Bratislavské rožky
Bratislavské rožky

Bratislavské rožky

visitbratislava.com
mesačník Varecha, 28. novembra 2022
Bratislavské rožky
Foto: Jana Štrbková

Tento rok oslavujú bratislavské rožky malé výročie. Pred 10 rokmi získali od Európskej únie značku Zaručená tradičná špecialita.

2 plechy
porcie
30 (+ kysnutie) minút
príprava
12 minút
na 200 °C

Suroviny

Na cesto:
300 g
300 g
5 g
180 g
40 g čerstvé
1 PL
60 g
100 ml vlažné
Na potretie:
2 ks
Na makovú plnku:
150 g mletý
80 g
1 bal.
125 ml horúca
Na orechovú plnku:
150 g mleté
50 g
1 PL
1 bal.
125 ml horúce




Postup

  1. 1

    Do vlažného mlieka pridáme 1 PL kryštálového cukru a rozdrobíme doň čerstvé droždie. Necháme asi 20 minút odstáť pri izbovej teplote, kým sa nevytvorí kvások.

  2. 2

    Múku premiešame s cukrom, so soľou, pridáme maslo, kvások a vymiesime hladké, nelepivé cesto. Necháme ho na teplom mieste asi hodinu kysnúť.

  3. 3

    Medzitým si pripravíme plnky. Urobíme ich vo dvoch hrncoch – na makovú plnku zohrejeme vodu s cukrom, pridáme mletý mak, citrónovú kôru a vanilkový cukor. Do druhého hrnca dáme mlieko, cukor, zohrejeme, pridáme orechy, rum a vanilkový cukor. Necháme odstáť. Plnky musia byť husté, aby sa dali tvarovať.

  4. 4

    Po vykysnutí z cesta vytvarujeme dva valčeky a nakrájame ich na kúsky s hmotnosťou 25 g. Tvarujeme z nich guľôčky a necháme ich ešte pár minút kysnúť. Každú guľôčku rozvaľkáme na ovál. Plnku rozdelíme na toľko častí, koľko máme oválov, z každej ušúľame valček a ten vložíme do stredu oválu. Zahneme, šev spojíme, jemne pogúľame, aby sa cesto spojilo a plnka nevytekala bokmi.

  5. 5

    Z makových tvarujeme písmeno U alebo podkovičky, z orechových písmenko C a ukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie. Potrieme ich žĺtkom a necháme pol hodiny zaschnúť. Potom ešte raz potrieme žĺtkom, aby sa vytvorilo mramorovanie. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 12 minút.

Diskusia k receptu

haji
K plnému hrnku horkého kafe bych dala testovací vzoreček. Budou chrumkavé dost, jsou hodně do špičky tvarované. Překonala bych se.
evanaaa
@haji , práve ten tvar došpicata, a popraskaný lesklý povrch, je charakteristický pre bratislavské rožky, sú tradíciou nášho mesta už dlhé desaťročia, aj viac.....
1x haji