Prešporské šnicle fotorecept

manek380 - fotkamanek380, 5. júna 2013
Prešporské šnicle (fotorecept)
Foto: manek380

Tento historický recept je z knihy Petera Ševčoviča "Z kuchyne starého Prešporka". Recept se mi líbil, tak jsem si dal závazek jej při nejbližší Zobraziť celý popisTento historický recept je z knihy Petera Ševčoviča "Z kuchyne starého Prešporka". Recept se mi líbil, tak jsem si dal závazek jej při nejbližší příležitosti vyzkoušet. Protože se mi krom receptu líbí i text který jej doprovází, uvádím jej v původním znění, tak jak je napsaný v knize.

5
porcií

Suroviny

1000 g (alebo morčacie prsia)
1 zväzok
10 ks
300 ml
z 1  citróna
4 strúčiky
1 ks
Na obalenie:
3 PL
3 ks
Na vyprážanie:
5 PL (alebo hydinová)
5 PL
5 PL




Postup

  1. 1

    ...Spomínam, ako ti maličkej vždy slinky tiekli, keď som niesla na nedeľný stôl misu so zlatými, ešte škvrčiacimi rezňami. Prešporské šnicle z teľacieho orecha alebo morčacích pŕs sú skvelé iba vtedy keď sa osobitne predpripravia.

    Deň vopred musíš kilo teľacieho teľacieho orecha alebo morčacích pŕs nakrájať krížom cez vlákna tak, aby sa dali vyklepať čo najtenšie rezne také veľké, že jeden zakryje celú panvicu. Vyklep ich teda, osoľ a ukladaj do primerane veľkej misy.

    Prešporské šnicle (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Jednotlivé rezne prekladaj kolieskami cibule, posekaným cesnakom, niekoľkými guľkami celého čierneho korenia a vetvičkami čerstvej petržlenovej vnate.

    Prešporské šnicle (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Všetko dlaňou dobre utlač, zakry a na noc odlož do chladu. Tu sa rodí neopakovateľná vôňa prešporských rezňov, ktorú ešte zlepšíš, ak každý budúci rezeň poleješ kávovou lyžičkou zmesi citrónovej šťavy a prešporského vína.

    Prešporské šnicle (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pred konečnou prípravou cibuľu, cesnak, petržlen a korenie z mäsa starostlivo odstráň.

    Prešporské šnicle (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom rezne obal v hladkej múke s primiešanou čajovou lyžičkou mletého bieleho korenia,

    Prešporské šnicle (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    potom v troch vajciach rozšľahaných s tromi polievkovými lyžicami sladkej smotany

    Prešporské šnicle (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    a napokon v preosiatych žemľových omrvinkách.

    Prešporské šnicle (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Rezniská okamžite vyprážaj v zmesi piatich polievkových lyžíc bravčovej alebo hydinovej masti, piatich polievkových lyžíc rastlinného oleja a piatich polievkových lyžíc masla. Rezne v tuku plávajú, strúhanka na nich vlnkovatie ako jazero čerené vánkom, len musíš dávať pozor, aby neprihoreli.

    Prešporské šnicle (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Keď rezne z oboch strán vypražíš do zlata, každý z nich položíš na papierový obrúsok a uložíš do tepla. Rezne poukladáš na nahriatu misu vystlanú cvernovým obrúskom, prizdobíš ich rezmi citróna a vetvičkami petržlenovej vňate. Podávaš ich s niektorými zo zemiakových šalátov (já s bramborovou kaší).

