Pravé bratislavské rožky fotorecept
remeselná pekáreň Srdiečko, 25. septembra 2022
Foto: Pravda - Robert Hüttner
Recept na legendárne bratislavské rožky sa spomína už v roku 1599 a v polovici 19. storočia tento výrobok preslávil bratislavský pekár Scheuermann. Orechové rožky Zobraziť celý popisRecept na legendárne bratislavské rožky sa spomína už v roku 1599 a v polovici 19. storočia tento výrobok preslávil bratislavský pekár Scheuermann. Orechové rožky majú tvar písmena C a makové tvar podkovičky. V recepte je uvedené množstvo surovín na makovú a orechovú plnku, každá na celú dávku pripraveného cesta. Takže ak si chcete z uvedenej jednej dávky cesta pripraviť aj makové aj orechové rožteky, budete potrebovať len polovičné množstvá surovín na plnky.
príprava
na 200 °C
Suroviny
Cesto: | |
500 g |
|
500 g |
|
18 g |
|
10 g |
|
150 g |
|
300 g |
|
300 g |
|
Maková plnka na celú dávku cesta: | |
1 kg mletý |
|
500 g |
|
500 ml |
|
1 bal. |
|
z 1 biocitróna |
|
Orechová plnka na celú dávku cesta: | |
1 kg mleté |
|
400 ml |
|
400 g |
|
5 PL |
|
1 bal. |
|
Postup
-
1
Na makovú plnku do hrnca nalejeme vodu, pridáme cukor, zahrievame a práškový cukor rozpustíme. Potom pridáme čerstvo pomletý mak a za stáleho miešania varíme, kým plnka nezhustne. Do chladnúcej plnky zamiešame vanilkový cukor a čerstvo nastrúhanú kôru z dôkladne umytého a osušeného biocitróna. Plnku necháme aspoň hodinu postáť. Z plnky pripravíme 25 g valčeky, ktorými budeme plniť rožky.
- 2
Na orechovú plnku do hrnca dáme vodu, práškový cukor a zahrievame, kým sa cukor nerozpustí. Pridáme najemno pomleté vlašské orechy, rum a povaríme do zhustnutia. Do chladnúcej plnky primiešame vanilkový cukor. Plnku necháme aspoň hodinu postáť. Z plnky pripravíme 25 g valčeky, ktorými budeme plniť rožky.
- 3
Cesto: Obe múky preosejeme, pridáme sušené droždie, soľ, cukor, vlažné mlieko a vymiesime cesto. Maslo roztopíme a vychladnuté po častiach prilievame do cesta, miesime dovtedy, kým sa tuk úplne vstrebe. Cesto má byť nelepivé. Prikryjeme ho utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 20–30 minút. Premiesime a opäť necháme kysnúť asi 10–20 minút.
- 4
Cesto rozdelíme na kúsky, každý má mať 25 g, a vytvarujeme guľôčky. Guľôčky rozvaľkáme do tvaru oválu a vložíme doň valček pripravenej plnky.
- 5
Cesto s plnkou zrolujeme a uzavrieme.
- 6
Rožteky s orechovou plnkou zohneme do tvaru písmena C a s makovou plnkou do tvaru podkovy.
- 7
Hotové rožteky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme rozšľahaným žĺtkom. Žĺtok necháme v chlade na rožtekoch vyschnúť. Po zaschnutí prenesieme plech s rožtekmi do tepla, kde ich necháme kysnúť a vytvoríme tak mramorovaný efekt, ktorý je pre bratislavské rožky charakteristický.
- 8
Rožteky pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 12 minút.
Tiež bratislavské rožky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ja myslím, že ak len z jednej plnky, tak 2kg
je to logické - stačilo poriadne čítať postup :-) Ďakujem. Urobím z polovičnrj dávky.
Asi to tak nebude, pretože ak si spočítam hmotnosť cesta, tak mi vyjde 1,75kg. Ak zrátam dohromady hmotnosť oboch plniek, tak vyjde skoro 4 kg. to by na plnku vychádzalo takmer 2,3 násobok hmotnosti cesta :-)
Myslím, že je to myslené použiť na uvedené množstvo cesta jednu alebo druhú plnku. Ak chceš obe plnky, tak polovičné množstvá plnky na uvedené množstvo.
Na pripravenú dávku cesta môžete použiť buď makovú alebo orechovú plnku. Takže ak si chcete z uvedenej jednej dávky cesta pripraviť aj makové aj orechové rožteky, budete potrebovať len polovičné množstvá surovín na plnky. Doplnili sme to aj do úvodu receptu, aby to bolo jasnejšie.