Foto: manek380
Tento historický recept je z knihy Petera Ševčoviča "Z kuchyne starého Prešporka". Recept se mi líbil, tak jsem si dal závazek jej při nejbližší Zobraziť celý popisTento historický recept je z knihy Petera Ševčoviča "Z kuchyne starého Prešporka". Recept se mi líbil, tak jsem si dal závazek jej při nejbližší příležitosti vyzkoušet. Protože se mi krom receptu líbí i text který jej doprovází, uvádím jej v původním znění, tak jak je napsaný v knize.
porcií
Suroviny
1000 g (alebo morčacie prsia) |
|
1 zväzok |
|
10 ks |
|
300 ml |
|
z 1 citróna |
|
4 strúčiky |
|
1 ks |
|
|
|
Na obalenie: | |
3 PL |
|
3 ks |
|
|
|
|
|
Na vyprážanie: | |
5 PL (alebo hydinová) |
|
5 PL |
|
5 PL |
|
Postup
-
1
...Spomínam, ako ti maličkej vždy slinky tiekli, keď som niesla na nedeľný stôl misu so zlatými, ešte škvrčiacimi rezňami. Prešporské šnicle z teľacieho orecha alebo morčacích pŕs sú skvelé iba vtedy keď sa osobitne predpripravia.
Deň vopred musíš kilo teľacieho teľacieho orecha alebo morčacích pŕs nakrájať krížom cez vlákna tak, aby sa dali vyklepať čo najtenšie rezne také veľké, že jeden zakryje celú panvicu. Vyklep ich teda, osoľ a ukladaj do primerane veľkej misy. -
2
Jednotlivé rezne prekladaj kolieskami cibule, posekaným cesnakom, niekoľkými guľkami celého čierneho korenia a vetvičkami čerstvej petržlenovej vnate.
-
3
Všetko dlaňou dobre utlač, zakry a na noc odlož do chladu. Tu sa rodí neopakovateľná vôňa prešporských rezňov, ktorú ešte zlepšíš, ak každý budúci rezeň poleješ kávovou lyžičkou zmesi citrónovej šťavy a prešporského vína.
-
4
Pred konečnou prípravou cibuľu, cesnak, petržlen a korenie z mäsa starostlivo odstráň.
-
5
Potom rezne obal v hladkej múke s primiešanou čajovou lyžičkou mletého bieleho korenia,
-
6
potom v troch vajciach rozšľahaných s tromi polievkovými lyžicami sladkej smotany
-
7
a napokon v preosiatych žemľových omrvinkách.
-
8
Rezniská okamžite vyprážaj v zmesi piatich polievkových lyžíc bravčovej alebo hydinovej masti, piatich polievkových lyžíc rastlinného oleja a piatich polievkových lyžíc masla. Rezne v tuku plávajú, strúhanka na nich vlnkovatie ako jazero čerené vánkom, len musíš dávať pozor, aby neprihoreli.
-
9
Keď rezne z oboch strán vypražíš do zlata, každý z nich položíš na papierový obrúsok a uložíš do tepla. Rezne poukladáš na nahriatu misu vystlanú cvernovým obrúskom, prizdobíš ich rezmi citróna a vetvičkami petržlenovej vňate. Podávaš ich s niektorými zo zemiakových šalátov (já s bramborovou kaší).
Zdroj: Peter Ševčovič, Z kuchyne starého Prešporka
a to nehovorím o-u nás nie častej-chuti...:-)
veľmi chutný recept, iste atojí za to ho spraviť, už som ho robila.
vrelo odporúčam.
ale raz za dlhý čas som si už predsa len dovolila.
prosím, neber to ako kritiku tvojho receptu, len ako poznámočku k Wiener Schnitzel. tvoj recept by mi v reáli bohate postačil, keby teraz "kapsa dovolila :D
tiež sa smejem sama sebe :-) :D
mimochodom máš perfektné recepty (y), pridávaj dalšie dobroty!!!
Tak si ich pripomeňme aspoň dobrým jedlom, lebo recepty v tej knihe sú naozaj skvelé.
Slavný vojevůdce Jan Josef Václav Radecký z Radče doporučil v dopise císaři Františku Josefovi I. pochoutku zvanou "cotoletta milanese", se kterou se seznámil v Benátkách. Jednalo se o kotletu obalovanou směsí strouhanky a parmazánu. Císařský kuchař neměl ovšem parmazán k dispozici, proto nahradil sýr moukou a vejcem a vynalezl tak vídeňský řízek, na kterém si pochutnáváme dodnes.