Prevrátený jablkový blonďák fotorecept
Foto: helena10
Ešte máme jablká z minuloročnej úrody, tak som upiekla ďalší výborný jablkový krémový koláč.
Suroviny
Jablková zmes: | |
8 ks stredne veľké |
|
75 ml tekutá |
|
2 PL |
|
Cesto: | |
150 g |
|
1 bal. |
|
3 ks |
|
1 dl |
|
1 dl teplá |
|
130 g |
|
130 g |
|
1 bal. |
|
Vanilkový krém: | |
2 dl studené |
|
1 PL |
|
65 g (Dr. Oetker) |
|
125 g |
|
Na ozdobu: | |
|
|
|
|
Na vymastenie formy: | |
|
Postup
-
1
Očistené nastrúhané jablká dochutím zostatkom vymiešanej tekutej citrónovej polevy (z chladničky od veľkonočného pečenia) a kokosom. Každý si dochutí podľa seba. Jablkovú zmes rozložím rovnomerne na maslom natretý papier na pečenie vystlaný vo forme 20 x 30 cm. Cesto si pripravím vyšľahaním vajec, cukrov, potom pridávam po troche oleja, vody a múky s kypriacim práškom.
-
2
Jablkovú zmes zalejem cestom. Formou párkrát buchnem o pracovnú dosku. Môžete si spraviť aj svoje obľúbené piškótové cesto. Pečiem vo vyhriatej rúre na 180 stupňov 30 minút. Kontrola špajľou. Koláč nechám vychladnúť.
-
3
Upečený a vychladnutý koláč prevrátim do väčšej formy, aby boli jablka hore - na vrchu koláča. Pripravím si podľa návodu krémovú plnku. Vo vyššej miske mixérom vyšľahám studené mlieko, práškový cukor a krémovú vanilkovú práškovú náplň. Pridám maslo a ešte prešľahám.
-
4
Na vychladnutom prevratenom koláči orežem okraje. Na jablká rozotriem vanilkovú plnku. Koláč nechávam v chladničke minimálne 4 hodiny, aby stuhol krém. Potom prevrateného jablkového blonďáka ozdobím, aby sa nám ľúbil a chutil. Nakrájam a koštujeme.
Diskusia k receptu