za krokom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Po tejto dobe dáme cesto na dosku, rukami prehnietime a vytvoríme bochník, ktorý vložíme do ošatky a znovu necháme prikryté vreckom oddychovať cca 1 hodinu.

    Prvý kváskový chlebík krok za krokom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Rúru vyhrejeme na 250 °C a dáme do nej malý plech s vodou (ako záparu na chlebík, aby nebol obschnutý). Spolu s vyhrievaním rúry vyhrievame aj plech, na ktorý pôjde chlebík. Toto je veľmi dôležitá časť procesu. Keď máme rúru pripravenú, vyklopíme chlieb z ošatky na papier na pečenie, narežeme chlieb zvrchu nožíkom, aby chlebík nepraskol a šup do trúby. Po 10 minútach znížime teplotu na 200 °C a pečieme ešte cca 30 minút už bez zápary.

    Prvý kváskový chlebík krok za krokom (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

marienka44
Nemam vlastny kvasok. Takze nemozem pokracovat. To hnetenie na doske sa robi na pomucenej doske? Snad niekoho zozeniem, co ma kvasok, lebo jeho vyroba trva aj 14 dni.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia