Bratislavské rožky
Bratislavské rožky

Pravé bratislavské rožky fotorecept

Žaneta a Bibiana Žiškové
remeselná pekáreň Srdiečko, 25. septembra 2022
Pravé bratislavské rožky (fotorecept)
Foto: Pravda - Robert Hüttner

Recept na legendárne bratislavské rožky sa spomína už v roku 1599 a v polovici 19. storočia tento výrobok preslávil bratislavský pekár Scheuermann. Orechové rožky Zobraziť celý popisRecept na legendárne bratislavské rožky sa spomína už v roku 1599 a v polovici 19. storočia tento výrobok preslávil bratislavský pekár Scheuermann. Orechové rožky majú tvar písmena C a makové tvar podkovičky. V recepte je uvedené množstvo surovín na makovú a orechovú plnku, každá na celú dávku pripraveného cesta. Takže ak si chcete z uvedenej jednej dávky cesta pripraviť aj makové aj orechové rožteky, budete potrebovať len polovičné množstvá surovín na plnky.

60 (+ kysnutie) minút
príprava
12 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
500 g
18 g
10 g
150 g
300 g
300 g
Maková plnka na celú dávku cesta:
1 kg mletý
500 g
500 ml
1 bal.
z 1 biocitróna
Orechová plnka na celú dávku cesta:
1 kg mleté
400 ml
400 g
5 PL
1 bal.




Postup

  1. 1

    Na makovú plnku do hrnca nalejeme vodu, pridáme cukor, zahrievame a práškový cukor rozpustíme. Potom pridáme čerstvo pomletý mak a za stáleho miešania varíme, kým plnka nezhustne. Do chladnúcej plnky zamiešame vanilkový cukor a čerstvo nastrúhanú kôru z dôkladne umytého a osušeného biocitróna. Plnku necháme aspoň hodinu postáť. Z plnky pripravíme 25 g valčeky, ktorými budeme plniť rožky.

  2. 2

    Na orechovú plnku do hrnca dáme vodu, práškový cukor a zahrievame, kým sa cukor nerozpustí. Pridáme najemno pomleté vlašské orechy, rum a povaríme do zhustnutia. Do chladnúcej plnky primiešame vanilkový cukor. Plnku necháme aspoň hodinu postáť. Z plnky pripravíme 25 g valčeky, ktorými budeme plniť rožky.

  3. 3

    Cesto: Obe múky preosejeme, pridáme sušené droždie, soľ, cukor, vlažné mlieko a vymiesime cesto. Maslo roztopíme a vychladnuté po častiach prilievame do cesta, miesime dovtedy, kým sa tuk úplne vstrebe. Cesto má byť nelepivé. Prikryjeme ho utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 20–30 minút. Premiesime a opäť necháme kysnúť asi 10–20 minút.

  4. 4

    Cesto rozdelíme na kúsky, každý má mať 25 g, a vytvarujeme guľôčky. Guľôčky rozvaľkáme do tvaru oválu a vložíme doň valček pripravenej plnky.

    Pravé bratislavské rožky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto s plnkou zrolujeme a uzavrieme.

    Pravé bratislavské rožky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Rožteky s orechovou plnkou zohneme do tvaru písmena C a s makovou plnkou do tvaru podkovy.

    Pravé bratislavské rožky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Hotové rožteky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme rozšľahaným žĺtkom. Žĺtok necháme v chlade na rožtekoch vyschnúť. Po zaschnutí prenesieme plech s rožtekmi do tepla, kde ich necháme kysnúť a vytvoríme tak mramorovaný efekt, ktorý je pre bratislavské rožky charakteristický.

    Pravé bratislavské rožky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Rožteky pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 12 minút.

Diskusia k receptu

barny
Vyzerá to veľmi lákavo a uveriteľne, takže by som sa do toho pustila. Mám otázočku. Stačí na uvedené množstvo cesta 1 kg jednej plnky, napr. orechovej alebo musia padnúť dve kilá orechov?
barny
@mata3636 (25.9.2022 13:22)

je to logické - stačilo poriadne čítať postup :-) Ďakujem. Urobím z polovičnrj dávky.
1x haji
milko22
@mata3636 (25.9.2022 13:22)

Asi to tak nebude, pretože ak si spočítam hmotnosť cesta, tak mi vyjde 1,75kg. Ak zrátam dohromady hmotnosť oboch plniek, tak vyjde skoro 4 kg. to by na plnku vychádzalo takmer 2,3 násobok hmotnosti cesta :-)
Myslím, že je to myslené použiť na uvedené množstvo cesta jednu alebo druhú plnku. Ak chceš obe plnky, tak polovičné množstvá plnky na uvedené množstvo.
redakcia
@all
Na pripravenú dávku cesta môžete použiť buď makovú alebo orechovú plnku. Takže ak si chcete z uvedenej jednej dávky cesta pripraviť aj makové aj orechové rožteky, budete potrebovať len polovičné množstvá surovín na plnky. Doplnili sme to aj do úvodu receptu, aby to bolo jasnejšie.