    Zdroj: Peter Ševčovič, Z kuchyne starého Prešporka

    Prešporské šnicle (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

mariamka
krasne, ako ste sklbili historiu so sucasnostou, myslim popis vs. fotky :) bol to zazitok citat aj vidiet, dakujem za krasny recept, co najblizsie vyskusam..
tiginko
a ja som z Prešporka a nikdy som takéto rezne nejedla. Najvyšší čas vyskúšať
radost
príjemne som sa tu cítila...tá vôňa...a tá domáca atmosféra...!!
a to nehovorím o-u nás nie častej-chuti...:-)
irenaw
tá kniha je moja srdcovka a mať vedľa ešte tanier s rezňom... máš aj "Z kuchyne bohémskej Bratislavy"? tiež príjemné "počteníčko" :-)
daguska
Nadhera. Rezniky a tvoj komentar k priprave, naozaj domaca atmosfera.
manek380
@irenav bohužel nemám ani tuhle, jen jsem měl možnost do ní nahlédnout... Beznadějně vyprodáno, ale psal jsem právě dnes mejl do nějakého slovenského e-obchodu, jestli posílají i do Čech, tam ji mají.
malroxa
tento recept je výborný príklad typického jedla bratislavskej kuchyne. skúste to niekde nájsť v bratislavských reštauráciach. myslím, že nepochodíte... už by mali tí naši reštauráteri robiť inteligentnejší biznis...
izabella929
krásne šnicle a verím, že nezáleží na tom, či sú prešporské alebo prešovské, jednoznačne sú veľmi chutné.-)
vovodca
@malroxa , to nie je o inteligentnom biznise, ale o nákladoch na výrobu. Z Belgicka sa vám to radí, asi viete prečo ste tam, tento štát zdierá tých pár zúfalcov, čo tu bojujú o prežiťie a plaťia aj za vzduch. Kto sa chce dobre a lacnejšie napapkať, si varí doma, bo za rok,dva budeme jesť všeliaké "šmakiády" z nemecké helmy šrobovákom :-)
concord
Takéto tenké teľacie rezne podáva reštaurácia Figlmueller vo Viedni. Jedna porcia váži 250 gramov, každý rezeň sa vypráža na novom oleji. Cena aj so šalátom, prílohou-cca 15-18 EUR. To je pravý Wiener Schnitzel.
pusta
tiež si myslím, že ide o vylepšený Viedeský razeň, na rozdiel od pôvodného aj vynikajúco ochutený, s týmto variantom som sa stretla na ORF2 v relácii Frisch gekocht, len sa vysmážal na 2x, ako sa to u Wiener Schnitzel správne robí.
veľmi chutný recept, iste atojí za to ho spraviť, už som ho robila.
vrelo odporúčam.
pusta
apropos ako @concord píše, váha jedného rezňa má byť správne 250 gramov, veľkosťou prekryje celý veľký tanier a príloha sa podáva zvlášť.
pusta
@manek380 , ved aj ja :D vidím, že sme na jednej lodi.
ale raz za dlhý čas som si už predsa len dovolila.
prosím, neber to ako kritiku tvojho receptu, len ako poznámočku k Wiener Schnitzel. tvoj recept by mi v reáli bohate postačil, keby teraz "kapsa dovolila :D
tiež sa smejem sama sebe :-) :D
mimochodom máš perfektné recepty (y), pridávaj dalšie dobroty!!!
sovka62
Tú kuchársku knihu milujem. Vždy sa pri nej vrátim do detstva, keď sa ešte chodievalo na Železnú studienku (nie studničku, hoci to je spisovne), do Auparku (pamätám ešte starú, neskôr vyhorenú kaviareň), kde bol celé leto v prevádzke lunapark, na Kolibu na Somársku lúku, na Slavín...., ach, kde tie dobré časy sú!
Tak si ich pripomeňme aspoň dobrým jedlom, lebo recepty v tej knihe sú naozaj skvelé.
manek380
Zajímavá je historie vzniku vídeňského řízku. Tolik Wikipedie:

Slavný vojevůdce Jan Josef Václav Radecký z Radče doporučil v dopise císaři Františku Josefovi I. pochoutku zvanou "cotoletta milanese", se kterou se seznámil v Benátkách. Jednalo se o kotletu obalovanou směsí strouhanky a parmazánu. Císařský kuchař neměl ovšem parmazán k dispozici, proto nahradil sýr moukou a vejcem a vynalezl tak vídeňský řízek, na kterém si pochutnáváme dodnes.
pusta
@manek380 , áno, je to presne tak ako píšeš. do Viedne priniesol tento rezeň práve maršál Radeczky z Talianska a vidíš, chutí všade aj dnes :-)
frezia68
@manek380 : len odkiaľ získam ten teľací orech? Zasa si pridal pochúťku aj s historickým výkladom :-)
manek380
@frezia , tak použij místo telecího krůtí (morčací) prso, to je dostupnější i finančně! Je uvedené i v seznamu surovin. :)

2010
@sovka62 , sem sme casto chodili este na nasom Sedane tu mali najlepsie rezne v Bratislave a knedlickovu hovadziu.


garanco
@manek380 - výborný rezeň zo zaujímavým textom, históriou jeho vzniku a zaujímavou diskusiou k receptu!
bembo
niet nad starú klasiku.tie moderné jedlá zo samými ozdobami nestoja za nič.to je len pre fajnových ľudí.ktorí si myslia že z toho nepriberú,a vykydnú v reštikách za to (pre mňa nekresťanské peniaze).a po krátkom čase sa doma nachlcú niečím kalorickým,lebo ináč by dostali žalúdočné vredy od hladu.naši predkovia sa vedeli dobre najesť klasikou vo varení,a dožili aj vysokého veku.krásny recept.dávam*****




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia