Prósza-slaný zemiakový koláč s kyslou smotanou fotorecept

pusta - fotkapusta, 30. októbra 2014
Prósza-slaný zemiakový koláč s kyslou smotanou (fotorecept)
Foto: pusta

Tento slaný zemiakový koláč sa pečie na sladko i na slano v Madarsku v župe Zala a v obci Gölle v župe Somogy, odkiaľ tento recept pochádza, je to sýte sedliacke jedlo zo strúhaných zemiakov, kefíru alebo jogurtu, vajec a múky, ktoré sa vypráža v masti na panvici ako naše zemiakové placky alebo pečie v pekáči ako koláč.Výborne zahreje v sychravom počasí, podáva sa samostatne , na slano ako príloha ku kyslým polievkam.

1 dávka - pre viac o
porcia
20 minút
príprava
40 minút
na 200 °C

Suroviny

600 g surové nastrúhané
450 ml (alebo domáci neuchochutený exrahustý biely jogurt
podľa chuti
8-10 PL na zahutenie podľa vodnatosti zemiakov
2 ks
250 ml pochúťková
3-4 PL domáca

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Nastrúhala som očistené umyté zemiaky v surovom stave a zmiešala som ich so soľou,...

    Prósza-slaný zemiakový koláč s kyslou smotanou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...aby nezhnedli, hned som ich zmiešala s domácim bielym extrahustým bielym neochuteným jogurtom, robím podľa receptu od @diabambulka, v pôvodnom recepte sa používa kefír alebo hustý jogurt.

    Prósza-slaný zemiakový koláč s kyslou smotanou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridala som 2 vajcia, premiešala,...

    Prósza-slaný zemiakový koláč s kyslou smotanou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...hladkú múku, jej množstvo je závislé od vodnatosti zemiakov, mne postačilo 8 PL,...

    Prósza-slaný zemiakový koláč s kyslou smotanou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...až vzniklo hustejšie liate cesto, približne ako na halušky, v pôvodnom recepte sa pridávajú ešte 2 PL kukuričnej múky, teraz som ju doma nemala, nahradila som ju múkou, podstatná je výsledná konzistencia cesta.

    Prósza-slaný zemiakový koláč s kyslou smotanou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesto som vyliala do pekáča vystlaného pečiacim papierom, nemusíte to spraviť takto, ak nedáte predtým pečiaci papier, treba výdatne vymazať pekáč domácou bravčovou masťou, povrch som uhladila obrátenou stranou polievkovej lyžice.

    Prósza-slaný zemiakový koláč s kyslou smotanou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po povrchu som rozdelila osolenú kyslú smotanu, tiež pomocou polievkovej lyžice.

    Prósza-slaný zemiakový koláč s kyslou smotanou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Potom som pridala domácu bravčovú masť a vložila som piecť do rúry...

    Prósza-slaný zemiakový koláč s kyslou smotanou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...vyhriatej na 200 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom, piekla som ho 40 minút, kým povrch nebol pekne zlatohnedý a či je dostatočne prepečený, som vyskúšala zapichnutím kovovej ihlice, ked zostala po vytiahnutí z koláča čistá, koláč som vybrala, nechala som ho vychladnúť, kým do neho vsiakla rozpustená horúca masť z povrchu a ešte teplý som ho pokrájala na obdĺžniky.

    Prósza-slaný zemiakový koláč s kyslou smotanou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pokrájaný koláč som podávala ku kyslej fazuľovej polievke, môže sa podávať tento zemiakový koláč na slano bud ako príloha k polievkam na kyslo alebo aj ako samostatné jedlo, je výborný za tepla i za studena.

    Prósza-slaný zemiakový koláč s kyslou smotanou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Pohľad zblízka: je to veľmi chutný, sýty a výdatný slaný zemiakový koláč, ktorý sa môže piecť v pekáči vcelku alebo na panvici ako naše zemiakové placky, po upečení sa potierajú osolenou kyslou smotanou, žiadne koreniny, bylinky, ani cesnak, ani údeniny či syr sa nepridávajú, necháva sa vyniknúť čistá zemiaková chuť, zvykne sa robievať aj len z kukuričnej múky, ev. kombináciou hladkej a kukuričnej múky, robieva sa oboma spôsobmi - pekáč alebo na panvici_ aj na sladko, a to s lekvárom a rôznym sezónnym ovocím, nikdy nesmie chýbať na povrchu kyslá smotana, je to mimoriadne chutná, jednoduchá ľudová sedliacka špecialita z oblasti župy Zala a Somogy v Madarsku, tento konkrétny slaný zemiakový koláč je z obce Gölle v župe Somogy, v týchto sychravých dňoch je priam ideálna, výborne zasýti a zahreje. Vrelo odporúčam vyskúšať :-) Prajem dobrú chuť :-)))

