Bratislavské rožky
mesačník Varecha, 28. novembra 2022
Foto: Jana Štrbková
Tento rok oslavujú bratislavské rožky malé výročie. Pred 10 rokmi získali od Európskej únie značku Zaručená tradičná špecialita.
porcie
príprava
na 200 °C
Suroviny
Na cesto: | |
300 g |
|
300 g |
|
5 g |
|
180 g |
|
40 g čerstvé |
|
1 PL |
|
60 g |
|
100 ml vlažné |
|
Na potretie: | |
2 ks |
|
Na makovú plnku: | |
150 g mletý |
|
80 g |
|
|
|
1 bal. |
|
125 ml horúca |
|
Na orechovú plnku: | |
150 g mleté |
|
50 g |
|
1 PL |
|
1 bal. |
|
125 ml horúce |
|
Postup
-
1
Do vlažného mlieka pridáme 1 PL kryštálového cukru a rozdrobíme doň čerstvé droždie. Necháme asi 20 minút odstáť pri izbovej teplote, kým sa nevytvorí kvások.
- 2
Múku premiešame s cukrom, so soľou, pridáme maslo, kvások a vymiesime hladké, nelepivé cesto. Necháme ho na teplom mieste asi hodinu kysnúť.
- 3
Medzitým si pripravíme plnky. Urobíme ich vo dvoch hrncoch – na makovú plnku zohrejeme vodu s cukrom, pridáme mletý mak, citrónovú kôru a vanilkový cukor. Do druhého hrnca dáme mlieko, cukor, zohrejeme, pridáme orechy, rum a vanilkový cukor. Necháme odstáť. Plnky musia byť husté, aby sa dali tvarovať.
- 4
Po vykysnutí z cesta vytvarujeme dva valčeky a nakrájame ich na kúsky s hmotnosťou 25 g. Tvarujeme z nich guľôčky a necháme ich ešte pár minút kysnúť. Každú guľôčku rozvaľkáme na ovál. Plnku rozdelíme na toľko častí, koľko máme oválov, z každej ušúľame valček a ten vložíme do stredu oválu. Zahneme, šev spojíme, jemne pogúľame, aby sa cesto spojilo a plnka nevytekala bokmi.
- 5
Z makových tvarujeme písmeno U alebo podkovičky, z orechových písmenko C a ukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie. Potrieme ich žĺtkom a necháme pol hodiny zaschnúť. Potom ešte raz potrieme žĺtkom, aby sa vytvorilo mramorovanie. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 12 minút.
Tiež bratislavské rožky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu