Olivový chlieb
Provensalský olivový chlieb
Autor receptu: redakcia
Tento bochník vám bude pripomínať taliansky chlebík focacciu. Aj francúzska verzia je nadýchaná a jemná.* Dodržte množstvo soli a bude vám chutiť aj bez nátierky, namočený
v kvapke kvalitného olivového oleja, najlepší je, samozrejme, čerstvý.
20 (+ kysnutie) minút príprava |
20 minút na 200 °C |
Postup
- V mise premiešame múku so sušeným droždím a soľou. Pridáme 150 ml vlažnej vody a spracujeme. Pridáme olej, vypracujeme vláčne cesto a necháme ho asi dve hodiny kysnúť pri izbovej teplote.
- Po vykysnutí pridáme do cesta na kúsky nakrájané olivy a zapracujeme ich. Bochník cesta preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a dlaňami ho roztiahneme
a roztlačíme na hrubšiu placku. Necháme ešte 20 minút kysnúť. Pri práci
s cestom si ruky navlhčite vodou, nebude sa lepiť.
- Po vykysnutí ostrým nožom jemne narežeme povrch cesta. Potrieme ho mliekom a posypeme soľou a lístkami tymianu. Vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme asi 20 minút.