    Prósza-slaný zemiakový koláč s kyslou smotanou (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

finczi
Tak toto je určite super! Mne práve kysne cesto na kapustníky a pri zhliadnutí tohto rc sa slinky zbiehajú :) KK
1x pusta
tatranka
Zaujímavý koláč,takto na slano.Nepoznám a ani som ho určite nejedla. Už je uložený v KK a príležitostne vyskúšam.
1x pusta
babkamt
ďalší zaujímavý slaný koláč do mojej zbierky. Ukladám do kk na vyskúšanie. Určite je výborný k polievke, aj samostatne. 5*
1x pusta
soncya
vyzerá chutne, vyskúšame! zatiaľ ukladám do KK. ďakujem
1x pusta
jozka2
tento kolac je robeny na sposob bureku,ktore su vynikajuce k hutnym polievkam.
1x pusta
sracz
... a opäť domáca kuchyňa, ktorá svojim gurmánskym čarom zdobí iba naše stoly! Tzv. "nový svet" o takom niečom ani nesníval. Podobné som jedával u nás doma; to sme ešte kúrili drevom a uhlím; neskôr v Rači a Vajnoroch a úplne nakoniec, tesne pred nástupom "demokracie" u južných susedov v Encsi a v okolí Miškolca! Pohrala si sa a výdatne, milá @pusta aj s týmto *****_vým koláčom! Nuž čo! Všetko potrebné mám aj tu, počkám než príde šógor Laci_maci so svojou thajwanskou "vajfkou" na návštevu z Arizóny, vykášem rukávy a vďaka Tebe sa predvediem! Určite dám vedieť, ako reagovali a ako NÁM chutilo!!!
pusta
@finczi , verím, že sa tizbiehajú slinky, je to veľmi jednoduchý a chutný slaný zemiakový koláč :-)
dakujem za pochvalu a uloženie receptu do kk.
1x vini55
pusta
@tatranka - Martuška milá, je to veľmi chutný koláč, poteší ma, ak vyskúšaš :-)
dakujem za pochvalu a uloženie do kk.
pusta
Milá@babkamt , som rada, že tebe sa receptík na výborný chutný slaný zemiakový koláč páči :-)
poteší ma, k vyskúšaš aj ty :-)
dakujem za pochvalu a uloženie do kk
daguska
Urcite je výborný s polievkou,ale mne by chutil s dobrým cajom.Preniesla by som sa do cias,ked som bývala ako dieta u mojej babicky.Mám rada tradicné sedliacke recepty.
tatranka
@pusta ver že vyskúšam.Mám asi len dva slané koláče.Takže som sama zvedavá,aký bude.Určite dám vedieť.
milanblaho1
mozem potvrdit, ze tento kolac nema, co sa chuti tyka, chybu...a hrozne mi pripomina detstvo, ked som ako dieta chodieval k rodine do Madarska a tam nas tymto kolacom a dobrou kyslou polievkou vzdy pocastovali...
pusta
@soncya , poteší ma, ak vyskúšaš, je to výborné jedlo :-)
dakujem za pochvalu a uloženie do kk.
pusta
Milý@sracz - ferikém drágám, presne tak, vynikajúca domáca kuchyňa, ktorá nikdy nesklame, zasýti a zahreje.
veľmi ma teší, že spravíš, som veľmi zvedavá potom, čo na to tvoj švagor Laci - maci so svojou thajwanskou wajfkou z Arizóny :-)))
som rada, že sa predvedieš :-)
dakujem za uznanie, potom za správu z icch návštevya za 5*
pusta
@daguska , áno, výborné s polievkou i s čajom :-)
som rada, že ťa môj recept preniesol preniesol do čias s babičkou :-)
aj ja mám rada tradičné sedliacke recepty :-)
dakujem za pochvalu.
pusta
@tatranka - Martuška milá, viem že vyskúšaš a dáš aj vedieť :-)))
teším sa na správu od teba.
dakujem ti.
pusta
@milanblaho1 , veľmi ma teší, že môj recept ti pripomína tvoje úžasné detstvo a jeho kvalitu môžeš len potvrdiť :-)
presne ako vravíš, takéto recepty treba zachovať aj pre naše deti, aby
vedeli, na čom sme vyrastali :-)))
preto som rada, že si si recept uložil do kk a dakujem za uznanie receptu i za pochbvalu
radost
@pusta
za recept vdaka..teraz sme mali k polievke na obed..jednoduchý postup..rýchly..lacný..a veruže chutný..
-cesto som vyliala na masťou vymastený plech
-do cesta som dala štipku sody bicarbony
-navrch kyslú smotanu-dľa tvojej rady
-masťou som potrela horúci hned po upečení
kyslé mlieko máme stále-mám tibet.hubky-niekedy nestíhame piť..tak tento recept je další do zbierky-čo s ním-v prípade prebytku..
nabudúce skúsim koreniny..cesnak..a porovnám..
ešte raz-za sprostredkovanie receptu som ti vdačná..
pusta
Milá@radost , teší ma, že si odskúšala a najmä, že chutilo.
samozrejme, že môžeš prispôsobiť sebe, len ak pridáš cesnak a ešte aj koreniny, potom to budú naše zemiakové placky pečené v celku v pekáči a nie Prósza :-)
je to lacný a dobrý recept, kyslé mlieko sa do cesta veľmi hodí i k k nemu potom.
dakujem za odskúšanie a krásnu pochvalu.
ywett
@pusta , dnes som koláč vyskúšala je výborný a ja ďakujem za recept a hneď si ho aj ukladám do kk ;-) Keď budem na notebooku, tak pridám foto, teraz píšem cez mobil tak sa mi nedá. Prajem pekný večer a recept vrelo odporúčam
pusta
@ywett , som veľmi rada, že aj ty si tento koláč vyskúšala a že je výborný aj podľa teba :-)
tvoja pochvala ma obzvlášť teší?.) vážim si to od teba.
poteší ma ja foto, ak pridáš :-)
dakujem za uznanie, odporúčanie receptu, uloženie do kk a krásnu pochvalu.
Prajem ti Pekný deň :-)
2x pusta a ywett
ywett
ďakujem @pusta , pekný deň aj tebe a tu je sľúbené foto :)
Dneska som si dala dva kúsky k čaju, na druhý deň je chuťovo ešte lepší.



