Bratislavské rožky

Pravé bratislavské rožky (fotorecept)

Autor receptu: redakcia

Recept na legendárne bratislavské rožky sa spomína už v roku 1599 a v polovici 19. storočia tento výrobok preslávil bratislavský pekár Scheuermann. Orechové rožky majú tvar písmena C a makové tvar podkovičky.* V recepte je uvedené množstvo surovín na makovú a orechovú plnku, každá na celú dávku pripraveného cesta. Takže ak si chcete z uvedenej jednej dávky cesta pripraviť aj makové aj orechové rožteky, budete potrebovať len polovičné množstvá surovín na plnky.

60 (+ kysnutie) minút
príprava
12 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Na makovú plnku do hrnca nalejeme vodu, pridáme cukor, zahrievame a práškový cukor rozpustíme. Potom pridáme čerstvo pomletý mak a za stáleho miešania varíme, kým plnka nezhustne. Do chladnúcej plnky zamiešame vanilkový cukor a čerstvo nastrúhanú kôru z dôkladne umytého a osušeného biocitróna. Plnku necháme aspoň hodinu postáť. Z plnky pripravíme 25 g valčeky, ktorými budeme plniť rožky.
  2. Na orechovú plnku do hrnca dáme vodu, práškový cukor a zahrievame, kým sa cukor nerozpustí. Pridáme najemno pomleté vlašské orechy, rum a povaríme do zhustnutia. Do chladnúcej plnky primiešame vanilkový cukor. Plnku necháme aspoň hodinu postáť. Z plnky pripravíme 25 g valčeky, ktorými budeme plniť rožky.
  3. Cesto: Obe múky preosejeme, pridáme sušené droždie, soľ, cukor, vlažné mlieko a vymiesime cesto. Maslo roztopíme a vychladnuté po častiach prilievame do cesta, miesime dovtedy, kým sa tuk úplne vstrebe. Cesto má byť nelepivé. Prikryjeme ho utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 20–30 minút. Premiesime a opäť necháme kysnúť asi 10–20 minút.
  4. Cesto rozdelíme na kúsky, každý má mať 25 g, a vytvarujeme guľôčky. Guľôčky rozvaľkáme do tvaru oválu a vložíme doň valček pripravenej plnky.
  5. Cesto s plnkou zrolujeme a uzavrieme.
  6. Rožteky s orechovou plnkou zohneme do tvaru písmena C a s makovou plnkou do tvaru podkovy.
  7. Hotové rožteky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme rozšľahaným žĺtkom. Žĺtok necháme v chlade na rožtekoch vyschnúť. Po zaschnutí prenesieme plech s rožtekmi do tepla, kde ich necháme kysnúť a vytvoríme tak mramorovaný efekt, ktorý je pre bratislavské rožky charakteristický.
  8. Rožteky pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 12 minút.