Olivový chlieb

Provensalský olivový chlieb

Autor receptu: redakcia

Tento bochník vám bude pripomínať taliansky chlebík focacciu. Aj francúzska verzia je nadýchaná a jemná.* Dodržte množstvo soli a bude vám chutiť aj bez nátierky, namočený v kvapke kvalitného olivového oleja, najlepší je, samozrejme, čerstvý.

20 (+ kysnutie) minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. V mise premiešame múku so sušeným droždím a soľou. Pridáme 150 ml vlažnej vody a spracujeme. Pridáme olej, vypracujeme vláčne cesto a necháme ho asi dve hodiny kysnúť pri izbovej teplote.
  2. Po vykysnutí pridáme do cesta na kúsky nakrájané olivy a zapracujeme ich. Bochník cesta preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a dlaňami ho roztiahneme a roztlačíme na hrubšiu placku. Necháme ešte 20 minút kysnúť. Pri práci s cestom si ruky navlhčite vodou, nebude sa lepiť.
  3. Po vykysnutí ostrým nožom jemne narežeme povrch cesta. Potrieme ho mliekom a posypeme soľou a lístkami tymianu. Vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme asi 20 minút.