pusta
@iwett , dakujem za nádherné foto, ktorí priam spieva :-)
ešte otázočka na teba, dala si môj receptík dokonca na svoj blog?
ywett
Ďakujem, ale foto nič moc, fotila som pri umelom svetle a to nie je ono, najradšej fotím keď svieti slniečko :) A áno pridala som aj na svoj blog, s odkazom na tvoj recept. Tie recepty ktoré odskúšam a majú úspech, tak ich chcem mať medzi obľúbenými aj na svojom blogu a ak sa inširujem od iného autora, vždy pridám aj link. Prečo? Ak by to vadilo, nemám problém to zmazať

 ywettrecepty.blogspot.sk/2012/04/slany-kolac.html...


... pridala som ho dole so včerajším dátumom
1x ywett
marcel83
Ale to nieje Váš recept. Vy nie ste autor...

"Tento slaný zemiakový koláč sa pečie na sladko i na slano v Madarsku v župe Zala a v obci Gölle v župe Somogy, odkiaľ tento recept pochádza"
marikahr
velmi pekne a lakave ;-)
mne to pride podobne ako zemiakova baba na plechu, preto som prekvapena ked @ywett pise, ze na druhy den je este lepsi (asi studeny?)
no urcite vyskusam ....
pusta
@marikahr. vieš, kým som to nespravila, tiež som si myslela, že to bude ako zemiaková baba, ale nie je, chuť úplne iná, avšak vynikajúca.
áno, @ywett má pravdu, na druhý deň je ešte lepší. nieči mi zostalo, a môžem potvrdiť, aj za studena a na druhý deň super, dokonca ešte lepší.
som rada, že sa ti môj receptík páči,poteší ma, ak vyskúšaš :-)
dakujem za pochvalu.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha