Prósza-slaný zemiakový koláč s kyslou smotanou fotorecept
Foto: pusta
Tento slaný zemiakový koláč sa pečie na sladko i na slano v Madarsku v župe Zala a v obci Gölle v župe Somogy, odkiaľ Zobraziť celý popisTento slaný zemiakový koláč sa pečie na sladko i na slano v Madarsku v župe Zala a v obci Gölle v župe Somogy, odkiaľ tento recept pochádza, je to sýte sedliacke jedlo zo strúhaných zemiakov, kefíru alebo jogurtu, vajec a múky, ktoré sa vypráža v masti na panvici ako naše zemiakové placky alebo pečie v pekáči ako koláč.Výborne zahreje v sychravom počasí, podáva sa samostatne , na slano ako príloha ku kyslým polievkam.
porcia
príprava
na 200 °C
Suroviny
600 g surové nastrúhané |
|
450 ml (alebo domáci neuchochutený exrahustý biely jogurt |
|
podľa chuti |
|
8-10 PL na zahutenie podľa vodnatosti zemiakov |
|
2 ks |
|
250 ml pochúťková |
|
3-4 PL domáca |
|
Postup
-
1
Nastrúhala som očistené umyté zemiaky v surovom stave a zmiešala som ich so soľou,...
-
2
...aby nezhnedli, hned som ich zmiešala s domácim bielym extrahustým bielym neochuteným jogurtom, robím podľa receptu od @diabambulka, v pôvodnom recepte sa používa kefír alebo hustý jogurt.
-
3
Pridala som 2 vajcia, premiešala,...
-
4
...hladkú múku, jej množstvo je závislé od vodnatosti zemiakov, mne postačilo 8 PL,...
-
5
...až vzniklo hustejšie liate cesto, približne ako na halušky, v pôvodnom recepte sa pridávajú ešte 2 PL kukuričnej múky, teraz som ju doma nemala, nahradila som ju múkou, podstatná je výsledná konzistencia cesta.
-
6
Cesto som vyliala do pekáča vystlaného pečiacim papierom, nemusíte to spraviť takto, ak nedáte predtým pečiaci papier, treba výdatne vymazať pekáč domácou bravčovou masťou, povrch som uhladila obrátenou stranou polievkovej lyžice.
-
7
Po povrchu som rozdelila osolenú kyslú smotanu, tiež pomocou polievkovej lyžice.
-
8
Potom som pridala domácu bravčovú masť a vložila som piecť do rúry...
-
9
...vyhriatej na 200 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom, piekla som ho 40 minút, kým povrch nebol pekne zlatohnedý a či je dostatočne prepečený, som vyskúšala zapichnutím kovovej ihlice, ked zostala po vytiahnutí z koláča čistá, koláč som vybrala, nechala som ho vychladnúť, kým do neho vsiakla rozpustená horúca masť z povrchu a ešte teplý som ho pokrájala na obdĺžniky.
-
10
Pokrájaný koláč som podávala ku kyslej fazuľovej polievke, môže sa podávať tento zemiakový koláč na slano bud ako príloha k polievkam na kyslo alebo aj ako samostatné jedlo, je výborný za tepla i za studena.
-
11
Pohľad zblízka: je to veľmi chutný, sýty a výdatný slaný zemiakový koláč, ktorý sa môže piecť v pekáči vcelku alebo na panvici ako naše zemiakové placky, po upečení sa potierajú osolenou kyslou smotanou, žiadne koreniny, bylinky, ani cesnak, ani údeniny či syr sa nepridávajú, necháva sa vyniknúť čistá zemiaková chuť, zvykne sa robievať aj len z kukuričnej múky, ev. kombináciou hladkej a kukuričnej múky, robieva sa oboma spôsobmi - pekáč alebo na panvici_ aj na sladko, a to s lekvárom a rôznym sezónnym ovocím, nikdy nesmie chýbať na povrchu kyslá smotana, je to mimoriadne chutná, jednoduchá ľudová sedliacka špecialita z oblasti župy Zala a Somogy v Madarsku, tento konkrétny slaný zemiakový koláč je z obce Gölle v župe Somogy, v týchto sychravých dňoch je priam ideálna, výborne zasýti a zahreje. Vrelo odporúčam vyskúšať :-) Prajem dobrú chuť :-)))
Prósza nemá nič spoločného s Burek, na burek pridala krásne recepty @cesminas.
Prósza nie je plnený koláč, zatiaľ čo Burek áno.
pozri tu:
cs.wikipedia.org/wiki/Burek...
dakujem za pochvalu a uloženie receptu do kk.
dakujem za pochvalu a uloženie do kk.
poteší ma, k vyskúšaš aj ty :-)
dakujem za pochvalu a uloženie do kk
dakujem za pochvalu a uloženie do kk.
veľmi ma teší, že spravíš, som veľmi zvedavá potom, čo na to tvoj švagor Laci - maci so svojou thajwanskou wajfkou z Arizóny :-)))
som rada, že sa predvedieš :-)
dakujem za uznanie, potom za správu z icch návštevya za 5*
som rada, že ťa môj recept preniesol preniesol do čias s babičkou :-)
aj ja mám rada tradičné sedliacke recepty :-)
dakujem za pochvalu.
teším sa na správu od teba.
dakujem ti.
presne ako vravíš, takéto recepty treba zachovať aj pre naše deti, aby
vedeli, na čom sme vyrastali :-)))
preto som rada, že si si recept uložil do kk a dakujem za uznanie receptu i za pochbvalu
za recept vdaka..teraz sme mali k polievke na obed..jednoduchý postup..rýchly..lacný..a veruže chutný..
-cesto som vyliala na masťou vymastený plech
-do cesta som dala štipku sody bicarbony
-navrch kyslú smotanu-dľa tvojej rady
-masťou som potrela horúci hned po upečení
kyslé mlieko máme stále-mám tibet.hubky-niekedy nestíhame piť..tak tento recept je další do zbierky-čo s ním-v prípade prebytku..
nabudúce skúsim koreniny..cesnak..a porovnám..
ešte raz-za sprostredkovanie receptu som ti vdačná..
samozrejme, že môžeš prispôsobiť sebe, len ak pridáš cesnak a ešte aj koreniny, potom to budú naše zemiakové placky pečené v celku v pekáči a nie Prósza :-)
je to lacný a dobrý recept, kyslé mlieko sa do cesta veľmi hodí i k k nemu potom.
dakujem za odskúšanie a krásnu pochvalu.
tvoja pochvala ma obzvlášť teší?.) vážim si to od teba.
poteší ma ja foto, ak pridáš :-)
dakujem za uznanie, odporúčanie receptu, uloženie do kk a krásnu pochvalu.
Prajem ti Pekný deň :-)
Dneska som si dala dva kúsky k čaju, na druhý deň je chuťovo ešte lepší.
ešte otázočka na teba, dala si môj receptík dokonca na svoj blog?
ywettrecepty.blogspot.sk/2012/04/slany-kolac.html...
... pridala som ho dole so včerajším dátumom
veľmi pekne ti dakujem.
"Tento slaný zemiakový koláč sa pečie na sladko i na slano v Madarsku v župe Zala a v obci Gölle v župe Somogy, odkiaľ tento recept pochádza"
mne to pride podobne ako zemiakova baba na plechu, preto som prekvapena ked @ywett pise, ze na druhy den je este lepsi (asi studeny?)
no urcite vyskusam ....
áno, @ywett má pravdu, na druhý deň je ešte lepší. nieči mi zostalo, a môžem potvrdiť, aj za studena a na druhý deň super, dokonca ešte lepší.
som rada, že sa ti môj receptík páči,poteší ma, ak vyskúšaš :-)
dakujem za pochvalu.