Prešporské šnicle (fotorecept)

Autor receptu: manek380

Tento historický recept je z knihy Petera Ševčoviča "Z kuchyne starého Prešporka". Recept se mi líbil, tak jsem si dal závazek jej při nejbližší příležitosti vyzkoušet. Protože se mi krom receptu líbí i text který jej doprovází, uvádím jej v původním znění, tak jak je napsaný v knize.

5
porcií

Suroviny

Postup

  1. ...Spomínam, ako ti maličkej vždy slinky tiekli, keď som niesla na nedeľný stôl misu so zlatými, ešte škvrčiacimi rezňami. Prešporské šnicle z teľacieho orecha alebo morčacích pŕs sú skvelé iba vtedy keď sa osobitne predpripravia.

    Deň vopred musíš kilo teľacieho teľacieho orecha alebo morčacích pŕs nakrájať krížom cez vlákna tak, aby sa dali vyklepať čo najtenšie rezne také veľké, že jeden zakryje celú panvicu. Vyklep ich teda, osoľ a ukladaj do primerane veľkej misy.
  2. Jednotlivé rezne prekladaj kolieskami cibule, posekaným cesnakom, niekoľkými guľkami celého čierneho korenia a vetvičkami čerstvej petržlenovej vnate.
  3. Všetko dlaňou dobre utlač, zakry a na noc odlož do chladu. Tu sa rodí neopakovateľná vôňa prešporských rezňov, ktorú ešte zlepšíš, ak každý budúci rezeň poleješ kávovou lyžičkou zmesi citrónovej šťavy a prešporského vína.
  4. Pred konečnou prípravou cibuľu, cesnak, petržlen a korenie z mäsa starostlivo odstráň.
  5. Potom rezne obal v hladkej múke s primiešanou čajovou lyžičkou mletého bieleho korenia,
  6. potom v troch vajciach rozšľahaných s tromi polievkovými lyžicami sladkej smotany
  7. a napokon v preosiatych žemľových omrvinkách.
  8. Rezniská okamžite vyprážaj v zmesi piatich polievkových lyžíc bravčovej alebo hydinovej masti, piatich polievkových lyžíc rastlinného oleja a piatich polievkových lyžíc masla. Rezne v tuku plávajú, strúhanka na nich vlnkovatie ako jazero čerené vánkom, len musíš dávať pozor, aby neprihoreli.
  9. Keď rezne z oboch strán vypražíš do zlata, každý z nich položíš na papierový obrúsok a uložíš do tepla. Rezne poukladáš na nahriatu misu vystlanú cvernovým obrúskom, prizdobíš ich rezmi citróna a vetvičkami petržlenovej vňate. Podávaš ich s niektorými zo zemiakových šalátov (já s bramborovou kaší).

    Zdroj: Peter Ševčovič, Z kuchyne starého Prešporka